Головна Новини Політика кабмін У 2023 році Україна друкуватиме гривню у разі крайньої потреби
commentss НОВИНИ Всі новини

У 2023 році Україна друкуватиме гривню у разі крайньої потреби

У наступному році уряд звертатиметься до НБУ за емісійним фінансуванням тільки у разі крайньої потреби.

23 грудня 2022, 12:21
Поділіться публікацією:

Наявність достатнього зовнішнього фінансування та використання заходів для пожвавлення внутрішнього ринку запозичень допоможе припинити пряме фінансування державного бюджету з боку Національного банку у 2023 році. Про це йдеться у Меморандумі про економічну та фінансову політику Моніторингової програми за участю ради директорів Міжнародного валютного фонду. 

У 2023 році Україна друкуватиме гривню у разі крайньої потреби

Фото: https://pixabay.com


Згідно з документом, “надмірне емісійне фінансування призведе до великих ризиків для цінової та зовнішньої стабільності”. 


“У 2023 році, якщо припустити, що зобов’язання щодо зовнішнього фінансування буде своєчасно виплачено, ОВДП випускатимуться на первинному ринку в достатніх обсягах, якщо також буде мобілізовано достатні надходження для зменшення потреб у фіскальному фінансуванні та не відбудеться жодних подальших потрясінь, ми зможемо позбутися своєї залежності від емісійного фінансування з боку Національного банку”, — сказано в документі. 


Разом з тим, якщо виникнуть “несподівані критичні потреби у фінансуванні або затримки зовнішніх виплат, ми спочатку застосуємо ринкові інструменти для запозичення додаткових коштів; ми звернемося за емісійним фінансуванням до Національного банку лише в крайньому випадку”.


Як відомо, НБУ купує облігації внутрішньої державної позики (ОВДП), які випускає уряд, здійснюючи емісію. На 2022 рік ліміт для такого фінансування потреб бюджету становить 400 млрд грн. 

“Коментарі” писали про п’ять структурних маяків, які має виконати Україна, аби наблизитися до запуску нової повноцінної програми співпраці з МВФ. Серед них — скасування мораторію на податкові перевірки, а також єдиного податку у розмірі 2% та відновлення довоєнного режиму для таких платників. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини