Головна Новини Політика кабмін У Кабміні вигадали, як допомогти бізнесу під час війни: про що говорить нова ідея влади
commentss НОВИНИ Всі новини

У Кабміні вигадали, як допомогти бізнесу під час війни: про що говорить нова ідея влади

Україні потрібен комплексний критичний перегляд-аудит функцій держави, але для цього потрібне перезавантаження насамперед податкової та митних служб, а також Бюро економічної безпеки

14 січня 2023, 12:22
Поділіться публікацією:

Кабінет міністрів створює міжвідомчу групу, яка займатиметься переглядом інструментів державного регулювання для бізнесу. Про це 13 січня на засіданні уряду повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Як оцінюєте такі кроки влади? Що ще слід зробити, щоб українському бізнесу полегшало? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

У Кабміні вигадали, як допомогти бізнесу під час війни: про що говорить нова ідея влади

Бізнес. Фото: з відкритих джерел

Очікування цієї ініціативи дуже стримані

Аналітик "Центру розумних рішень" В'ячеслав Черкашин нагадує, що політика зниження регуляторного навантаження на порядку денному не перший рік. Тому, вважає він, радикальних проривів годі чекати.

"Але якщо зроблять пару-трійку корисних речей, то вже буде непогано, – зазначає аналітик. – В ідеалі хотілося б бачити комплексний критичний перегляд-аудит функцій держави, але для цього потрібне перезавантаження насамперед податкової та митних служб, а також Бюро економічної безпеки (БЕБ), посилення статусу та незалежності регуляторної служби, експансія впливу бізнес – омбудсмена" .

На думку В'ячеслава Черкашина, на це нинішній уряд на тлі підписаного ним Меморандуму з МВФ, який посилює податковий та адміністративний тиск на бізнес, навряд чи здатний. Тому очікування від цієї ініціативи є дуже стриманими, констатує аналітик.

Якщо говорити про нову Україну після нашої перемоги, важливо реформувати саме держуправління

Глава Асоціації власників малого та середнього бізнесу Руслан Соболь міркує так:

"Формування якихось нових груп, рад щодо розвитку – це все про "заговорити тему". Оприбуткувати якісь грантові кошти. Створити вид бурхливої діяльності. Я віритиму лише в одну ініціативу, а саме – у реформування державного устрою. Ось коли такий орган (група, комітет — назва не має значення) буде створено, в мені оптимізму буде більше".

Руслан Соболь нагадує, що ми бачили величезну кількість різноманітних ініціатив з боку влади у стилі "створення комітетів та груп з підтримки бізнесу". У реальності, наголошує експерт, це – пил в очі. Ні про що. Іноді навіть – лобіювання інтересів якихось конкретних фінансово-промислових груп чи галузей.

"Якщо говорити про нову Україну після нашої перемоги, наголошую, важливо реформувати саме держуправління. Це стане відправною точкою справжніх реформ, які стимулюють розвиток економіки загалом та бізнесу зокрема, – вважає Руслан Соболь. – А все, що нам зараз намагаються (і ще намагатимуться) "продавати" під виглядом таких реформ — це фікція. Сподіваюся, українське суспільство в Україні майбутнього більше такого не купить".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Кабмін створив черговий орган, який візьметься за відновлення України: про що говорить це рішення.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини