Головна Статті Політика внутрішня політика Партійна спадкоємність в Україні: чи є вона і хто може замінити політиків-лідерів
commentss Cтатті Всі новини

Партійна спадкоємність в Україні: чи є вона і хто може замінити політиків-лідерів

Журналісти «Коментарів» дізналися, чи замислювалися українські партії про те, хто може стати наступниками їх лідерів

26 листопада 2020, 15:26
Поділіться публікацією:

В Україні з часів незалежності не сформувався ряд потужних політичних сил з багаторічною історією, як це існує в інших розвинених країнах. Під час виборів раз у раз виникають партії-одноденки, або ж вся передвиборча кампанія тієї чи іншої партії будується на одній людині — лідері політсили. Хто замінить Петра Порошенка, Юлію Тимошенко та інших лідерів парламентських політсил на посаді глав їхніх партій, якщо завтра, гіпотетично, вони не зможуть виконувати свої обов'язки? Яка доля чекає партію в такому випадку? Чи замислювалися взагалі про поняття спадкоємності наші партії? Відповіді на ці питання шукали "Коментарі".

Партійна спадкоємність в Україні: чи є вона і хто може замінити політиків-лідерів

Колаж й інфографіка: Д. Романюк/Comments.ua

Так, "Коментарі" звернулися до пресслужб українських політичних партій з таким питанням: "Хто буде наступником лідера партії, якщо він несподівано залишить посаду через форс-мажор або ж у випадку смерті?"

"Євросолідарність": "Пережили кілька виборчих кампаній поспіль"

У "Європейській солідарності" запевняють, що програмна й ідеологічна побудова роботи політсили передбачає тривале існування партії.

"У нас дуже мало політичних сил, які проходять кілька виборчих кампаній. І "Європейська солідарність" — та політсила, яка пережила кілька виборчих кампаній поспіль. Наша партія будує свою політичну діяльність на програмі, ідеології, розумінні того, що потрібно Україні, — висловив позицію партії член президії центральної ради "Євросолідарності" нардеп Сергій Таран. — Про спадкоємність або про те, хто буде наступним лідером, ніхто не думав по тій простій причині, що зараз політичне лідерство "Європейської солідарності" демонструє свою ефективність".

За словами Тарана, політсила нарощує підтримку у всіх регіонах, тому немає сенсу говорити про передачу лідерства. Однак, зазначає, що в країні зараз формуються ідеологічні сили, які будуть працювати набагато довше.

"Та політична сила, яка пройшла кілька виборчих кампаній, перемоги й — головне — поразки, здатна не зникнути після того, як колись, можливо в далекому майбутньому, буде змінений лідер", — вважають в партії "Європейська солідарність".

Таран додав, що в сусідній з Україною Польщі, наприклад, з 2000-х почали формуватися ідеологічні партії, а зараз висунулося кілька лідерів. Такий же процес триває і в Україні. На думку нардепа, українським політичним силам потрібно прагнути до мобілізації виборців не за допомогою умовної "гречки", а завдяки ідеології або програмі, як це відбувається в європейських країнах.

"Батьківщина": "Відсвяткували 21-річчя"

У пресслужбі партії "Батьківщина" також не змогли назвати кандидатуру, яка б в майбутньому або в екстреному випадку могла замінити лідера політсили Юлію Тимошенко.

"Партія "Батьківщина" кілька місяців тому відсвяткувала своє 21-річчя — погодьтеся, в такому віці дивно займатися питаннями спадкоємності. Не спонукають до цього і результати недавніх виборів, на яких українці визнали нас кращими з усіх позавладних об'єднань, — розповів голова пресслужби партії Валентин Трохимчук. — Гармонійний розвиток самої партії не в останню чергу допомагає нам залишатися першими та реалізовувати політику захисту національних інтересів і добробуту громадян".

"Голос": "Лідер змінювався вже тричі"

Як розповіли в пресслужбі політичної партії "Голос", зміна лідера політсили для них не в новинку.

"Голову партії "Голос" обирають на з'їзді — це компетенція делегатів осередків. Зміна голови партії — це демократичний процес, — повідомив нам прессекретар політсили Ярема Дух. — У нашій партії це вже тричі відбувалося — і все добре".

"Слуга народу": "Про зміну лідера не йдеться"

У партії "Слуга народу" про питання наступності в поточний момент міркувати відмовилися.

"Не йдеться про зміну керівника партії зараз", — заявила прессекретар політсили Юлія Палійчук.

За її словами, коли ситуація в країні покращиться, то, можливо, тоді питання про наступника лідера партії зможуть обговорити.

"ОПЗЖ": "Керівництво партії тримається на чотирьох лідерах"

У партії "Опозиційна платформа — За життя" є як мінімум чотири лідери: два співголови - Вадим Рабинович і Юрій Бойко, голова виконкому Сергій Льовочкін, а також  глава політради й голова стратегічної ради Віктор Медведчук. У кожного з них є своя сфера відповідальності, завдання та функції.

"Система управління в партії є абсолютно стійкою", — запевнив прессекретар Віктора Медведчука Олег Бабанін.

У разі, якщо станеться якийсь форс-мажор, то в політсилі будуть діяти відповідно до статуту партії, який передбачає порядок обрання керівництва.

Партійна спадкоємність в Україні: чи є вона і хто може замінити політиків-лідерів - фото 2

Як розповів нам політолог, керівник Центру аналізу та стратегій Ігор Чаленко, політична спадкоємність в Україні має не настільки характерну виразність. Проте, як мінімум в середньостроковій ретроспективі вона простежується.

"Почнемо з умовних біло-синього і майданного ("помаранчевого") табору. Епоха посткучмізму породила чітке політичне розшарування, яке продовжує поляризувати суспільство. Від виборчого циклу до циклу бренди змінюються, але умовно виборець чітко асоціює з тією ж "ОПЗЖ" тінь "Партії регіонів", а за "ЄС" — якусь реінкарнацію "Нашої України", — пояснив політолог. — Третя ніша — за новими обличчями. У 2014 році вистрілив "Народний фронт" і "Радикальна партія Ляшка", але у 2019-му вони провалилися, звільнивши місце "Слузі народу" і "Голосу". Особливий шлях — у політичної сили Юлії Тимошенко, яка фактично десятиліття втирає носа тим, хто прогнозував швидку політичну кончину "Батьківщини"".

Звичайно, зазначає Чаленко, який цикл поспіль в Україні все зав'язано на партіях лідерського типу.

більшості своїй спроби побудувати ідеологічні утворення зводяться до електорального неуспіху і неможливості налагодити якісну комунікацію з передбачуваними прихильниками. Водночас падіння рейтингу лідера тягне за собою вниз весь проект, але дає можливість відпрацювати хоч один цикл. Таке падіння стимулює міграцію цілих команд під крило осіб, які можуть подавати перспективи. Я не здивуюся, якщо завтра ми побачимо нові проекти національного рівня того ж Гройсмана або Разумкова. Також питання стоїть з партією "За майбутнє" — наскільки вона зможе використовувати успіх місцевої кампанії та екстраполювати результат на загальнонаціональний рівень", — розповів політолог.

Проте експерт упевнений, що надалі основну скрипку продовжать грати саме лідерські проекти. За його словами, це простіше для сприйняття виборця, дозволяє вибудувати грамотне позиціонування в медіа, запускає ефект "парасольки" для рядових членів команди, які йдуть в політику, не бажаючи при цьому бути досить публічними з різних причин. Як резюмує Чаленко, звичайно ж, не можна забувати, що головними акціонерами на політичній арені виступають ФПГ (фінансово-промислова група, — ред.), які мислять проектно-орієнтовано для досягнення тактичної переваги в частині впливу на процеси в країні.

Нагадаємо, новий рейтинг показав, кому з вітчизняних політиків найбільше довіряють українці.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини