Головна Новини Політика кабмін Уряд планує впровадити пенсійну реформу в 2023 році
commentss НОВИНИ Всі новини

Уряд планує впровадити пенсійну реформу в 2023 році

Створення другого рівня пенсійного накопичення в Україні - перезріле питання

4 січня 2023, 10:10
Поділіться публікацією:

Впровадження обов’язкового пенсійного накопичення і реформа Фондового ринку та ринку капіталів — серед ключових пріоритетів роботи Кабінету міністрів на рік, що розпочався. Про це повідомив очільник уряду Денис Шмигаль під час засідання Кабміну. 

Уряд планує впровадити пенсійну реформу в 2023 році

Фото: https://pixabay.com/


Він наголосив, що проблема з наповненням Пенсійного фонду вже багато років існує в Україні, проте війна загострила її ще більше. 


“Працездатного населення стає менше, кількість пенсіонерів збільшується. Війна зробила ситуацію критичною. Реформа полягає в тому, що всі працевлаштовані українці матимуть свої пенсійні накопичувальні рахунки", — сказав Денис Шмигаль.


Він зауважив, що за задумом, кошти акумулюватимуться з трьох джерел: внесок роботодавців, внесок держави на паритетних із роботодавцем засадах та добровільні внески громадян. Таким чином вдасться забезпечити українців “достойною” пенсією.


Раніше “Коментарі” запитали економістів, чи на часі впровадження другого рівня пенсійної системи — обов’язкових накопичувальних пенсій.  На думку економіста Олега Пендзина, ця реформа не на часі.  Адже вона реалізується в стабільних економіках, де інфляція не перевищує 1% річних, а Україні цей показник 28%. Крім того, в країні немає фінансових інструментів, які дозволили б зберегти й примножити вкладені гроші. Іншої точки зору економіст Ігор Бураковський.  На його думку, у проведенні цієї реформи багато залежить від політичної волі. Ця проблема перезріла, її треба вирішувати, констатує економіст. 


Як відомо, у Раді є законопроєкт "Про загальнообов’язкове накопичувальне пенсійне забезпечення" № 2683, який передбачає встановлення обов’язкової участі у системі накопичувального пенсійного забезпечення всіх категорій працюючих осіб до досягнення ними 55 років. Згідно з ним, роботодавці та наймані працівники порівну сплачуватимуть: 1% розміру заробітної плати — у перший рік запровадження другого рівня пенсійних накопичень, 1,5% — у другий, 2% — у третій та наступні роки. Розмір єдиного соціального внеску залишатиметься незмінним. Збереження коштів людини гарантуватиметься Державою. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини