Головна Статті Політика зовнішня політика Реванш "червоних": про що свідчать результати виборів у Німеччині
commentss Cтатті Всі новини

Реванш "червоних": про що свідчать результати виборів у Німеччині

Вибори у Німеччині: хто перемагає

28 вересня 2021, 19:15 comments1158
Поділіться публікацією:

На парламентських виборах у Німеччині, які відбулися 26 вересня, перемогла "Соціал-демократична партія Німеччини" (СДПН). Соціал-демократи обійшли правлячий консервативний блок "Християнсько-демократичного союзу" і "Християнсько-соціального союзу" (ХДС/ХСС) із невеликою перевагою. Ймовірним "спадкоємцем" Ангели Меркель на посаді канцлера стане соціал-демократ, чинний міністр фінансів і віце-канцлер Олаф Шольц. Є висока ймовірність того, що СДПН буде старшим партнером по коаліції в бундестазі для інших партій і зможе визначати політичний порядок. Востаннє німецькі "червоні" перемагали на парламентських виборах у 1998 році. "Коментарі" розбиралися, до яких наслідків призведе зміна влади у Німеччині для України.

Реванш "червоних": про що свідчать результати виборів у Німеччині

Вибори у Германії. Фото з відкритих джерел


Чому перемогла СДПН?


Запорукою перемоги СДПН на цих виборах став авторитет Олафа Шольца, який серед німців вважається найбажанішим претендентом на пост канцлера. Юрист за освітою Шольц пройшов тривалий шлях до політичного "олімпу". Він був депутатом від СДПН у бундестазі в період правління канцлера Герхарда Шредера, займав пости міністра праці і міністра фінансів в уряді Ангели Меркель, мера Гамбурга. Він — досвідчений політик, який зумів відчути себе у своїй тарілці за будь-якого режиму.

Хоча соціал-демократи "з тріском" програли на минулих парламентських виборах і їх критикували за відсутність свіжих ідей, Шольц врятував репутацію своєї партії, оскільки показав себе як ефективний кризовий менеджер. Він проводив засідання уряду замість Меркель, коли вона перебувала на самоізоляції, а також посприяв створенню фонду ЄС із протидії пандемії коронавірусу на суму 750 млрд євро. Шольц ефективно організував надання допомоги постраждалим німцям від повені у цьому році.

На користь репутації віце-канцлеру пішла участь його брата Йенса Шольца в госпіталізації французьких пацієнтів з важкою формою коронавірусу в лікарні міста Кіль. Міністр фінансів Франції Бруно Ле Мейр назвав Шольців великої німецької сім'єю. Німці жартівливо прозвали Олафа Шольца "шольцоматом" за технократичний підхід до ведення справ. Німці голосували за СДПН тому, що побачили в Шольці більш переконливу альтернативу наступнику Меркель — голові уряду землі Північний Рейн-Вестфалія Арміну Лашету.

Злі язики називають Лашета клоном Меркель, позбавленим харизми. Його критикують за неефективне врегулювання наслідків повені у Північному Рейн-Вестфалії. Не на користь ХДС/ХСС зіграла й участь його членів у корупційних скандалах навколо закупівлі захисних масок, лобіювання Ангелою Меркель у Китаї інтересів фінансової корпорації Wirecard, яка виявилася замішаною у махінаціях. ХДС/ХСС і Меркель критикують за прорахунки при врегулюванні кризи в єврозоні, недалекоглядну міграційну політику, недостатню увагу до розвитку високих технологій у Німеччині, включаючи адаптацію автомобілебудівного сектора під запити політики декарбонізації.

Шольца німці сприймають як більш прагматичного політика, ніж лідер партії "Зелені/Альянс 90" Анналена Бербок, яка виступає за виведення американської ядерної зброї з Німеччини, керівництво ультралівої партії "Ліві", яка відстоює ідею виходу з НАТО, або лідери ультраправої партії "Альтернатива для Німеччині", що виступає за посилення міграційної політики, проведення заходів щодо зниження впливу ісламу в німецькому суспільстві і скасування антиросійських санкцій.

Німецькі есдеки влаштовують керівництво ЄС. Шольц підтримує поглиблення євроінтеграції, розділяє ідеї президента Франції Еммануеля Макрона щодо зміцнення суверенітету ЄС у питаннях безпеки, промислової політики і захисту клімату.


Якою буде нова коаліція в бундестазі?


За підсумками виборів жодна з політичних сил, які пройшли до бундестага, не отримає більше половини місць, щоб сформувати однопартійний уряд. Тому найближчими тижнями, а може навіть місяцями, Німеччину чекають коаліційні переговори. Олаф Шольц вже пообіцяв сформувати прагматичну коаліцію до католицького Різдва 25 грудня. Аналітик Арне Делфс вважає найбільш вірогідним сценарієм формування коаліції "світлофор" за участю СДПН, партії "Зелені/Альянс 90" і "Вільної демократичної партії". У цьому випадку вони отримають 416 місць у парламенті. У соціал-демократів і "зелених" схожі погляди з екологічної та податкової політики.

Однак каменем спотикання для формування такого альянсу може стати "Вільна демократична партія", лідер якої Крістіан Лінднер категорично проти збільшення податків для бізнесу, скасування різних податкових пільг, введених урядом Ангели Меркель під час карантину. На його думку, одним із небагатьох питань, з якого вільні демократи можуть домовитися із "зеленими" і есдеками, є легалізація канабісу. У своїх прагненнях партія Лінднера більше тяжіє до християнських демократів і підтримує збільшення витрат на оборону.

Не виключено, що Лінднер може зірвати процес формування коаліції "світлофор" і таким чином змусити СДПН підключити до переговорів ХДС/ХСС. Аналітики Антоніо Воче і Шон Кларк не виключають сценарію "чорно-червоно-жовтої" коаліції за участю СДПН, ХДС/ХСС і "Вільної демократичної партії", під контролем яких опиниться 512 місць у парламенті. Реакційні, за мірками Німеччини, ідеї "зелених" розходяться з більш обережною лінією партій, орієнтованих на бізнес. При цьому питання захисту навколишнього середовища і клімату є у політичній програмі не тільки "зелених", але й СДПН, ХДС/ХСС.

У разі, якщо СДПН не зможе домовитися про коаліцію ані з "Вільною демократичною партією", ані з партією "Зелені/Альянс 90", ані з ХДС/ХСС, тоді естафетна паличка у переговорному процесі перейде в руки лідеру християнських демократів Арміну Лашету. У цьому випадку, на думку аналітиків Томаса Ескрітта та Емми Томассон, можливий варіант коаліції "Ямайка" під колір національного прапора цієї латиноамериканської країни за участю ХДС/ХСС, "Зелених/Альянс 90" і "Вільної демократичної партії" (406 місць у бундестазі) . Раніше ці політичні сили створювали коаліції на муніципальному рівні. Втім, у 2017 році Лінднер відмовився від "Ямайки", що призвело до формування великої коаліції ХДС/ХСС і СДПН.

Експерти вважають малоймовірною участь ультралівої партії "Ліві" та ультраправої партії "Альтернатива для Німеччини" умпроцесі формування коаліції, оскільки вони занадто радикальні. Під питанням формування великої коаліції за участю СДПН і ХДС/ХСС (402 місця) з тією різницею, що цього разу старшим партнером будуть соціал-демократи, а не християнські демократи. З одного боку, такий формат найбільш прагматичний і обидві партії історично йдуть у тандемі й знаходяться при владі з 2013 року. З іншого боку, сам Шольц не горить бажанням домовлятися про коаліцію з ХДС/ХСС і вважає, що консерваторам пора піти в опозицію.


До чого готуватися Україні?


Результати парламентських виборів у Німеччині обіцяють неоднозначні наслідки для України в контексті протидії агресії Росії. Російський експерт Ксенія Мельникова вважає, що Шольц на посаді канцлера — непоганий варіант для РФ. Він виступає за діалог з Москвою і проведення на рівні ЄС нової "Східної політики" щодо Росії в дусі політичного курсу екс-канцлера ФРН Віллі Брандта, який домігся "розрядки" у відносинах з СРСР і країнами східного блоку у 70-х. На думку Шольца, ЄС і Росії слід сконцентрувати увагу на забезпеченні європейської безпеки спільними зусиллями і не протистояти один одному. Він сприймає Росію як частину великої Європи, загального простору безпеки, виступає за послаблення візового режиму для поїздок російської молоді до ЄС.

Як і більшість однопартійців, Шольц підтримує запуск російського газопроводу "Північний потік-2", через який Україна втратить можливість заробляти на транзиті природного газу з РФ. Міністр фінансів Німеччини був категорично проти вступу в силу у США законодавства, що передбачає введення санкцій проти компанії Nord Stream AG, звинувачував американців у спробі втрутитися у внутрішні справи Німеччини і ЄС, порушити їх суверенітет. У 2020 році він навіть запропонував тодішньому міністру фінансів США Стіву Мнучіну угоду: заплатити 1,21 млрд доларів в обмін на відмову американців від введення санкцій, спрямованих проти "Північного потоку-2".

Лише під час виборчої кампанії Шольц пригрозив Росії зупинити роботу "Північного потоку-2" в разі загроз припинити транзит природного газу через газотранспортну систему України. Також політик виступав проти введення нових санкцій у відповідь на отруєння російського опозиціонера Олексія Навального. Експерт Німецького товариства зовнішньої політики Штефан Майстер взагалі вважає, що серед представників лівого крила СДПН є прихильники скасування антиросійських санкцій.

Іншої думки про майбутню політику Шольца щодо України і Росії дотримується професор університету в Інсбруку Герхард Манготт. Вчений визнає, що Шольц буде проводити помірну політику щодо Москви, але виключає будь-які панибратські відносини з президентом Володимиром Путіним у дусі ексканцлера Герхарда Шредера, який входить до складу правління компанії "Роснефть" і лобіює енергетичні інтереси Росії у Німеччині. Шольц займає принципову позицію в питанні анексії Криму та конфлікту на Донбасі і вважає неприйнятним порушення Росією кордонів європейських країн. Політик наполягає на дотриманні РФ норм міжнародного права, в тому числі принципу територіальної цілісності.

Якщо наступним канцлером Німеччини стане Шольц, то можлива активізація переговорного процесу у нормандському форматі, а також більш активна участь ЄС і ОБСЄ у врегулюванні збройного конфлікту на сході України. На думку Шольца, ці організації повинні стати основою для забезпечення європейської безпеки. Інше питання, яку ціну готовий заплатити Шольц, щоб закрити українське питання. Посилення есдеків у німецькому уряді може спричинити повернення "формули Штайнмайера" в інструментарій політичного врегулювання конфлікту на Донбасі.

Це означає, що від Києва вимагатимуть проведення виборів на окупованих територіях і легалізації особливого статусу Донбасу до того, як спонсоровані Росією збройні формування покинуть цю територію, а зареєстровані в Україні партії повернутися до Донецька і Луганська. Сепаратисти займуть державні пости, а половина Донбасу залишиться в орбіті впливу Росії. "Розбавити" помірність СДПН зможе лише присутність у керівній коаліції партії "Зелені/Альянс 90", яка займає жорстку позицію щодо Росії і підтримує жорсткість політики санкцій, надання Україні німецької зброї, виступала проти будівництва російського газопроводу "Північний потік-2".

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про те, які зміни чекають на Україну після виборів у бундестаг.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини