Головна Новини Політика кабмін У Кабміні заявили, що війна не зупинить реформи: про що говорять дії влади
commentss НОВИНИ Всі новини

У Кабміні заявили, що війна не зупинить реформи: про що говорять дії влади

Війна – це завжди шанс вирішити проблеми, які не вирішувалися десятиліттями у мирний час

4 січня 2023, 11:50 comments1216
Поділіться публікацією:

2023 року в Україні, незважаючи на війну, продовжиться реформа децентралізації, державного управління та управління держвласністю. На цьому наголосив прем'єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду 3 січня. Як оцінюєте ці заяви? Чи є сенс проводити такі реформи під час воєнного стану? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

У Кабміні заявили, що війна не зупинить реформи: про що говорять дії влади

Денис Шмигаль. Фото: з відкритих джерел

Якщо значна частина активного населення нашої країни залишиться за кордоном після війни, на нас чекає демографічна яма

Політтехнолог, співзасновник Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький розмірковує так:

"Смішно говорити під час війни про децентралізацію тощо. Є більш актуальні речі. Від уряду, який не може з об'єктивних причин повноцінного функціонувати, керувати економікою (ми сидимо на грантах та кредитах Заходу, а НБУ періодично друкує гроші, що, зрозуміло, – не варіант) хотілося б більше креативу та бачення майбутнього. За яким принципом будувати економіку за нинішніх умов і після настання миру".

Війна, пояснює експерт, – це завжди шанс вирішити проблеми, які не вирішувалися десятиліттями у мирний час. Не вирішувалися з багатьох причин: відсталість населення, бюрократичного апарату, відсутність запиту на реформи у суспільства, що воліє бути утриманцем у держави.

"Зараз хотілося б побачити бачення майбутнього. Не в стилі цього "ми не можемо поки що це, але можемо збільшити податки". Таке враження, що весь креатив нинішньої влади – як зібрати більше грошей у населення. Це шлях у нікуди. Економіка від цього працювати краще не буде, як у бізнесу – не з'явиться бажання пов'язувати своє майбутнє з Україною. Патріотизм – патріотизмом, Батьківщину захищати – святе. Але з огляду на те, яка величезна кількість українців знаходиться за кордоном, виштовхувати туди ще більше, причому виштовхувати креативний клас – це самогубно для держави. Бо коли наші люди пройдуть піврічний адаптаційний період у чужій країні, вони можуть не захотіти повернутися до України. Навіть після настання миру", – застерігає Олексій Голобуцький.

А якщо значна частина активного населення нашої країни залишиться за кордоном після війни (порівнюючи умови життя, соцпакет, можливості для розвитку бізнесу), на нас чекає демографічна яма, упевнений експерт.

"Про це має потурбуватися наш уряд, – наголошує він. – Важливо показати інноваційну ідею. Як у новій Україні функціонуватиме економіка, енергетична система, працюватиме соціалка, якою частиною глобальної світової системи ми станемо".

Війна – унікальне вікно можливості для швидких змін

На думку голови Центру політичних студій "Доктрина", політичного консультанта Ярослава Божка, будь-які процеси реформ навіть в умовах війни не повинні відкладатися в довгу скриньку.

"Війна – унікальне вікно можливостей для швидких змін, оптимізації держуправління. І тому є нетривіальна нагода встигнути за рік зробити те, що в мирному житті тривало б 5-7 років. Насамперед тому, що нині такі зміни (як і інші процеси, пов'язані з державним управлінням) є одним із чинників виживання державного механізму загалом", – аргументує Ярослав Божко.

Крім того, зазначає він, від попередньої готовності та адаптивності державних механізмів та місцевого самоврядування залежатиме швидкість та успіх післявоєнного відновлення України, що не менш важливо.

Читайте також на порталі "Коментарі" — мобілізованих від уцілілих у Макіївці російське командування хотіло позбутися, – ЗМІ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини