Головна Новини Політика кабмін Про що говорять плани влади щодо скорочення міністерств: що ще важливо врахувати
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорять плани влади щодо скорочення міністерств: що ще важливо врахувати

Є низка питань до діяльності не лише міністерств, а й інших органів, які фінансуються з бюджету

5 березня 2024, 13:15
Поділіться публікацією:

Глава українського уряду Денис Шмигаль повідомив про план скоротити на третину кількість міністерств, а також загалом значне урізання штату державних службовців. Про що говорять такі ініціативи? Кого (що) і чому варто скоротити? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Про що говорять плани влади щодо скорочення міністерств: що ще важливо врахувати

Кабмін. Фото: з відкритих джерел

Управлінських витрат під час війни слід уникати не тільки в уряді

Економіст, член товариства фінансових аналітиків, екс-член Ради НБУ Віталій Шапран наголошує, що Україна несе колосальні витрати за сегментом державного управління.

"Потрібно не лише оптимізувати систему управління урядом, а й у сегменті державних установ та агенцій, наприклад, таких як Верховна Рада, НБУ, державні компанії та банки, система освіти. Вважаю, що такі управлінські витрати під час війни є неприпустимими – і їх треба уникати не лише в уряді", – зазначає експерт.

На його думку, за півроку реформи у цьому сегменті можна було б заощадити для бюджету близько 100 млрд грн на рік.

"На жаль, із усієї державної вертикалі про скорочення витрат на управління заговорили лише в уряді. Це значне поле для оптимізації, але інші установи відмовчуються і це сумно", – констатує Віталій Шапран.

Важливе питання ефективності

Адвокат, кандидат юридичних наук, громадський діяч Сергій Войченко вважає, що зменшення кількості держслужбовців призводить до ослаблення ролі держави.

"Тоді як централізація влади, посилення її вертикалі – ознака сильної держави, – зазначає він. – Хоча, звичайно, варто зазначити, що той самий мобільний додаток, веб-портал та бренд електронного управління в Україні ДІЯ виконує зараз багато функцій. І утримання держслужбовців у тому обсязі, що раніше, вже не має сенсу".

Але, наголошує експерт, важливим є питання ефективності. І, якщо бездумно скорочувати всіх, можна зіштовхнутися з тим, що залишимося без належного, ефективного регулювання, що теж – негатив.

"Як мені здається, з метою економії бюджетних коштів слід загострювати увагу в першу чергу, не на скороченні держслужбовців, – зазначає Сергій Войченко. – У нас на так звані антикорупційні органи (НАБУ, САП, ВАКС, ГБР) витрачаються мільярди. А, де ефект? Може, розумніше було б пошукати додаткові кошти саме у цьому напрямі?".

Також читайте на порталі "Коментарі" — мобілізація в Україні: чому час грає проти нас і що робити.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини