Головна Новини Політика кабмін Натяки на крісло прем'єра: які шанси Тимошенко і Порошенка
commentss НОВИНИ Всі новини

Натяки на крісло прем'єра: які шанси Тимошенко і Порошенка

Експерти розповіли, чи чекати українцям повернення «старої гвардії»

12 лютого 2021, 16:43 comments4156
Поділіться публікацією:

У "Батьківщині" і "Євросолідарності" почали "качати" тему сильного прем'єра, "сватаючи" на ці посади Тимошенко і Порошенка відповідно. У "ЄС", правда, уточнюють, що таке можливо лише після дострокових виборів до парламенту. Чи є шанси у "старій гвардії" повернутися у вищу виконавчу владу? "Коментарі" запитали експертів.

Натяки на крісло прем'єра: які шанси Тимошенко і Порошенка

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Всі розмови про це нагадують бурю в стакані"

"Порошенко і Тимошенко зараз і так де-факто у владі. Вищій законодавчій. Чи можливе повернення до вищих ешелонів виконавчої влади? У Юлії Володимирівни — фрагментарно, на якомусь проміжку. Якщо, наприклад, буде якийсь перехідний Кабмін. Але на постійній основі її в прем'єрах або міністрах я не бачу", — говорить експерт Українського інституту політики (УІП) Руслан Бізяєв.

На його думку, у Порошенка немає перспектив навіть тимчасово увійти в будь-який уряд.

"На відкритий союз з Петром Олексійовичем ніхто йти не хоче, з огляду на його особистий негативний рейтинг. Не бачу конфігурації когось з "ЄС", якщо навіть відбутися дострокові парламентські вибори. Неформальні ж коаліція між "ЄС" і ОПЗЖ, "ЄС" і "Слугою народу" і так існують на місцях. Але публічна коаліція на парламентському рівні (що відкриває шлях до формування уряду) з партією Порошенка неможлива", — підкреслює Руслан Бізяєв.

Він також зазначає, що не бачить у цей момент передумов для дострокових парламентських виборів.

"Всі розмови про це нагадують бурю в склянці. Наступні вибори, згідно з новим виборчим кодексом, повинні йти виключно за пропорційною системою. Навіщо прискорювати їх наближення нинішнім мажоритарникам? Навіщо це зараз, наприклад, "Голосу", який взагалі пролітає повз Раду, згідно з останніми соцдослідженнями? Навіщо це партії "Слуга народу", яка точно набере менше? І яка може, за бажання, офіційно визнавши розвал монокоаліції, запустити процес дострокових виборів. Але "слугам" це точно не з руки", — упевнений експерт УІП.

"Заяви про готовність очолити Кабмін (але після нових виборів) звучать із вуст багатьох ключових гравців"

На думку політолога Віктора Тарана, розмови про можливе прем'єрство Порошенка або Тимошенко відбуваються на тлі динамічних змін, які відбуваються на українській політарені.

"Якщо в кінці минулого року Тимошенко була не проти коаліції зі "Слугою народу", то зараз і вона, і Порошенко кажуть про можливість прем'єрства — бо в повітрі запахло достроковими виборами до парламенту. До речі, заяви про готовність очолити Кабмін (але після нових виборів) звучать із вуст багатьох ключових гравців, які можуть пройти в Раду, згідно з соціологією. Першим це почав експрем'єр Гройсман, — зазначає політолог. — Зараз підхопили у Тимошенко і Порошенка".

Віктор Таран упевнений, що на наступних парламентських виборах українці обиратимуть не просто нову Верховну Раду, а — нового прем'єр-міністра.

"Питання лише в тому, — продовжує він, — яка буде конфігурація в парламенті. Хто зможе бути при новій коаліції прем'єром при президенті Зеленський. Всі ключові гравці будуть демонструвати, що в їх політичній команді є сильний потенційний прем'єр, який виведе Україну з тієї жахливої соціально-економічної ситуації, в якій вона опинилася. Та ж політсила, яка не зможе пред'явити такого ймовірного прем'єра, буде втрачати бали".

Раніше експерти спрогнозували, яким буде політичне майбутнє Дмитра Разумкова.

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Наташа

12 лютого 2021, 19:19

У Тимошенко есть хоть какое - либо понятие , что нужно делать, не то . что эти безмозглые ребята на "самокатах". Довели Украину практически до краха . Во всяком случае , народу действительно станет лучше.

гость

12 лютого 2021, 17:33

Не плохо было бы если б Юле дали порулить. Может что то и изменилось бы немного в лучшую сторону. Но тупой президент на фоне умного премьера. Зе на это не пойдет.


Новини