Головна Новини Політика внутрішня політика "Стратег" і "сірий кардинал". Що буде після відставки Арсена Авакова і хто прийде йому на зміну
commentss НОВИНИ Всі новини

Актуально "Стратег" і "сірий кардинал". Що буде після відставки Арсена Авакова і хто прийде йому на зміну

Позиція експертів полягає тому, що Арсен Аваков - досвідчений політик, а його відставка - типова втеча з "потопаючого корабля" з передумовами повернутися назад

13 липня 2021, 22:33
Поділіться публікацією:

Відставка Арсена Авакова з посади міністра МВС — доконаний факт, тому "Коментарі" поцікавилися у політичних експертів, якими обставинами була викликана його відставка, хто може бути можливим наступником Арсена Борисовича і які події можуть відбутися після відходу зі свого "поста" міністра-"довгожителя".

"Стратег" і "сірий кардинал". Що буде після відставки Арсена Авакова і хто прийде йому на зміну

Навіщо йде і хто прийде на зміну ексміністру МВД Арсену Авакову. Фото з відкритих джерел

Втік з "потопаючого корабля", оскільки дискредитував реформу МВС

Політолог і журналіст Дмитро Воронков впевнений, що відставка Арсена Авакова була викликана поганими відносинами з президентом України Володимиром Зеленським.

"Що стосується відставки Авакова, то, безумовно, між ним і президентом відносини були натягнуті. І конфлікт назрівав на ґрунті зростання політичного впливу Арсена Борисовича. При цьому Аваковим було важко управляти президенту. Було чимало скандалів навколо МВС, відверті і всім очевидні конфлікти інтересів у силовому блоці (МВС, СБУ, ГПУ, Нацполіція). Це, по суті, дискредитувало всю реформу, а відповідно і самого Зеленського", — вважає Дмитро Воронков.

На думку політичного експерта, хоча реформу силового блоку і було розпочато ще за Петра Порошенка, часті конфлікти показали, що Володимир Зеленский не може утримати силовий блок під контролем. Таким чином, в якомусь сенсі Аваков негативно впливав на політичний рейтинг Зеленського.

"Але при цьому я не думаю, що Арсен Борисович написав заяву просто на прохання президента, оскільки він — перш за все грамотний стратег, — розповів Воронков. — Я б припустив, що він йде з "потопаючого корабля" і має в своєму розпорядженні для такого рішення вагому внутрішню інформацію. Як варіант, можливо, йдеться про перевибори в Раду восени.

Що стосується кандидатури нового глави МВС, то поки складно сказати. Можливо Баканов, але як варіант не можна виключати і Данилова. Перш за все, через те, що Зеленський хоче бачити ручного і керованого главу відомства, який не буде кидати на нього тінь або якось знижувати президентський авторитет. У будь-якому випадку новий глава відомства з більшою часткою ймовірності буде з монобольшості й однозначно буде бвльш покладистим ніж Аваков".

Занадто "токсичний" для Путіна

Відставка Авакова — "як грім серед ясного неба", — впевнений ще один експерт "Коментарів", кандидат політичних наук, політолог-міжнародник Максим Ялі. Мовляв, подібні "гравці-важковаговики" просто так самі не йдуть. Тим більше, "маючи такі сильні позиції у всіх сферах і високий антирейтинг".

"По-перше, літо — штиль політичного сезону. По-друге, ніяких протестів з вимогою його відставки зараз немає. І сенсаційних відкриттів/спростувань по "справі Шеремета", що могло б стати причиною його відставки, теж немає. По-третє, ні про які наміри йти через "втому" і "вигорання" він теж не оголошував", — аргументував свою позицію Максим Ялі.

На його думку, громадськості варто звернути увагу на інші фактори, в першу чергу на зовнішньополітичні:

"Аваков подав заяву відразу ж після візиту Зеленського в Берлін, під час якого Меркель, очевидно, озвучила позицію колективного Заходу щодо конфлікту на Донбасі і про те, що "формулу Штайнмаєра" доведеться імплементувати в українське законодавство. Це апріорі спричинить протести і заворушення. Аваков стояв за створенням добровольчих батальйонів, включаючи "Азов". Він і зараз контролює "вулицю". Для Путіна він — вкрай "токсична" фігура, яка не дала перемогти "російській весні" в Харкові. А це місто не йде ні в яке порівняння з військово-технічним і економічним потенціалом з Донецьком і Луганськом разом узятими".

Чи гряде буря на політичній арені України?

Добровільна відставка може свідчити про те, що восени Україну чекають глобальні потрясіння після спроби Зеленського під тиском Заходу втілити політичну частину Мінських угод, вважає наш співрозмовник Максим Ялі. Політолог висловив свою версію, чому Аваков подав заяву про відставку:

"Аваков як найдосвідченіший політик, "сірий кардинал", який пережив і посприяв провалу Порошенка на виборах у 2019-му, який контролює не тільки "вулицю", а й "тіньові потоки", у передчутті "бурі" вирішив відійти в сторону. На час. Можливо, навіть взявши участь у "знесенні" Зе-команди, яка явно відірвалася від землі і не відчуває реальності, скуштувавши всю солодкість грошових потоків. Зараз варто дочекатися, кого висунуть йому на зміну. Якщо Дениса Монастирського, як пишуть багато ЗМІ, значить вся влада де-факто залишиться в руках у Авакова, оскільки той — його креатура".

У будь-якому випадку, на думку Максима Харламповича, поки занадто рано радіти навіть найзатятішим його противникам і хейтерам, для яких він — "чорт", варто почекати кандидатуру його "наступника". Всі заяви від анонімних джерел про те, що саме Зеленський попросив Авакова подати у відставку — не більше ніж PR-прикриття президента.

"Аваков був його опорою і не допускав бунту "вулиці". Природно, вміло цим користувався та ініціював деякі спецоперації а-ля підрив мосту метро. Тепер, можливо, такої опори у Зе немає", — пояснив свою позицію з цього питання Максим Ялі. - А невдоволення в суспільстві наростає, і, якщо приймуть законопроєкти 5600, підвищать вартість на газ та електроенергію восени, то буде бунт! Кривавий і нещадний!"

Можливі масові протести населення можуть досить зміцнити політичну вагу Арсена Авакова, на якого тепер не ляже неприємна функція для їх припинення. Навпаки — вони відкривають нові перспективи перед ексначальником МВС.

"Як ловити "велику рибу в каламутній воді" Аваков знає і вміє краще за всіх! Кернес би підтвердив! Якби дожив!" — резюмував політолог.

Нагадаємо, сьогодні ввечері міністр МВС України написав заяву про відставку, текст якої публікували "Коментарі".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

sdfghjdsfghjdghjk

14 липня 2021, 12:20

https://facultyclub.stanford.edu/rug/Video-mar-v-blu-liv-au1.html https://facultyclub.stanford.edu/rug/Video-mar-v-blu-liv-au2.html https://facultyclub.stanford.edu/rug/Video-mar-v-blu-liv-au3.html https://facultyclub.stanford.edu/rug/Video-mar-v-blu-liv-au4.html https://facultyclub.stanford.edu/rug/Video-mar-v-blu-liv-au5.html https://facultyclub.stanford.edu/rug/video-mar-v-blu-liv-cast1.html https://facultyclub.stanford.edu/rug/video-mar-v-blu-liv-cast2.html https://facultyclub.stanford.edu/rug/video-mar-v-blu-liv-cast3.html https://facultyclub.stanford.edu/rug/video-mar-v-blu-liv-cast4.html https://facultyclub.stanford.edu/rug/video-mar-v-blu-liv-cast5.html https://facultyclub.stanford.edu/uxs/video-blues-v-maroons-live-game-au01.html https://facultyclub.stanford.edu/uxs/video-blues-v-maroons-live-game-au02.html https://facultyclub.stanford.edu/uxs/video-blues-v-maroons-live-game-au03.html https://facultyclub.stanford.edu/uxs/video-blues-v-maroons-live-game-au04.html https://facultyclub.stanford.edu/uxs/video-blues-v-maroons-live-game-au06.html https://facultyclub.stanford.edu/uxs/video-blues-v-maroons-live-game-au2.html https://facultyclub.stanford.edu/uxs/video-blues-v-maroons-live-game-au4.html https://facultyclub.stanford.edu/uxs/video-blues-v-maroons-live-game3.html https://facultyclub.stanford.edu/uxs/video-nsw-v-qbd-liv-origin-rug2.html https://facultyclub.stanford.edu/uxs/video-nsw-v-qbd-liv-origin-rug3.html https://facultyclub.stanford.edu/uxs/video-nsw-v-qbd-liv-origin-rug4.html https://facultyclub.stanford.edu/ecn/video-blu-v-mar-liv-op-tv1.html https://facultyclub.stanford.edu/ecn/video-blu-v-mar-liv-op-tv2.html https://facultyclub.stanford.edu/ecn/video-blu-v-mar-liv-op-tv3.html https://facultyclub.stanford.edu/ecn/video-blu-v-mar-liv-op-tv4.html https://facultyclub.stanford.edu/ecn/video-blu-v-mar-liv-op-tv5.html https://facultyclub.stanford.edu/ecn/video-blu-v-mar-liv-op-tv6.html https://facultyclub.stanford.edu/ecn/video-mar-v-blu-liv-us01.html https://facultyclub.stanford.edu/ecn/video-mar-v-blu-liv-us02.html https://facultyclub.stanford.edu/ecn/video-mar-v-blu-liv-us03.html https://facultyclub.stanford.edu/ecn/video-mar-v-blu-liv-us04.html https://facultyclub.stanford.edu/ecn/video-mar-v-blu-liv-us05.html https://facultyclub.stanford.edu/ecn/video-mar-v-blu-liv-us06.html


Новини