Головна Новини Політика кабмін Чому розпочалося урядове перезавантаження: до чого це призведе
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому розпочалося урядове перезавантаження: до чого це призведе

Гучні заміни відбуваються лише на рівні виконавців

4 вересня 2024, 08:15 comments2336
Поділіться публікацією:

До Ради надійшли заяви про відставку низки міністрів та голови Фонду держмайна. За словами голови ВР Руслана Стефанчука заяви про відставку подали: міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Камишін Олександр; міністр юстиції України Малюська Денис; міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Стрілець Руслан; віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина; віцепрем’єр-міністерка України – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук; голова Фонду державного майна України Коваль Віталій. І також з’явилася інформація, що міністра закордонних справ України Дмитра Кулебу також планують відправити у відставку. Чому саме зараз назріла серія гучних відставок? Хто може обійняти вакантні посади? Видання "Коментарі" з цими питаннями звернулося до експертів.

Чому розпочалося урядове перезавантаження: до чого це призведе

Відставки у Кабміні. Фото: із відкритих джерел

Ледь не 40% уряду буде в статусі т.в.о

Експерт Української фабрики думки Юрій Гаврилечко так прокоментував ситуацію:

"По-перше, нагадаю, що міністри в нас ні за що не відповідають. Можуть не мати ані фахової освіти, ані досвіду роботи в тій галузі, в якій, теоретично, мають займатися формуванням державної політики. Тому їх можна замінювати ледь не кожного місяця. Це не впливає ні на що. Тому сенсу говорити про "назрілість" ситуації із можливою відставкою я не бачу. По-друге, жоден з вищезгаданих міністрів, окрім, хіба що Камишина, не дотичний ані до економічних питань ані до воєнних. Тому їх наявність чи відсутність на посадах ніхто не помітить. По-третє, а це вже дуже цікаво, після їх відставки вже чи не 40% уряду буде, нехай й тимчасово, але в статусі т.в.о., що досить небезпечно в умовах воєнного часу, оскільки в такій конфігурації уряд стає майже неспроможним оперативно та адекватною реагувати на поточні виклики, що постають перед державою".

І саме з цієї точки зору, наголошує експерт, варто розглядати наслідки їх відставки. 

"Виправляти ситуацію парламенту потрібно якнайшвидше", – підсумував Юрій Гаврилечко.

Є бажання Банкової влити в уряд "нову кров"

Керівник Центру політичної розвідки, політтехнолог Олег Постернак зазначив, що очікуване "урядове перезавантаження" почалось. 

"Його очікували вже давно, хоча б з огляду на той факт, що вакантними тривалий час залишаються 5 посад міністрів. А навколо посади прем’єр-міністра вже більше року ходять різноманітні чутки і називались різні прізвища – від Свириденко, Маркарової, Шурми до Чернишова та Федорова. Щоправда, стаття 10 Закону "Про правовий режим воєнного стану" чітко і ясно вказує, що у  період дії воєнного стану не можуть бути припинені повноваження Кабінету Міністрів України (справа у тому, що відставка прем’єра має наслідком відставку всього складу Кабміну). Тому цією нормою багатьом бажаючим, що просували себе на прем’єра, амбіції охолоджували", – зазначив експерт.  

Він зауважив, що варто розуміти, що гучні заміни відбуваються лише на рівні виконавців. Міністри не є повноважними чиновниками, а весь Кабмін – це фактично виконавчий апарат Офісу президента. 

"Тому, очевидно, одна з головних причин ротації частини Кабміну – бажання Банкової влити в уряд "нову кров" — професійних менеджерів, здатних оперативно і результативно виконувати поставлені Офісом президента завдання в умовах воєнного часу. Як би там не було (мова про політичні розрахунки та впливи різних груп оточення), але Зеленський дуже часто керується суб’єктивним і показовим принципом прагматичної ефективності та ККД того чи іншого чиновника. І, треба відзначити, багато хто давно вже не відповідає цьому принципу. Зеленський волів би мати Кабмін "яструбів-технократів", — говорить Олег Постернак.

За його словами, по кожному чиновнику, прізвище якого лунає в шорт-листі на заміну, може бути свій додатковий мотив, який зумовлює відставку. 

"У випадку Камишіна – це, можливо, переведення на посаду в Офіс президента, Молюськи – втома від епатажних вчинків, Коваля – боротьба за "ласий" шматок державної власності тощо. Серед ймовірних міністрів, які будуть замінені, також називають віце-прем’єра Верещук, міністра освіти і науки Лісового, міністра закордонних справ Кулебу", – зазначив політтехнолог.

Він прогнозує, що багато з відставлених чиновників можливо поповнять дипломатичні посади за межами України.

Читайте також на порталі "Коментарі" — відставка в ОПУ: Зеленський звільнив заступника Єрмака.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини