Головна Новини Політика кабмін Поки що без підвищення тарифів на електроенергію: про що говорить рішення Кабміну – коли його переглянуть
commentss НОВИНИ Всі новини

Поки що без підвищення тарифів на електроенергію: про що говорить рішення Кабміну – коли його переглянуть

Рішення продовжити на місяць термін дії старих тарифів на електроенергію, швидше за все, викликане бажанням влади уникнути негативних реакцій серед населення

25 березня 2023, 12:57
Поділіться публікацією:

Уряд продовжив спеціальний період із пільговими цінами на електроенергію для населення до кінця квітня. Як оцінюєте це рішення? Як розумно чинити з тарифами у період воєнного стану? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Поки що без підвищення тарифів на електроенергію: про що говорить рішення Кабміну – коли його переглянуть

Електроенергія. Фото: з відкритих джерел

З посиленням примусового тиску на громадян потрібно бути дуже обережним

Глава Експертної платформи з енергоефективності (Expert Platform for Energy Efficiency) Ігор Черкашин пояснює:

"З огляду на повернення похолодання, з одного боку, і бажання закінчити опалювальний сезон для економії газу – з іншого, можливе зростання споживання електроенергії у містах. Це може призвести до "стабілізаційних" відключень через технічні проблеми генерації, а головне мереж. Швидше за все, для нейтралізації негативу і ухвалено рішення продовжити на місяць термін дії старих тарифів на електроенергію".

За словами експерта, війна робить людей готовими переносити тягар. Але при цьому в такий час будь-який невірний крок може спричинити різке несприйняття, особливо на фоні низки постійних новин з корупційного фронту.

"Тому з посиленням примусового тиску на громадян потрібно бути дуже акуратним. Особливо на громадян із загостреним почуттям справедливості внаслідок повномасштабної війни", – робить висновок Ігор Черкашин.

Сьогодні йдеться не про те, чи варто підвищувати ціни, а про те, як це зробити

Фахівець із держполітики у паливно-енергетичному комплексі, доктор наук з державного управління Геннадій Рябцев звертає увагу, що намір підвищити ціни на електроенергію, зокрема для побутових споживачів, було озвучено давно. І зумовлений він тим, що домогосподарства купують енергію за цінами, близькими до собівартості її виробництва.

"Після значних пошкоджень внаслідок російських атак на енергетичну інфраструктуру України, потреба у засобах для неї значно зросла, – пояснює експерт. – Ці кошти можуть надати лише українські споживачі. Зовнішньої допомоги для цього просто не вистачить. Тому сьогодні йдеться не про те, чи варто підвищувати ціни, а про те, як це зробити".

На думку Геннадія Рябцева, у Кабміні та НКРЕКУ (Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг) чудово розуміють, що далеко не всі споживачі здатні заплатити за електрику 3-5 грн за 1 кВтг.

"До того ж, жителі багатьох районів Лівобережної України отримують електроенергію нерегулярно, а то й зовсім цілодобово сидять без світла. Йдеться про мешканців Харкова, Херсона, Миколаєва, Запоріжжя та низки інших населених пунктів. Проте рішення про підвищення тарифів необхідно ухвалювати. І якнайшвидше, – вважає експерт. – Але перед цим слід вирішити проблему колосального боргу, який існує в житлово-комунальній сфері. Він наближається до 100 млрд. грн. І зросте, якщо підвищення цін на ту саму електроенергію не буде збалансованим, реалістичним та розумно поясненим".

Вже з травня на нас чекатиме підвищення тарифів на електроенергію для побутових споживачів

Голова Спілки споживачів комунальних послуг, голова комітету ЖКГ, благоустрою, екології та охорони довкілля Громадської Ради при КМДА Олег Попенко поділився таким коментарем:

"Думаю, вже з травня на нас чекатиме підвищення тарифів на електроенергію для побутових споживачів. Причому підвищення значне – на 40-50%. Орієнтовно новий тариф може становити 2,3-2,4 грн/кВт год. Зараз, нагадаю, тарифи на електроенергію для побутових споживачів зберігаються на рівні 1,44 грн/кВт годину (для домогосподарств, що споживають до 250 кВтг на місяць) та 1,68 грн/кВт годину (якщо місячний обсяг споживання становить понад 250 кВтг)". .

Резон у підвищенні є, адже на даний момент вартість того, що платитиме за електроенергію побутовий споживач в Україні, не покриває навіть собівартості виробництва та доставки електроенергії. Але у нас – війна, наголошує експерт. Доходи населення катастрофічно скоротилися. В Україні – близько 8 млн. внутрішніх переселенців, 6 млн. людей виїхали за кордон, мільйони втратили роботу.

"У такій ситуації піднімати комунальні тарифи, зокрема на електроенергію, не зовсім правильно, – вважає Олег Попенко. – Має бути продумане рішення для всіх сторін. Наприклад, якщо піднімати тариф на електроенергію, лише для тих, хто споживає більше певного річного обсягу. Тобто споживаєш більше – платиш більше. Відповідні розрахунки мають робити Укренерго, профільні міністерства, обленерго. Але запроваджувати єдиний тариф для всіх буде помилковим рішенням".

Читайте також на порталі "Коментарі" — війна в Україні: чому така важлива інформаційна складова – хто тут виграє.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

ttyu

25 березня 2023, 14:34

Xочeшь бecплатнoго сeкcа с кpасивой и pазвратной незнакoмкoй?! Тыcячи девoк ждут тeбя, без региcтрации и бoтов, без шлюx и pазводил, все анoнимнo и бeсплатнo. Пpосто попpобуй ----- https://e.vg/keks


Новини