Головна Новини Політика кабмін Наскільки реальною є відставка Кабміну - думки експертів
commentss НОВИНИ Всі новини

Наскільки реальною є відставка Кабміну - думки експертів

Свій прогноз з питання відставки Кабміну дали українські експерти

20 січня 2021, 12:17 comments1013
Поділіться публікацією:

Уряд Шмигаля опрацював вже довше, ніж уряд Гончарука. Правда, питань до нього також накопичилося більше. Про можливість і терміни відставки уряду читачам "Коментарів" розповіли українські експерти.

Наскільки реальною є відставка Кабміну - думки експертів

Колаж "Коментарів" - автор Дмитро Романюк

"В уряду немає цілісного бачення, немає стратегій"

Аналітик, кандидат політичних наук Олеся Яхно зазначає, що уряд Гончарука якийсь час трималося на каркасі, в тому числі економічному, відносин, які сформували (прогнозуємо і зрозуміло) попередники. Ті самі, яких так любить критикувати нинішня влада.

"Все фантастичні прогнози, які малював Гончарук, швидко розтанули при Шмигалі. І тому що були нереальними спочатку. І тому що позначилися пандемія і її наслідки. І тому що багато рішень були непрофесійними, — пояснює Олеся Яхно. — Біда і в тому, що уряд не має цілісного бачення, немає стратегій. Найчастіше у нас домінують недержавні інтереси, а інтереси олігархів. Це було видно і по тих чи інших тарифах, і по перспективах віялових відключень, чого не було давно".

За словами аналітика, уряду Яценюка і Гройсмана працювали у важких умовах. Але результати у них були краще, ніж у Кабмінів, що діють при Зеленському. Що при Гончаруку, що при Шмигалю проблеми лише наростають.

"Безумовно, цей уряд піде у відставку. Але навряд чи це станеться до весни. Адже негативи будуть наростати — і за платіжками, і з карантину, і по ситуації з вакцинацією, і по багатьох інших моментах. Зручно все списати на старий уряд. Ніхто зараз не захоче брати на себе весь цей негатив ", — підкреслює Олеся Яхно.

Аналітик вважає, що звільнити пару міністрів або формально поміняти прем'єра без програми, без команди, без розуміння перспектив і стратегій — вже не вийде. До того ж люди з репутацією на такі умови не підуть, розуміючи, що рано чи пізно на них (не даючи реальних важелів впливу) всі звалять — і приберуть.

"Швидше за все, нас чекає або переформатування коаліції (і поки складно сказати, які фракції та групи можуть в неї увійти) та зміна уряду — за умови, що новий прем'єр зможе сформувати основну частину Кабміну. Або взагалі дострокові парламентські вибори", — прогнозує Олеся Яхно.

"Відставка уряду спровокує дострокові парламентські вибори"

Аналітик експертного центру "Будинок демократії" Анатолій Октисюк вважає, що на повне перезавантаження Кабміну влада не зважиться.

"Немає голосів для цього. Навіть точкові призначення вдаються насилу. Досить згадати фіаско зі спробою призначити Вітренка першим віце-прем'єром — міністром енергетики. Набралося лише 186 голосів при необхідному мінімумі у 226 і при наявному ресурсі у фракції "Слуга народу" (СН). І будь-які кадрові перестановки будуть оголювати внутрішню кризу в партії влади, якій дедалі тяжче знайти голоси навіть всередині себе самої", — пояснює Анатолій Октисюк.

Другою проблемою повного перезавантаження він називає фактор Авакова.

"Усередині СН точно не знайдеться вже голосів для того, щоб беззмінний з 2014 року міністр внутрішніх справ залишився на цій посаді. А Офіс президента не хоче мати проблем з Аваковим. Так що ще й тому повністю міняти Кабмін не будуть, — зазначає аналітик. — Інакше можна спровокувати дострокові парламентські вибори".

Якщо ж влада таки зважиться на перезавантаження Кабміну, в прем'єри можуть спробувати протягнути Разумкова, вважає Анатолій Октисюк. На його думку, під таку кандидатуру голоси набрати реально. І можна обійтися без необхідності формувати нову коаліцію. І все ж варіант з відставкою всього Кабміну бачиться експертові малоймовірним.

Як повідомляв портал "Коментарі", раніше прем'єр-міністр Денис Шмигаль розповів, чому гроші з COVID-фонду пішли на ремонт доріг. За словами прем'єра,  фінанси з цього фонду йдуть не тільки на лікування хворих на коронавірус, а й на боротьбу з наслідками пандемії, в тому числі економічними. Фонд формувався з коштів, що надійшли з різних джерел, в т.ч. і з тих, які спочатку планували витратити на дороги в 2020 році.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини