Головна Статті Політика рада Рейтинги з цікавими цифрами: чи потрібні українським партіям нові лідери
commentss Cтатті Всі новини

Рейтинги з цікавими цифрами: чи потрібні українським партіям нові лідери

Дослідження показують, що виборець більше «ображається» саме на лідерів, ніж на політичні сили, які ті очолюють

23 березня 2021, 19:19
Поділіться публікацією:

Нещодавно у ЗМІ були опубліковані результати опитування соціологічної групи "Рейтинг", які показали, що у лідерів ключових політсил України електоральна підтримка стала нижчою, ніж у партій, які вони представляють.

Рейтинги з цікавими цифрами: чи потрібні українським партіям нові лідери

Рейтинги політичних партій. Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"На фокус-групах люди кажуть: ці нові не впоралися, дайте нам інших, але саме нових інших. Це вже не запит на нового Зеленського — на нову людину — це запит на нову досвідчену людину", — підкреслив керівник соцгрупи "Рейтинг" Олексій Антипович.

З чим же пов'язана така динаміка рейтингу лідерів, причому як які перебувають при владі, так і в окремих представників опозиційних політичних сил — розбиралися "Коментарі".

Розчарування виборців

На думку українського політтехнолога Олексія Голобуцького, однією з головних причин є розчарування виборців в лідері, за якого вони віддали голоси. І ймовірність "образитися" на людину-політика набагато вище, ніж образа на його партію.

"Якоюсь мірою це особиста образа виборців, пов'язана з розчаруванням в чинному президентові та в його передвиборчих обіцянках. І для виборців чинного президента Володимира Зеленського (тих самих 73%) вона укладається у формулювання "чому вони нас не втримали від помилки?", а для інших виборців — "чому вони це допустили?", — зазначає Голобуцький.

Експерт вважає, що чим гірше ситуація в країні, в тому числі з пандемією, тим сильніше негативні емоції виборців. І тим більше вони прагнуть перекласти свої помилки на плечі політиків — адже ті й так "погані за визначенням". Буде ще гірше — особисті антирейтинги виростуть. А ображатися на партію неможливо, це ж досить формальне явище, без емоційних прив'язок. Так що, швидше за все, тенденція збережеться і, ймовірно, посилиться: особисті рейтинги лідерів будуть відставати від рейтингів партій.

Рейтинги лідерів партій не такі погані

Політолог, голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко вважає, що динаміка рейтингу лідерів партій не настільки критична, як її представляють в деяких ЗМІ, особливо якщо порівняти показники з попередніми місяцями.

"У інфографіці соцгрупи "Рейтинг" показана динаміка президентських рейтингів провідних політиків. У порівнянні з лютим у ведучої четвірки лідерів спостерігається стабілізація рейтингів (коливання всього на кілька десятих відсотка). Помітні рейтингові зміни були в лютому. У президента Зеленського в кінці лютого в порівнянні з січнем, початком лютого (досанкціонним періодом) рейтинг виріс приблизно на 2%. А у Юрія Бойка, навпаки, знизився на 5,5%. Це ефект відключення медведчуківських телеканалів і млявої реакції ОПЗЖ на санкції", — звертає увагу експерт.

Крім того, якщо порівняти статистичні дані опитувань, ми побачимо, що в останні місяці у попереднього президента Петра Порошенка та у екс-прем'єра Юлії Тимошенко електоральна підтримка знизилася несуттєво.

"У Порошенко за цей період президентський рейтинг знизився на 1,8%, у Тимошенко — на 1%. У лютому на Порошенко позначався контраст із Зеленським. Виявилося, що у своїх діях проти проросійських політичних сил президент Зеленський виявився набагато рішучішим, ніж його попередник. Це, до речі, сприяло підвищенню рейтингів і самого Зеленського. У Юлії Тимошенко коливання рейтингу знаходяться в межах статистичної похибки. Але за останній рік (особливо в порівнянні з груднем 2020-го) Тимошенко додала в рейтингу кілька відсотків. Це пов'язано з її різкою критикою тарифної політики і актуалізацією тарифної проблеми. І ця тема вже міцно асоціюється з її ім'ям", — підкреслює Володимир Фесенко.

Рейтинги партій vs рейтинги їх лідерів

Експерти також розповіли, чи варто стверджувати, що лідери вже "не тягнуть" свої партії, і потрібні нові обличчя, які прийдуть на зміну "обридлим" главам політичних сил

Так, на думку Володимира Фесенка, саме лідери як і раніше визначають рейтинги своїх партій. Що стосується партій "Слуга народу", "Європейська солідарність" і "Батьківщина", то вони без своїх лідерів навряд чи зможуть бути впливовими політичними силами.

Але є і нюанси, відзначає експерт. Наприклад, рейтинг Зеленського традиційно на кілька відсотків вище, ніж рейтинг його партії. У Петра Порошенка його президентський рейтинг і рейтинг партії майже ідентичні. Якщо говорити про "Батьківщині", то незначні відмінності в рейтингах Тимошенко і її партії пов'язані з тим, що деякий (незначне — 1-2%) число прихильників цієї партії на президентських виборах готові швидше підтримати Зеленського, але вони підтримують і Юлію Володимирівну, тому за партійною ознакою готові голосувати за очолювану нею політичну силу.

На думку Фесенка, рейтинг Юрія Бойка нижче рейтингу ОПЗЖ з тієї причини, що в цій партії є і паралельний лідер — Віктор Медведчук. Прихильники Медведчука можуть голосувати за ОПЗЖ, але при цьому критично оцінювати Бойко, в тому числі і його дуже стриману позицію, що стосуються санкцій проти медведчуківських телеканалів. Але все-таки саме Юрій Бойко залишається найбільш рейтинговим лідером в ОПЗЖ".

Партії — проекти їх лідерів

У свою чергу Олексій Голобуцький акцентує увагу на тому, що, по-перше, у нас всі партії — суто лідерські проекти. Іде чи змінюється лідер — і це сильно, практично смертельно б'є по підтримці партії.

"Голос" — прекрасна ілюстрація цього. Спроба "посунути" лідерів основних партійних проектів просто змінить політичний ландшафт: "обезголовлені" партії підуть вниз в рейтингах, а на їх місце піднімуться інші лідерські проекти ", — говорить експерт.

По-друге, стереотип "вони всі там такі", що стосується політиків — досить токсичний. У відносно короткий термін він "заражає" кожного нового лідера — ми це бачимо на прикладі Зеленського, в тому числі. Два роки тому він був "не такий, як вони", а сьогодні він вже для багатьох виборців "такий же, як всі вони там, каже експерт.

"І з цим нічого не поробиш: цей стереотип старанно створювався тими ж політиками понад два десятиліття. А щоб його зламати, доведеться працювати не менший термін. Так що у нас, швидше за все, не з'являться нові лідери старих проектів, а будуть створені нові партійні проекти, точно такого ж лідерського типу. Як та ж Партія Шарія ", — підсумував експерт.

Раніше "Коментарі" повідомляли про те, кого українці готові вибрати новим президентом своєї країни.

Також був опублікований рейтинг найвпливовіших жінок в екологічній політиці України.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Петр Михалко

26 березня 2021, 10:23

Сначала в статье говорится о запросе на нового опытного человека, а потом всё скатывается в перечисление тех, кто за последнее время уже набил оскомину - Порошенко, Тимошенко, Бойко, Медведчук.... Спасибо! Не надо! Всё новое - это всё-таки ОЧЕНЬ хорошо забытое старое. И лично я новым опытным человеком вижу, например, Кравчука. О нём почему-то не вспоминают, а зря! Судя по тому, как Леонид Макарович активен в последнее время, он вполне бы мог составить весомую конкуренцию всем этим политиканам из 2000-х.


Новини