Головна Новини Політика внутрішня політика Ахметов відхрестився від планів створити нову партію, але яка ймовірність появи такого проекту
commentss НОВИНИ Всі новини

Ахметов відхрестився від планів створити нову партію, але яка ймовірність появи такого проекту

За даними Forbes, Рінат Ахметов - найбагатша людина в Україні: в глобальному рейтингу з розміром особистого статку 7,6 млрд доларів він зайняв 327 місце

4 травня 2021, 12:47
Поділіться публікацією:

На тлі чуток про створення нової політсили а-ля "Партії регіонів 2.0", олігарх Рінат Ахметов заявив, що не збирається повертатися у велику політику.

Ахметов відхрестився від планів створити нову партію, але яка ймовірність появи такого проекту

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

При цьому не виключено, що нова політсила, орієнтована на електорат південного сходу, все ж буде, а очолить її партнер Ахметова, позафракційний депутат Вадим Новинський.

Про що говорять заяви Ахметова і чутки про ПР 2.0? Хто і кому посилає таким чином сигнали? Яка ймовірність появи такого проєкту — і його перспективи?  

З цими питаннями порталу "Коментарі" допомогли розібратися експерти.

Директор Українського інституту політики Руслан Бортник згоден з тим, що сьогодні дозріли всі умови для запуску нового проєкту в біло-блакитному тлі.

"З огляду на проблеми, які переживе ОПЗЖ, чий зріст рейтингу зупинився після зниження інформаційної потужності, тиску з боку влади — є можливість для реалізації одного або навіть декількох проектів в цьому електоральному полі. Раніше цей електоральний сегмент був двоголовим: КПУ і Партії регіонів, ОПЗЖ і Оппоблок, ОПЗЖ і "Слуга народу". Зараз поле розмито, виборець шукає "своїх". Логічно, що всі сьогодні говорять, що такий проект може з'явитися. 15-20% електорату потенційно можна взяти в цій ніші за рахунок паралельного проекту, враховуючи ослаблені позиції ОПЗЖ, — прогнозує експерт. — Але чи будуть підтримувати такий проект Рінат Ахметов або Вадим Новинський — питання ".

Руслан Бортник пояснює, що участь цих персон в новому проєкті означало б проблеми для їхнього бізнесу. Все довелося б робити з оглядкою на владу.

"Незрозуміло, як Офіс президента поставиться до такого проекту. Цілком ймовірно, що цю нішу прийнято рішення або не позичати, залишаючи виборця перед вибором умовно, "Слуга народу" або "старі обличчя" з "Євросолідарності", "Батьківщини" і т.д. Або під неї можуть готуватися проєкти спікера ВР Дмитра Разумкова, нардепа від фракції "Слуга народу" Євгена Шевченка, недавно наробив шуму своєю зустріччю з президентом Білорусі Олександром Лукашенком, Інших схожих лідерів, — зазначає директор Українського інституту політики. — Групі СКМ, як мені здається, створення під себе нового політпроекту несе істотні ризики з досить умовною, гіпотетичної політичної прибутком. Тому думаю, що ті ж Ахметов, Новинський, Колесников можуть розглядати це питання, але точно не будуть поспішати з розвитком такого проекту, навіть якщо приймуть таке рішення ".

На думку Руслана Бортника, занадто багато ризиків, невідомості — і мінімально можливого прибутку. Дата виборів невідома. А якщо вони будуть в 2024, за планом, то на той час багато що може змінитися.

"У той же час на цьому тлі бачимо карусель нових лівих, ліво-центристських політичних проєктів, — продовжує експерт. — Та ж "Держава", партія Шарія, проекти (в тому числі потенційні) Шевченко, Волги і так далі. Карнавал, політична виставка малих політпартій, кожна з яких сподівається на підтримку фінансами і медіа з боку великих гравців. Думаю, в такому ключі ситуація буде розвиватися, поки не з'явиться ясності з датою проведення виборів — або ВП не підтримає той чи інший лівий, ліво-центристський проєкт".

Аналітик, політтехнолог Олександр Кочетков зазначає, що чутки про створення "нової партії регіонів" під патронатом Ріната Ахметова поширюються так старанно, що майже не залишається сумнівів, що це саме чутки, а не витік про реальні плани.

"Тема ця виникла відразу після появи інформації про те, Офіс президента планує якийсь анти олігархічний закон. І ось відповідь Ахметова з Новинським, який можна розшифрувати приблизно таким чином: "Дорога у всіх сенсах влада! Ми чітко виконуємо ваші забаганки щодо співпраці і самі великою політикою не займаємося. Але коли ви почнете нам серйозно заважати, ми відповімо"".

На думку Олександра Кочеткова, якщо говорити про парламентські вибори, в тому числі і про позачергові, то, швидше за все, Ахметов буде домовлятися з тим крилом ОПЗЖ, яке орієнтується на Сергія Льовочкіна і Юрія Бойка. А також підтримає вже створену нову партію, на кшталт "Держави" або подібного.

"Тому що партія "від нуля", але з уже відомими і одіозними політиками на кшталт Новинського має мінімум шансів на успіх", — пояснює політтехнолог.

Нагадаємо, експерти прокоментували інформацію про можливе створення нової партії в оточенні олігарха Ріната Ахметова.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини