Чи справді влада готує кадрові перестановки: чим закінчиться історія з відставкою Залужного

Президент та його команда розуміють необхідність проводити якісь зміни

Доки в Україні та західній пресі активно обговорюється ймовірна відставка головкому ЗСУ Валерія Залужного, дозріла інша відставка. У Верховну Раду надійшла заява Юлії Лапутіної про відставку з посади міністра у справах ветеранів України. Про що говорять майбутні перестановки у Кабміні? Хто ще (і чому) може піти? Яка, ймовірно, подальша доля Залужного? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Міняти будуть тих, до кого накопичилася найбільша кількість претензій

Засновник соціологічної компанії Active Group, політичний експерт Андрій Єрьоменко поділився такою думкою:

"З позиції соціолога зараз по всіх рейтингах відбувається швидке падіння довіри до влади як до інституцій. У тому числі – до президента, Кабміну, Верховної Ради (у останньої мало не історичний мінімум довіри). Президент та його команда бачать це. І розуміють необхідність проводити якісь зміни. Про це нещодавно говорив сам Зеленський в інтерв'ю італійському каналу Rai1. На це періодично натякають представники його офісу".

Міняти будуть тих, зазначає експерт, до кого накопичилася найбільша кількість претензій. А до Міністерства у справах ветеранів України вони нагромадилися.

"Правильно було б змінити економічний блок, податковий, припинити умовну "гетманщину" (мова про голову Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева, відомого своїми ініціативами, спрямованими на максимальне зарегулювання та оподаткування представників бізнес-сфери – прим. ред.). Але, підозрюю, влада на це не піде", – вважає Андрій Єрьоменко.

Що стосується Залужного, зазначає він, поки головком має настільки високу підтримку (причому, як в Україні, так і за кордоном), знімати його зараз – це отримати величезний негатив.

"Спершу має пройти дуже потужна кампанія всередині армії та загалом українського суспільства, спрямована проти Залужного. Мовляв, дивіться, скільки він зробив помилок, і взагалі займається не війною, а дисертацією, та ще й у Ківалова. Як у кожної більш-менш публічної людини, негативи є й у Залужного. І це можуть використати проти нього. Але доти, доки не буде проведено таку велику дискредитуючу головкома кампанію, чіпати його – навряд чи вдала для ОП ідея. Але й відкрито "топити" його теж небезпечно, бо це може зрикошетити тим, хто запустить таку кампанію. З огляду на те, що в плані піару нинішня влада діє досить грамотно, атакувати зараз Залужного їй не з руки. Втім, тема ця, як бачимо, активно обговорюється, тож – будь-що може бути", – констатує Андрій Єрьоменко.

У ОП хотіли б добровільного відходу головкома

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін вважає, що влада готує найближчим часом (місяць-два) великі кадрові зміни.

"Зеленський відкрито про це каже. І це торкнеться як Кабміну, так і військового керівництва. Можлива відставка Залужного, швидше за все, проходитиме на фоні каскаду інших відставок. І начебто добровільний відхід міністра ветеранів тут – лише перша ластівка. Схоже, що після опалювального сезону влада хоче провести серйозне перезавантаження. І це може торкнутися як прем'єра (який і так побив рекорд із перебування на посаді), так і низки ключових міністерств", – наголошує політолог.

Зрозуміло, продовжує вона, що багато залежатиме від наших західних партнерів, від яких ми самі серйозно залежимо. Певні сигнали можуть впливати на ті чи інші кадрові рішення в Україні.

"Видно, що в ОП хотіли б добровільного відходу головкому. І, можливо, зараз тривають переговори. У тому числі про те, куди може потім піти Залужний - у посли, у РНБО, ще кудись. Але те, що влада готується до кадрових змін – помітно, – вважає Олексій Якубін. – Тим більше, що є відповідний запит у суспільстві, незадоволеному і соціально-економічною ситуацією, і іграми навколо законопроєкту про мобілізацію, і низкою інших моментів".

Читайте також на порталі "Коментарі" - чи справді за вказівкою Трампа блокують допомогу Україні: хто та яку схему розігрує.