Головна Статті Політика рада Гео Лерос: чим відзначився нардеп у складі «Слуги народу» і чому його виключили з партії
commentss Cтатті Всі новини

Гео Лерос: чим відзначився нардеп у складі «Слуги народу» і чому його виключили з партії

Портал «Коментарі» продовжує спецпроект «Шлях депутата», розповідаючи про життєвий і кар'єрний шлях найодіозніших українських нардепів. На черзі - вже колишній нардеп «Слуги народу» Гео Лерос

2 вересня 2020, 18:59 comments5131
Поділіться публікацією:








СПЕЦПРОЕКТ "ШЛЯХ ДЕПУТАТА"

Гео Лерос: чим відзначився нардеп у складі «Слуги народу» і чому його виключили з партії

Гео Лерос. Фото: УНІАН

Народного депутата України Гео Лероса виключили зі складу фракції "Слуга народу". В офіційному повідомленні партії сказано, що таке рішення прийнято у результаті збору підписів народних депутатів, більшість з яких проголосували за виключення Лероса з лав "Слуги народу". Гео Лерос прокоментував рішення колег. Він пообіцяв, що буде і далі продовжувати боротися з режимом діючої влади.

Незважаючи на те, що політична кар'єра Лероса почалася тільки рік тому, нардеп встиг відзначитися в скандалах.

Людина мистецтва, яка стала політиком

Про життя Гео Лероса до початку політичної кар'єри мало що відомо. Він народився 24 квітня 1989 року в Києві. Здобув освіту в Академії адвокатури України на факультеті міжнародного права, однак юристом ніколи не працював.

Чим займався Лерос до початку політичної кар'єри — практично не відомо. Політик себе називає себе режисером. Дійсно, в його активі є два документальні фільми: про реформу поліції і "A lifetime older". Останній навіть отримав премію в номінації "Best short film" Міжнародного Фестивалю в Калькутті і премію "Чудовий короткий документальний фільм" Міжнародного кінофестивалю в Сан-Франциско. Правда, відомо це тільки зі слів самого Гео Лероса.

Іншим напрямком діяльності для Гео Лероса стала волонтерська діяльність в благодійному фонді "Сестри перемоги", втім, в чому саме полягала його діяльність — незрозуміло.

На сторінки і в ефіри ЗМІ Лерос потрапив в 2016 році, виступаючи як засновник і куратор арт-проекту Art United Us і громадської організації City-Art, в рамках яких планувалося прикрасити столицю десятками муралів. Саме в цей період свого життя майбутній нардеп вперше доторкнувся до політики, ставши радником міністра інформаційної політики України Юрія Стеця. Восени 2018 року через відповіді Київської міської державної адміністрації "Українським новинам" стало відомо, що Гео Лерос є також радником з культури мера столиці Віталія Кличка.

Пост радника став для Гео Лероса початком великої політичної кар'єри — 24 червень 2019 роки він став позаштатним радником з культури нового президента України Володимира Зеленського. На позачергових парламентських виборах Лерос увійшов до партійного списку партії "Слуга народу" під номером 23. Після перемоги партії новоспеченому парламентареві дісталося, можна сказати, "профільне" місце заступника голови комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, голови підкомітету з питань культурної політики.

Шлях депутата: від евтаназії і бійки до боротьби з корупцією

Навряд чи хтось в "Слугу народу" ще рік тому міг припустити, що маловідомий режисер Гео Лерос стане одним з найбільш скандальних представників партії.

Популярність стала приходити до політика з малого — з його заяви про плани розробити законопроект про дозвіл евтаназії в Україні, правда далі поста на Facebook справа не пішла.

Відомим Гео Лерос став вже традиційним шляхом для українського парламенту — після бійки з колегою по фракції "Слуга народу" Максимом Бужанським 5 грудня 2019 року.


Як стало відомо, причиною стало образа з боку Гео Лероса Ірини Верещук в партійному чаті, за честь якої і заступився Бужанський.


Сам Лерос відкинув звинувачення в образі колеги.


Проте, незабаром з'явилося фото видання "Букви", на якому було листування між нардепами, в якому Лерос дійсно нецензурно висловлювався про колегу, а пізніше пранкер Джокер опублікував дану переписку з партійного чату.

Дійсно "зоряний час" Гео Лероса настав у березні 2020 року. Спочатку здавалося, що цей місяць буде для нардепа не найкращим, адже 20 березня президент звільнив його з посади свого позаштатного радника. Втім, не виключено що саме це зіграло основну роль у наступних подіях. Цьому передувало інтерв'ю нардепа виданню "Цензор.Нет", в якому він жорстко розкритикував створення Консультативної ради з Донбасу і домовленості навколо нього.

27 березня нардеп вибухнув на своїй сторінці в Facebook постом, в якому фактично звинуватив главу Офісу Президента України Андрія Єрмака в "кришуванні" київської корупції в особі нардепа Миколи Тищенка і нового "смотрящого" за Києвом Дениса Комарницького. У кінці Лерос закликав небайдужих громадян ділитися з ним своєю інформацією про протиправні дії з боку Андрія Єрмака.

Через 2 дні політик опублікував відеозаписи на яких нібито брат глави ОПУ Денис Єрмак торгує державними посадами, попередньо передавши їх правоохоронцям.

Сам Андрій Єрмак за допомогою того ж Facebook звинуватив Лероса у брехні і заявив що подасть заяву до СБУ і ДБР.

Вже 1 квітня до політика додому приїхали співробітники СБУ, про що повідомив сам Єрмак, пов'язавши це з його звинуваченнями голови ОПУ, правда, сам нардеп в цей час був відсутній. 6 квітня Лерос дав пояснення в СБУ, що, за словами адвоката Масі Найєма, привело до відкриття стосовно нього двох кримінальних проваджень.

Паралельно журналісти встановили автора скандального відеозапису, який міг би передати його Гео Леросу. Президент обмежився коротким коментарем скандалу лише в травні.

Однак це, очевидно, політика тільки підстьобнуло, і він продовжив викладати все нові факти, як він заявляв, корупції Андрія Єрмака — кадрових призначень в "Енергоатомі" і мільярдних розкрадань на "податкових скручування" в ГФС.

Втім, інформація по податковим скрутками частково знайшла підтвердження у слідчої комісії ВР України, яка визнала збитки для бюджету країни в 2,5 млрд грн. щомісяця, але участі в цьому глави ОПУ не виявили.

Все це не зупинило нардепа і він продовжив звинувачувати главу ОПУ в кришуванні "сірого кардинала" столиці Дениса Комарницького, чиї фірми за 8 місяців отримали зі столичного бюджету понад 1 млрд грн.

Втім, якогось зримого результату у скандалі з "плівками Єрмака" немає до сих пір. Також не доведена ні причетність глави ОПУ і його брата до корупції, ні те, що інформація нардепа є недостовірною, слідство за фактом поки триває.

Разом з тим, президент Володимир Зеленський в інтерв'ю "Українській правді" своє ставлення до ситуації висловив чітко, назвавши Лероса "аферистом якого привели Кирило з Богданом". Очевидно йшлося про екс-голову ОПУ Андрія Богдана, в інтересах якого, на думку деяких експертів, діяв нардеп, і заступника голови ОПУ Кирила Тимошенко, який відповідає за інформаційну політику.

У хід пішли підпали

Незважаючи на відсутність видимого результату в "справі Єрмака", нардеп продовжує боротьбу. Він звинувачує Комарницького в нових розкраданнях з бюджету столиці, підтримує звинувачення Андрія Єрмака в нібито зрив спецоперації СБУ, через яку 33 співробітники ПВК "Вагнер" були заарештовані в Мінську.

Висловлюється нардеп і з приводу рішення КСУ про неконституційність призначення Артема Ситника головою НАБУ. Цікаво, що при цьому сам Лерос ще в лютому був одним із співавторів Постанови ВРУ про зняття Ситника з посади директора Бюро.

Зрештою, 29 серпня нардеп заявив про підпал свого автомобіля марки "Мерседес".

Незважаючи на боротьбу з корупцією за допомогою соцмереж, Гео Лерос не забуває і про парламентські обов'язки, ставши автором і співавтором 25 законопроектів, серед яких крім звільнення Ситника також і проект Постанови про звільнення міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Згідно ж з даними електронної реєстрації політик зареєструвався на 112 засіданнях парламенту, пропустивши лише 5 з них.

Як Гео Лерос став мільйонером

Хоча Гео Лерос прославився гучними звинуваченнями в корупції, його самого навряд чи можна назвати безгрішним. Перш за все, мова йде про бюджетне фінансування в 3,6 млн грн. створення десятків муралів в Києві — той самий проєкт, завдяки якому Лерос отримав свою першу популярність. У 2018 році з'ясувалося, що їх створення оплачувалося за рахунок бюджету. Міністр інформаційної політики Юрій Стець обіцяв "розібратися".

Незабаром з'ясувалося, що мурали художники малювали безкоштовно, а куди поділися бюджетні кошти куратор проекту Гео Лерос обіцяв пояснити, але так цього і не зробив.

Згідно електронній декларації кандидата в народні депутати від 19 серпня 2019 року, Гео Лерос за 2018 рік він ніде не працював крім громадської організації "Сіті-Арт" та весь його дохід складався з 44 446 гривень страхових виплат і 76 000 гривень, виручених за продаж якогось майна.

При цьому у вигляді готівки нардеп зберігав 325 112 дол., 97 тис. євро, 4 тис. фунтів стерлінгів і 970 тис. гривень. При цьому ще 315 тис. дол. Політик позичив третім особам, а в банках тримав 15 692 грн. При цьому нардеп купив квартиру за 388 888 грн і розмитнив авто за 108 тис. Грн.

Звідки взялися всі ці грошові активи у Гео Лероса, який офіційно ніде не працював, або у всякому разі працював десь в такому місці, про яке ніхто не знає — загадка.

З урахуванням таких активів, спалення "Мерседеса" нардепа 29 червня, який він, до речі, купив в березні за 332 100 гривень — невеликий удар.

Згідно з травневою деклараціэю нардеп володіє 3 квартирами в Києві площею 337,7 кв. м, 42,8 кв. м і 40,5 кв. м, колекцією з 96 картин, 20 фотоапаратів, чоловічим годинником, а також криптовалютою і тепер уже 3 авто — "БМВ", "Ауді" і "Форд". Доходи народного обранця складалися зі 159 829 грн зарплати нардепа 23 952 грн виплати від "Слуги народу" за навчання, 100 тис. грн від продажу якогось майна Юлії Хан і 320 тисяч грн від заняття підприємницькою діяльністю.

Дійсно, Лео Герос був зареєстрований як фізична особа-підприємець у сфері індивідуальної творчої діяльності, проте в декларації за 2018 рік ніяких даних про це немає. Виходить, що бізнесом політик міг займатися короткий період з січня по серпень 2019 року.

Готівкові активи нардепа також збільшилися — тепер у нього у вигляді "налу" зберігаються 608 тис. дол., Народному обранцеві віддали 315 тис. дол. боргів. Правда при цьому наявних євро у нього стало на 3 тис. менше — 94 тис. євро, також на 60 тис. зменшилася сума гривні на руках — до 910 тис. грн.

Втім, відповіддю на питання, звідки такі статки у нардепа, який офіційно ніде не працював, може бути його батько Баграт Курехян, засновник ПП "Технобудтранс", що займається в столиці монтажними роботами. Правда про те, як йдуть справи у батька народного обранця і його фірми, особливих даних у відкритому доступі немає.

Відзначимо, Володимир Зеленський заперечує, що будь-яким чином вплинув на рішення "Слуги народу" про виключення з фракції народного депутата Гео Лероса. Відповідного наказу не віддавав, заявив глава держави журналістам під час робочої поїздки в Харківську область.

Гео Лерос пізніше відповів на звинувачення президента України в корупції.

"Пане президенте! Я ніколи не був чиновником, я не клоун з "95 кварталу" і не ларьковий рішала. Мені хабарів не дають. Ви брешете про всіх, ніби базарна баба. Ця звичка у вас залишилася ще з часів роботи на олігархів. Я направлю заяву про злочин, розповісте, де і у кого я брав хабар. Ви краще обережніше кладіть гроші депутатам в конверти, щоб на них випадково не було написано ДТЕК. І пам'ятайте: ваш слід в історії — це судова справа про державну зраду", — написав Лерос.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини