Головна Новини Політика кабмін Шмигаль побив рекорд із «живучості» прем’єрів. Політолог розкрив причини
commentss НОВИНИ Всі новини

Шмигаль побив рекорд із «живучості» прем’єрів. Політолог розкрив причини

Прем’єр-міністр Денис Шминаль, органічно вписався в конструкцію політичного режиму, який сформувався вже в перший рік президентства Володимира Зеленського, про це у Фейсбуці написав політолог Володимир Фесенко, повідомляють «Коментарі»

5 лютого 2024, 16:20
Поділіться публікацією:

Денис Шмигаль вийшов на перше місце за часом безперервного перебування на посаді прем’єр-міністра України, випередивши всіх своїх попередників за часи незалежності України, відзначив політолог Володимир Фесенко. За його словами, він навіть обійшов Миколу Азарова, який був очільником Кабміну з 11 березня 2010 р. до 28 січня 2014 р.

Шмигаль побив рекорд із «живучості» прем’єрів. Політолог розкрив причини

Відсутність амбіцій грає на користь Шмигалю

Разом з тим, Фесенко відзначає, що Шмигаль далеко не найсильніший прем’єр-міністр в історії незалежної України, проте він зумів утриматися на посаді.

"Шмигаль органічно вписався в конструкцію політичного режиму, який сформувався вже в перший рік президентства Володимира Зеленського. Завдяки однопартійній пропрезидентській більшості у Верховній Раді Зеленський взяв під контроль і парламент і Кабінет міністрів. Де-факто це президентська форма правління. Офіс Президента при цьому виконує функції політичного Уряду, а Кабінет міністрів навіть в буквальному сенсі став органом виконавчої влади",
— відзначив політолог.

За його словами, Шмигаль став прем’єром завдяки збігу обставин, проте проявив себе як дисциплінований і достатньо ефективний виконавець політичної волі президента та його Офісу. Одночасно, додає політолог, він не демонстрував жодних політичних амбіцій і самостійної політичної активності.

"Коли Шмигаль тільки став прем’єр-міністром, його пов’язували з впливом Ахметова (як вихідця з компанії ДТЕК). Однак новий очільник уряду швидко зрозумів, що свою відданість і ефективність треба демонструвати саме президенту. І це йому вдалося. Коли між Зеленським і Ахметовим почалася інформаційно-політична війна, це жодним чином не торкнулося прем’єр-міністра, який був цілком на боці президента",
— говорить Фесенко.

Він додає, що Шмигаль не стільки політична фігура, скільки адміністративна. В Кабінеті міністрів України він скоріше його координатор, ніж одноосібний керівник.

"Політичному виживанню Дениса Шмигаля сприяла і специфіка його сприйняття громадською думкою. Він ніколи не мав якоїсь популярності. Але і не став об’єктом жорсткої суспільної критики",
— додав політолог.

Проте, за словами Фесенка, в умова війни стало помітно, що нинішньому керівнику Кабміну відчутно бракує ініціативності, рішучості і стратегічного мислення., тому останні два роки знов почалися розмови про ймовірність заміни прем’єр-міністра.

"Очікуванням кадрових змін на чолі Уряду сприяють і плани реорганізації структури і складу Кабінету міністрів. Правда, розробкою цих планів займаються вже не один рік. Однак останнім часом пішла активна хвиля чуток, що така реорганізація може відбудитися вже найближчим часом. З нею, нібито, буде пов’язана і ціла низка кадрових змін, і не тільки в Кабміні",
- підкреслив політолог.

Звісно, додає Фесенко, політична доля Дениса Шмигаля хвилює суспільство набагато менше, ніж ситуація навколо Валерія Залужного.

"Але ймовірні зміни на чолі Кабінету міністрів України безумовно матимуть політичне значення"
, — підсумував експерт.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" писали про те, чому Офісупрезидента невигідна відставка Шмигаля.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини