Головна Новини Політика кабмін Чому міністри відмовляються працювати під управлінням Єрмака: про що говорить кадрова тряска
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому міністри відмовляються працювати під управлінням Єрмака: про що говорить кадрова тряска

На перший погляд непомітно, проте ситуація може свідчити про втрату керованості

4 вересня 2024, 20:52 comments12875
Поділіться публікацією:

У нашій країні ні для кого не є секретом, що Кабмін фактично безпосередньо управляється Офісом президента. І ось зараз почалося активне "перезавантаження" уряду. Хоча, як показало голосування, що не відбулося за відставку Кулеби 4 вересня, не все так гладко. Чому міністри відмовляються працювати під управлінням Банкової? Чому саме зараз розпочалися такі кадрові процеси? Видання "Коментарі" з цими питаннями звернулося до експертів.

Чому міністри відмовляються працювати під управлінням Єрмака: про що говорить кадрова тряска

Офіс президента. Фото: Українська правда

Дуже схоже на рефлексію з криком "шеф, все пропало!"

Політолог Володимир Цибулько зазначив, враження таке, що невдала поїздка делегації на чолі з Єрмаком, формально була очолювана віцепремʼєркою Свириденко, була останньою краплею для американців. Адже Зеленський так і не позбувся корупційних осіб зі скандального списку Держдепу. 

"А розслідування антикорупційних органів також фактично парируються  владою. Очевидним є управлінський колапс, котрий функціонально спроможний лише на розграбування бюджету. Очевидним є те, що руйнування конституційного устрою призвело до втрати керованості, і, якщо центр цього не помічає, то провінція залишається пограбованою, як ніколи раніше. Чи можна назвати зусилля влади осмисленими і плановими? Навряд! Дуже схоже на рефлексію з криком "шеф, все пропало!". Тим більше, що чесного наміру змінити ситуацію в бік дієвої конституційності, на превеликий жаль за Зеленським не спостерігається!", – зазначив експерт.

Призначення в Кабміні – це такий ілюзіон Коперфільда, тільки у виконанні Єрмака

Головний економіст, керівник з економічних реформ Офісу простих рішень та результатів Ярослав Романчук нагадав, що в Конституції прописано, хто за що відповідає, де прем'єр-міністр курирує економічний блок. Але оскільки за Єрмаком стоїть президент, залежність від Банкової фактично узаконена.

"І оскільки в самій Конституції в порядку формування уряду немає чіткої ієрархії, бачимо повне підм’яття під себе законодавчої влади, контроль над Верховною Радою, а також Кабміном, де прем'єр-міністр навіть не є англійською королевою. Це чисто номінальна фігура. Навіть зауважте, ми обговорюємо прізвища міністрів, але постать прем'єр-міністра обговорюється в останню чергу. Значить, він нічого не значить. Він лише отримує свої матеріальні чи нематеріальні дивіденди. Якби була чітка свідомість того, що за більш ніж 2,5 роки війни економіка є найслабшою ланкою і вона підриває авторитет України, тоді слід було б переглядати всю систему прийняття рішень. Вся проблема в тому, що ми маємо колективний марксизм. Коли треба, його втілює Гетманцев, коли треба – Марченко, коли треба – Пишний. Ось і виходить у нас багаторічний Янус, який узаконює та піарить ту систему, яка є. От і маємо інституційно – неймовірну крихкість та слабкість української держави", – зазначив експерт.

Він підкреслює, найбільший парадокс для нього полягає в тому, що в органах влади немає жодного теоретичного економіста, який міг би на рівні економічного обґрунтування розповісти, що робить уряд. Тобто країна в якій за економіку відповідає будь-хто, але не економіст.

"Це дуже схоже на те, що куховарка може керувати економікою. І показовим на цьому фоні є те, що в Україні за 20 років середньорічна інфляція 12,7%, що кваліфікує Україну в ТОП-15 найнеблагополучніших країн світу", – зазначив співрозмовник порталу "Коментарі".

Щодо кадрових перестановок в уряді Ярослав Романчук каже, що це схоже на обмін шила на мило. Адже кадрові перестановки відбуваються в уряді, який насправді ні на що не впливає.

"Це спеціальне формування паралельного порядку денного, коли людям пропонується обговорювати замість якоїсь конкретики якісь шашечки. А суть, чим має займатися уряд, Нацбанк – залишається за кадром. Бачимо управлінський інфантилізм, яким користуються люди, котрі активно дерибанять активи, ресурси і на митниці, і через податкову. Перфоманс на перфомансі ... Єрмак робить перфоманс. Зеленський робить перформанс, а страждають українці, думку яких, навіть усталених мозкових центрів, не слухають. Все, що робиться з кадрами та призначеннями – це такий ілюзіон Коперфільда, лише у виконанні Єрмака", – підсумував експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому розпочалося урядове перезавантаження: до чого це призведе.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини