Головна Новини Політика кабмін Кабмін створив черговий орган, який візьметься за відновлення України: про що говорить це рішення
commentss НОВИНИ Всі новини

Кабмін створив черговий орган, який візьметься за відновлення України: про що говорить це рішення

Є побоювання, що нова держструктура щось там "координуватиме", "узгоджуватиме", але навряд чи – ефективно працюватиме

14 січня 2023, 11:38
Поділіться публікацією:

На засіданні Кабміну 13 січня було заявлено про створення на базі Державного агентства інфраструктурних проектів та Державного агентства автомобільних доріг нової структури — Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури України (ДАВРІУ). Як оцінюєте таке рішення? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Кабмін створив черговий орган, який візьметься за відновлення України: про що говорить це рішення

Засідання Кабміну. Фото: з відкритих джерел

Створюється непотрібний орган, який утримуватиметься за рахунок українських платників податків

Адвокат, кандидат юридичних наук, громадський діяч Сергій Войченко розмірковує так:

"Створення такого органу говорить про те, що певні сили при владі намагаються, скажімо так, накласти свою лапу на ті чи інші кошти, які надходитимуть до України. Адже нове агентство, по суті, дублюватиме функції вже існуючих органів виконавчої влади, міністерств, які б могли освоювати ті чи інші кошти".

Тобто, пояснює експерт, створюється непотрібний орган, який утримуватиметься за рахунок українських платників податків заради того, щоб освоювати кошти іноземних інвесторів.

"Очевидно, що ця агенція щось там "координуватиме", "узгоджуватиме", але навряд чи – ефективно працюватиме, – вважає Сергій Войченко. – При цьому, щоб отримати кошти чи погодити акти вже виконаних робіт, швидше за все, вам доведеться звертатися до ГАВРІУ, кланятися певному чиновнику, який упивається своєю значимістю. З усіма, що випливають...".

У нас вже є досвід створення таких цікавих агенцій, як, наприклад, із підготовки до Євро-2012, нагадує експерт.

"Свого часу воно було створене тодішнім прем'єром Юлією Тимошенко у 2007 році. Керівником став близький до неї Червоненко. Потім це агентство було ліквідовано. А у 2010 році вже новий прем'єр Микола Азаров відновив діяльність цього органу. І якісь тільки кошти через нього не йшли, у яких тільки скандалах ця агенція не фігурувала! Враховуючи такий сумний досвід, створення ГАВРІУ є більш ніж сумнівним, – зазначає Сергій Войченко. – Тим більше, війна ще йде, говорити про масштабне відновлення України не доводиться. Кошти, які зараз приходять від міжнародних партнерів, йдуть насамперед на латання величезних дірок у бюджеті".

Вже була Національна Рада відновлення, тепер Агентство відновлення

Економічний експерт Данило Монін припускає, що нова агенція створена під програму Відновлення України, на яку виділили близько 35 млрд гривень цього року.

"Чесно кажучи, не дуже розумію, навіщо плодити державні структури, – зізнався експерт. – То була Національна Рада відновлення, тепер Агентство відновлення…".

На думку Данила Моніна, робота ефективних чиновників – це якісно вирішувати завдання, що стоять, за допомогою наявних структур, а не плодити чергові чиновницькі агентства.

Виходить, нове держагентство відновлюватиме і розвиватиме те, що збудовано за часів СРСР

Експерт Української фабрики думки Юрій Гаврилечко поділився такою думкою:

"Оцінюю створення ДАВРІУ як класичний приклад організації ІБД (імітація бурхливої діяльності) з боку Кабміну. Перш ніж щось відновлювати та розвивати – треба перемогти у війні. Мало того, всі розмови про "відновлення" або, гірше, відволікання на це ресурсів – ні що інше як саботаж роботи із забезпечення наближення Перемоги".

Зараз економіка України має бути переведена на військові рейки та цілодобово працювати, наголошує експерт. Під час війни, впевнений він, не може бути безробіття! Тоді як у нас воно є.

"Ситуація, що склалася, говорить про вкрай низькоякісний управлінський ресурс у виконавчій владі, – вважає Юрій Гаврилечко. – За понад 30 років незалежності фактично жодної власної інфраструктури ми не створили, продовжуючи експлуатувати радянську. То що виходить, нове держагентство відновлюватиме і розвиватиме те, що збудовано за часів СРСР? Назад у минуле! Очевидно, це буде їхнім гаслом".

Читайте також на порталі "Коментарі" — війна в Україні: ключові складові цьогорічної поразки Росії — чи є вже перспективи.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

14 січня 2023, 12:05

Ось вона класика великого розпилу, за багато років до кінця війни. Не кошти, а будматеріали і роботи давати розкрадачам. Особливо Росії при репараціях. Так і свій ВВП піднімуть і зайнятість і податки отримають. Бо ці мало православні все розкрадуть і звинуватять Росію. Бородаті нащадки УПА-екстремістів влаштують на 200 років по Росії мотопробіги біснуватих з фаєрами і криками: дыды асвабадытэлы вас выд рашызму асвабадылы.


Новини