Головна Статті Політика рада Сором "Зе-команди": секс-скандали, прослуховування і президент-статист
commentss Cтатті Всі новини

Ексклюзив Сором "Зе-команди": секс-скандали, прослуховування і президент-статист

До річниці з дня обрання Верховної Ради 9-го скликання ми підвели "скандальні" підсумки головних ньюзмейкерів парламенту – народних депутатів фракції "Слуга народу", а також членів президентської команди

21 липня 2020, 17:45 comments3793
Поділіться публікацією:

Публічна оцінка принад Ірини Аллахвердієевої її колегами по партії "Слуга народу" і "спіч" голови комітету ВРУ з питань соцполітики Галини Третьякової про дітей "низької якості" – лише "вишенька на торті" до річниці обрання Верховної Ради IX скликання. На честь першої великої дати нового парламенту, "Коментарі" вирішили згадати все "зальоти", які зібралися в колекції пропрезидентської партії і, власне, самого глави держави, на рейтингу якого "Слуга народу" в Раду і прийшла.

Сором "Зе-команди": секс-скандали, прослуховування і президент-статист

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

Щоб уникнути монотонного перерахування всіх суперечок, бійок у Верховній Раді і корупційних скандалів (їх вистачало у всі часи), зупинимося на найбільш резонансних справах, що стали безпосередньою родзинкою сьогоднішнього керівництва країни.

Секс-скандали Зе!Команди: замовлення повій в Раді, любитель порно вечірок і ґвалтівник

Мабуть, головною відмінною рисою сьогоднішнього уряду можна назвати достаток скандалів на сексуальному ґрунті і звинувачень в сексизмі. Само собою, схожих подій рідко вдавалося уникнути і раніше. У зв'язку з цим можна згадати епізоди з депутатом від БПП Олегом Барною, який запрошував до себе в готельний номер трьох жінок з "Самодопомоги" для ухвалення важливих рішень", а також одкровення журналістки Ярослави Коби, яка ділилася пікантними подробицями своїх приватних зустрічей з неназваними народними обранцями, що страждають гострими нападами ексгібіціонізму. Однак на цей раз все набуло більш систематичного характеру. І якщо сексизм самого Зеленського з його творчою переробкою афоризму "жінка – теж людина" – напівжарти з КВН-івського минулого – не виходить за межі традиції, закладеної ще Віктором Януковичем, який пускав "шпильки" про Юлію Тимошенко та її місце на кухні, то інші члени "Зе!Команди" можуть в цьому відношенні дати фору попередникам.

Одним з перших подібних скандалів стало листування в стінах Верховної Ради депутата Богдана Яременка з повією. З нею народний обранець, і, за сумісництвом люблячий чоловік і батько двох дітей, обговорював вартість інтим послуг і майбутнє місце зустрічі. Яременко публічно вибачився, але своєї провини так і не визнав, заявивши, що сам особисто сфабрикував листування для провокації журналістів, які люблять підглядати,  і навіть нагадав папараці про кримінальну відповідальність за розголошення персональних даних. В якості дисциплінарного стягнення трьома місяцями пізніше він був зі скрипом звільнений з посади голови комітету ВРУ з питань зовнішньої політики.

Не встигли затихнути пристрасті  стостовно Яременка, як в мережі з'явилося відео з закритої вечірки в столичному клубі Queen, де людина, яка до болю нагадує голову державної митної служби Максима Нефьодова, веселилася в компанії напівголих дівчат у БДСМ-масках, що викликало чимало обговорень в соціальних мережах. Якщо відкинути зайвий моралізм і факт наявності у головного митника України громадянської дружини, внесеної ним у декларації про доходи в якості члена сім'ї, в сухому залишку залишаться обурення депутата від "Слуги народу" Олексія Устенка. Він заявив, що скандальне відео з'явилося буквально через кілька хвилин після того, як фігурант скандалу покинув засідання комітету ВРУ з питань податкової та митної політики, де він до цього демонстрував "якісь незрозумілі слайди". А якщо ще додати сюди багатомільярдні недоотримання доходів від митниці (в 2019-му бюджет не дорахувався 76 млрд грн), то більше питань виникає вже не до Нефьодова як до цінителя порновечеринок, а до Нефьодова-професіонала, чиї ділові якості високо оцінював сам нинішній глава держави.

Окрім найвірніших чоловіків у лавах "Слуг народу" зосталося місце і для кримінальника з погашеною судимістю. У листопаді минулого року в ЗМІ просочилася інформація про далеко не кришталево чисте минуле депутата Романа Іванісова. У 1995 році той був затриманий працівниками міліції Запорізької області за статтями 117 ч. 3 (Зґвалтування неповнолітньої) та 118 ч. 2 (Зґвалтування неповнолітньої неприродним способом) Кримінального кодексу України і провів наступні 2,5 роки у виправній колонії. Справа набула неабиякого розмаху – Іванісов пред'явив довідку про відсутність судимості і назвав інформацію "заказухою", а президент пообіцяв застосувати найжорсткіші заходи, аж до складання депутатського мандата у випадку, якщо причетність чергового "слуги" до справи 25-річної давності підтвердиться. Позитивна відповідь Генпрокуратури не особливо вплинула на статус скандального нардепа – він просто покинув провладну фракцію і взяв лікарняну відпустку, щоб вже в січні поточного року, наче й нічого не трапилося, повернутися до роботи і впасти у обійми колишніх однопартійців. Також Іванісов звинувачувався у спотворенні офіційної біографії – відбуваючи термін, він просто фізично не міг стаціонарно вивчати право на факультеті управління Запорізького державного університету в середині 90-х.

Список секс-скандалів буде неповним, якщо тут не згадати про чиновницю, яка стала відомою завдяки запису розмови між членами “Зе!Команди та керівництвом поліції Дніпропетровської області в ресторані "Околиця". Аудіо восени минулого року злив "слуга" Антон Поляков. Голоси на ньому імовірно належали  акторові "Кварталу-95" Юрія "Юзику" Корявченкову, який став депутатом і майбутньому начальнику Нацполиції Кривого Рогу Сергію Лукашову. Крім обговорення "нагальних" тем на зразок кришування збуту металобрухту, в аудіо обговорювалася якась "свіжопризначена" заступниця міністра інфраструктури Олександра Клітіна, яка, нібито, заробила свою нову посаду в ліжку. Через кілька днів героїня розмови дала прес-конференцію. В ній Клітіна назвала все сказане про неї наклепом, після чого була звільнена своїм безпосереднім начальником Владиславом Криклієм. Ще однією причиною неухильної відставки могло стати оприлюднене листування Клітіної з пранкером "Джокером", де вона невтішно відгукнулася про главу Мінінфраструктури та натякала на намір його "підсидіти".

На цьому все могло б і закінчитися, якби фігурантка скандалу зовсім недавно не була призначена радником голови Державного космічного агентства. За словами чиновниці, на новому місці вона зайнялася допомогою агентству з міжнародним партнерством, донорами та МФО. Через тиждень після появи новини про призначення Кллітіна почала викладати в мережу сумбурні відео, на яких вона у глибоко декольтованих сукнях спочатку розповідала про намір створити свою партію по боротьбі з корупцією, а потім і зовсім назвала себе інопланетянкою. Складається враження, що головним завданням цих перформансів (адже інакше назвати аматорські відео, записані десь у лісі не можна) була спроба відвернути увагу від самого факту її чергового призначення.

Зе!Команда "під ковпаком": телеграм-канал "Трубу прорвало", сповіді профана в економіці і "плівки Лерос"

Скандали зі зливом даних і в часи Петра Порошенка були не рідкістю. Чого варті знамениті "плівки Онищенко" і записи "жучка", встановленого в акваріумі кабінету керівника САП Назара Холодницького! Але їх концентрація за останній рік відчутно зросла, і вищезгаданий аудіозапис з кафе "Околиця" — далеко не виняток.

В кінці листопада минулого року стартував анонімний телеграм-канал "Трубу прорвало", на якому періодично викладалися тексти та аудіозаписи, нібито з робочого кабінету тодішнього директора Державного бюро розслідувань. На записі голос, схожий на голос директора відомства Романа Труби, обговорював різні "гострі" питання ДБР: необхідність призупинення обшуків на підприємствах Костянтина Жеваго і в Дніпропетровській міськраді, справи Порошенка, нафтові інтереси Ігоря Коломойського і багато іншого. Незважаючи на те, що за місяць до описуваних подій у кабінеті Труби дійсно виявили прослушку, головний фігурант назвав інформацію "фейком". Втім, залишити посаду йому все-таки довелося – 3 грудня 2019 Рада проголосувала за дострокову відставку Труби та його заступників в рамках прийняття закону про поліпшення роботи Держбюро розслідувань.

Наступний резонансний скандал вже торкався безпосередньо верхівки уряду. Канал в YouTube "Як обдурити президента", створений спеціально для "зливу", опублікував прослуховування неформального передноворічної наради керівника НБУ, економічних міністерств і прем'єр-міністра Олексія Гончарука, на якому останній, крім усього іншого, назвав себе "повним профаном в економіці" (попри свою вищу економічну освіту). Головною метою присутніх стало обговорення того, як саме потрібно пояснити Зеленському, який він володіє "примітивним" розумінням економічних процесів, чому зміцнення гривні погано позначилося на розвитку країни. До негайної відставки прем'єра це не призвело – навпаки, після демонстративного написання ним заяви про звільнення за власним бажанням, Гончарук і президент публічно обмінялися компліментами. Але в кріслі глави Кабміну він залишався недовго – до початку березня.

В конці березня той факт, що наймолодший премьєр-хіпстер на электросамокаті пішов, затьмарила поява відеороликів эксрадника Зеленского Гео Лероса, на яких людина, схожа на брата голови Офіса президента  Андрія Єрмака пропонувала в обмін на матеріальну винагороду посади в державних структурах. На Банковій дуже болісно поставилися до опублікованого відеоряду. Президент назвав Лероса аферистом, а сам голова "зеленого офісу" зазначив, що це була цілеспрямована атака на уряд, в якій йому випало стати щитом, і звернувся до СБУ та ДБР, заявивши про сплановані акції та загрозу національній безпеці. Було заведено чотири кримінальні справи, у тому числі за статтями "втручання у діяльність державного діяча" і "розголошення державної таємниці, що спричинило тяжкі наслідки". Мало того, не так давно Єрмак висловив думку про запровадження кримінальної відповідальності за публікацію прослуховувань чиновників. Каже він про це в контексті публікації чергових "плівок" (на цей раз депутата Андрія Деркача) з нібито записаними бесідами Петра Порошенка і кандидата в президенти США Джо Байдена, апелюючи до національним інтересам України та її міжнародному іміджу. Але, як неважко здогадатися, така заборона може покласти кінець і зливу прослушки українських топ-чиновників.

Що стосується кримінального провадження стосовно братів Єрмаків, то особливого ентузіазму у правоохоронців воно не викликало: спочатку САП "відфутболила" справу в Нацполіцію, звідти вона перекочувала в СБУ, і тільки 2 червня з подачі Вищого антикорупційного суду їм нарешті всерйоз зайнялося НАБУ. Лерос тим часом не вгамовувався. Вже  наступного дня після відкриття справи він приніс в антикорупційне бюро чергову порцію компромату – флешку, на якій, за його словами, були записані докази причетності до масштабних корупційних схем не тільки Андрія Єрмака, але й екс-депутата Київради Дениса Комарницького, а також представника "Слуги народу" і власника "антикарантинного" столичного ресторану "Велюр" Миколи Тищенка, також відомого своїми одкровеннями пранкеру "Джокера". Так що до завершення цієї скандальної історії ще далеко.

Президент-статист

На тлі уряду і "Слуг народу" скандали з Володимиром Зеленським виглядають блякло. За винятком, хіба що, його телефонної розмови з Дональдом Трампом, в ході якої чинний президент США просив "розібратися" у справі про компанію Burisma – місце роботи Хантера Байдена, сина головного конкурента Трампа на виборах глави Сполучених Штатів Джо Байдена. Оприлюднення запису послужило приводом для оголошення імпічменту Трампу у зв'язку зі зловживанням владою". А сам Зеленський, хоча і грав, загалом-то, пасивну роль у розмові, заслужив в американському сегменті Twitter прізвисько "Моніка Зеленський" з явним натяком на занадто близькі стосунки між 42-м президентом США Біллом Клінтоном і практиканткою Білого дому Монікою Левінські в 1998 році, які також призвели до спроби імпічменту.

Багато в чому гучні скандали, пов'язані з Зеленським, мало чим відрізняються від "набору" його попередника Петра Порошенка: наявність бізнесу в Росії, не внесені в декларацію вілла на узбережжі Середземного моря і зв'язки з олігархами. Загалом же нинішній президент, найчастіше, виступає навіть не в якості головного фігуранта, а, швидше, в образі статиста. Як це було, наприклад, з урочистою зустріччю членами уряду транспортного літака "Мрія", який привіз з Китаю приватний вантаж засобів захисту для продажу в торговій мережі "Епіцентр". Або із зовсім забутою обіцянкою Зеленського "знайти всі засоби і способи для повернення з охопленого коронавирусной пандемією Уханя танцівниці Анастасії Зінченко та її собачки. Все це разом з безкарними "витівками" інших представників вищих ешелонів влади і масою інших невиконаних обіцянок малює зовсім не райдужну картину.

Сором ”Зе-команди”: секс-скандали, прослуховування і президент-статист - фото 2

Нагадаємо, на честь річниці з дня обрання Верховної Ради IX скликання "Коментарі" підбили проміжні підсумки її роботи. Чим вже встиг запам'ятатися один з найнеординарніших складів парламенту і, зокрема, кожна з його фракцій – в нашому матеріалі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини