Головна Новини Політика кабмін Шмигаль назвав суму заморожених російських активів, на який претендує Україна
commentss НОВИНИ Всі новини

Шмигаль назвав суму заморожених російських активів, на який претендує Україна

За приблизними експертними підрахунками Київ розраховує на 300-500 млрд доларів заморожених російських активів

24 лютого 2023, 12:50
Поділіться публікацією:

Час від часу в ЗМІ виникає питання щодо конфіскація заморожених російських активів, які можуть піти на відбудову України після війни. Проте вже зараз зрозуміло, що цей процес може зайняти не один рік. Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль в інтерв’ю "Forbes" розповів на якій стадії цей процес зараз.

Шмигаль назвав суму заморожених російських активів, на який претендує Україна

Денис Шмигаль. Фото: з відкритих джерел

Денис Шмигаль пояснив, що репарації можна отримати лише від країни, яка завершила воювати та визнала свою провину або її провину визнав міжнародний суд. Тобто країна або добровільно віддає репарації, або за рішенням суду. 

"У нас триває війна, тому обидва варіанти поки що не працюють. Зараз іде дискусія на рівні наших міжнародних партнерів щодо внесення змін до законодавства, що прискорить процес передачі заморожених російських активів. Ніхто не може назвати точну суму заморожених російських активів. За приблизними експертними підрахунками – 300-500 млрд доларів. Це ресурс, на який ми претендуємо та який має стати фінансовою основою відбудови", – розповів очільник уряду. 

Прем’єр-міністр додав, за оцінками Світового банку, збитки України від війни – 350 млрд доларів. На початок 2023 року оцінка буде 650–750 млрд доларів. Ні Україна, ні наші міжнародні партнери не можуть дати такі кошти. Їх повинна сплатити Росія, яка завдала цих збитків. Наразі влада разом з міжнародними партнерами працює над створенням механізму конфіскації російських активів.

Читайте також на порталі "Коментарі" — як рік широкомасштабної війни РФ проти України змінив розстановку сил у світі: чого чекати далі. Експерти детально проаналізували ситуацію, яка склалася наразі.

Також видання "Коментарі" повідомляло — компенсація за зруйноване житло, покарання нардепів: що з найважливішого проголосувала Верховна Рада України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини