Головна Новини Політика кабмін Відставка Авакова: чи варто владі розраховувати на допомогу глави МВС після його звільнення
commentss НОВИНИ Всі новини

Відставка Авакова: чи варто владі розраховувати на допомогу глави МВС після його звільнення

Експерти вважають, що Аваков навряд чи буде підтримувати чинну владу після відставки

15 липня 2021, 09:40
Поділіться публікацією:

Сьогодні Верховна Рада України розгляне відставку міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Питання відставки глави МВС вказано першим пунктом порядку денного парламенту.

Відставка Авакова: чи варто владі розраховувати на допомогу глави МВС після його звільнення

Чи варто владі розраховувати на допомогу Авакова. Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Коментарі" розбиралися разом з експертами, чи є шанс, що нардепи не схвалять відставку Авакова і чи буде ще чинний міністр внутрішніх справ співпрацювати з діючою владою після відставки.

Кому готовий допомагати Аваков

На думку аналітика, політтехнолога Олександра Кочеткова, відставка практично напевно буде проголосована.

"Сам Арсен Аваков готовий піти з поста, щоб не нести відповідальність за дії влади, з якими він не згоден. Про це свідчить форма його заяви, — пояснює експерт. — Зрозуміло, Аваков допоможе своєму наступнику увійти в курс справи. У МВС завжди є справи, які мають друге і навіть третє дно, про що керівник відомства повинен знати. Але про якусь опіку, тим більше управління відомством зі сторони мови бути не може — система МВС не здатна функціонувати в дистанційному режимі".

Допомагати владі Аваков після відставки не стане, впевнений Олександр Кочетков. За його словами, куди реальніше, що ми побачимо Авакова в тій владі, яка прийде на зміну нинішній.

Що буде з МВС після відходу Авакова

Експерт Українського інституту політики Данило Богатирьов також вважає, що Авакова відправлять у відставку.

"Не для того його змушували писати заяву, щоб потім провалити голосування, — зазначає експерт. — Найбільшу вигоду від його відходу отримає Офіс президента, який зможе продовжити концентрацію влади в руках першої особи. Структура МВС, з усіма підлеглими їй силовими органами, за останні 7 років стала "суперміністерством" і як наслідок — окремим фактором впливу на внутрішню політику країни. Можливо, після відходу Авакова, її будуть розділяти. Наприклад, передавши в інші відомства Національну гвардію, прикордонну службу або держслужбу з надзвичайних ситуацій".

Допомагати діючій влади Аваков не буде, вважає Данило Богатирьов. У політиці, підкреслює він, не заведено допомагати конкуруючим групам впливу, якщо ти не "в долі".

Нагадаємо, вчора в мережі з'явилася заява про відставку Арсена Авакова з посади голови Міністерства внутрішніх справ України. Правда правоохоронний комітет Верховної Ради не підтримав звільнення Авакова. Експерти розповіли порталу "Коментарі", чому Аваков вирішив піти з посади, а також, що буде після відставки, хто прийде йому на зміну і чим займеться Арсен Аваков після відставки.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини