Головна Новини Політика кабмін «Зелений хрестик на лобі»: чому Гончаренко розкритикував закон про олігархів
commentss НОВИНИ Всі новини

«Зелений хрестик на лобі»: чому Гончаренко розкритикував закон про олігархів

Нардеп вважає, що президент Зеленський через РНБО намагається фактично узурпувати всю можливу владу

4 червня 2021, 14:41 comments1020
Поділіться публікацією:

Запропонований нардепам президентом Володимиром Зеленським гучний закон, котрий визначає поняття "олігарх", активно обговорюється як політиками, так і звичайними українцями вже кілька днів. Як розповів парламентській кореспондентці порталу "Коментарі" Марії Гергелюк депутат від фракції "ЄС" Олексій Гончаренко, він не бачить у положеннях цього документа адекватних пропозицій щодо деолігархізації.

«Зелений хрестик на лобі»: чому Гончаренко розкритикував закон про олігархів

Гончаренко розкритикував закон про олігархів. Фото із відкритих джерел

"Там у законі є дуже комедійна річ, — зазначає Гончаренко. — Тепер олігарх при зустрічі з людьми повинен говорити: "Вітаю, я олігарх! Вітаю, я олігарх!" Підходить до нього офіціант, а він йому: "Вітаю, я олігарх!" Це все виглядає так, ніби це писали не юристи, а сценаристи "95 Кварталу" — більше схоже на сценку із КВН".

Однак крім приводів для жартів, на думку політика, у законі приховані й дуже серйозні загрози.

"Мова йде про те, щоб збільшити повноваження ще однієї людини — Володимира Зеленського. Все тому, що Зеленський пропонує, аби Рада нацбезпеки і оборони визначала, хто є олігархом, а хто не є", — говорить Олексій Гончаренко.

При цьому нардеп нагадує, що склад РНБО формується винятково розпорядженням президента, тобто самого Зеленського.

"Фактично це все одноосібно, — підкреслює Гончаренко. — Він [Володимир Зеленський — ред.] може ввести туди [до складу РНБО — ред.] свого прес-секретаря, свого водія, всіх своїх помічників, і вони будуть голосувати, а потім скажуть: "Ось ти — олігарх, а ти — не олігарх".

Такий розвиток ситуації народний депутат вважає відкриттям колосального майданчика для корупції. На думку Гончаренка, в подібному випадку існує можливість для будь-якої заможної людини принести члену РНБО "чемодан грошей" і "перестати бути олігархом".

"Це повністю узурпація повноважень, тому що вирішує одна людина, — обурюється Олексій Гончаренко. — Зеленський хоче особисто, знаєте, ставити такий зелений хрестик на лобі: "Ти олігарх, ось ти мені не подобаєшся!"

Також політик зазначив, що існуючий закон може створити дуже великий тиск на людей, які володіють українськими ЗМІ. За словами нардепа, це підштовхує до думки про те, що Зеленський хоче впливати на медіа, контролювати та перерозподіляти їх так, як йому хочеться. Подібні дії Гончаренко називає абсурдом.

"Якщо Зеленський хоче боротися з олігархами, у нього вже сьогодні для цього є всі можливості, — переконаний депутат. — Той же антимонопольний комітет — будь ласка, у них величезні повноваження, боріться з монополіями! А якщо кажуть, що якісь бізнесмени скуповують тут депутатів... Ну ми чуємо від колишніх депутатів "Слуги народу", що вони отримували величезну зарплату в конвертах. Так де НАБУ? Де Генеральна прокурорка? Хто цим займається? Будь ласка, всіх їх заарештовуйте і припиняйте корупційну діяльність!"

Підсумовуючи свою думку щодо "закону про олігархів", Олексій Гончаренко каже, що у цього документа є лише два боки. За словами політика, це піар — нібито влада бореться з олігархами, і спроба президента роздобути ще більше влади.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, навіщо, на думку експерта, могли створити антиолігархічний закон насправді. Подробиці — в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися, яку оцінку цьому закону дав глава парламенту Дмитро Разумков.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Харя Кришны

4 червня 2021, 16:34

Шо такоэ? Леха почувствовал ветер перемен? Лизал, лизал - и укусил! Ну теперь точно зелебобик покатится с трона.

Юрий

4 червня 2021, 13:49

Переживает за папика Пороха. Значит нужно принять закон.


Новини