Головна Статті Політика кабмін Хто займе місце Кубракова
commentss Cтатті Всі новини

Хто займе місце Кубракова

Олександр Кубраков, який потрапив у крісло міністра інфраструктури України за збігом обставин, міг зробити помилку з кадровим призначенням

14 травня 2024, 08:12
Поділіться публікацією:

Боротьба за фінансові потоки на розвиток інфраструктури та відновлення України спричинила відставку віце-прем'єр-міністра з відновлення України – міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Олександра Кубракова. Причому одну з головних ролей у цьому звільненні могла грати людина, яку сам міністр 4 роки тому усунув від цих потоків, якоюсь мірою виявивши "чорну" невдячність.

Хто займе місце Кубракова

Олександр Кубраков. Фото: з відкритих джерел

Незамінних не буває, є незамінні

Розмови про можливість звільнення Олександра Кубракова з посади віце-прем'єр-міністра щодо відновлення України ходили давно, і підстави для цього були. Тут і корупція, на якій було спіймано заступника чиновника Василя Лозинського, і знищення Трипільської ТЕС, при тому, що на захист критичної інфраструктури виділено майже 10 млрд грн. Та й серед "Слуг народу" Кубраков – явно постать токсична, після того, як його підлеглий – голова Агентства відновлення Мустафа Найєм звинуватив у спробі підкупу одного з нардепів президентської партії Андрія Одарченка.

Словом, критична маса негативу у бік віце-прем'єра зростала, щоправда, за даними "Дзеркала тижня", ключовим стало незадоволення з боку голови Офісу президента України Андрія Єрмака незалежністю Олександра Кубракова. Це підкріплювалося його близькими відносинами зі США та європейськими партнерами.

Цікаво, що, за даними німецьких ЗМІ, у день звільнення Кубракова з ним мав зустрічатися міністр з питань економічного співробітництва Німеччини Свенья Шульце. Те, що чиновника країни-союзника України за 16 годин до його поїздки ніхто не попередив про звільнення його співрозмовника, виглядає як явна демонстрація сили Офісом європейським друзям Олександра Кубракова та йому самому.

На голову ОПУ Андрія Єрмака як головного вигодонабувача від звільнення Олександра Кубракова вказують і керівник Центру протидії корупції Віталій Шабунін, і журналіст антикорупціонер Ігор Ніколов. Причому останній іде далі і називає "змінника" Олександра Кубракова, який може ще й мститись йому особисто.

Роль особистості у звільненні віце-прем'єра – хто такий Юрій Голик

Як стверджує на своїй сторінці в соцмережі Facebook Юрій Ніколов, Олександр Кубраков, який потрапив у крісло міністра інфраструктури України взагалі випадково, з Верховної Ради, повинен був виступати просто виконавцем з підписом і печаткою. Однак після вторгнення він зумів налагодити відносини з президентом, Заходом, організувати імпорт зброї і навіть частково подолати корупцію.

Але він припустився помилки, звільнивши автора проекту "Велике будівництво" Юрія Голика, людину, яка в подвійні часи розробила і курирувала програму, яка тільки в рамках дорожнього будівництва передбачала капремонт 6500 км доріг. А це, між іншим, 100 млрд грн лише на 2020 рік, причому довоєнних гривень. Також передбачалося будівництво 155 дитячих садків, 236 шкіл, 169 стадіонів та спортивних комплексів, 212 приймальних відділень з усім обладнанням в опорних лікарнях та 422 амбулаторій та створення 150 тисяч робочих місць.

Зрозуміло, "випадкову" людину на такий проект ніхто б не поставив, але до свого призначення та "легалізації" як радник тодішнього прем'єр-міністра Олексія Гончарука, про Юрія Голика було відомо вкрай мало. Розпочавши рекламним менеджером у ЗМІ, він поступово доріс до топ-менеджера "Українського медіахолдингу", започаткованого Борисом Ложкіним, майбутнім головою Адміністрації президента України Петра Порошенка.

Фахівцем з будівництва Юрій Голик став після роботи у команді Валентина Резніченка, губернатора спочатку Запорізької, а потім Дніпропетровської областей, з яким був знайомий з 1999-го року по спільній роботі все в того ж таки Бориса Ложкіна. Саме в такій якості він перебрався до Кабміну, ставши радником тодішнього глави уряду. А після відставки Олексія Гончарука координував Національний проект "Велика Будівництво".

Голик: був фахівець з доріг — став по дронах

Після масштабної агресії РФ проти України Юрій Голик, який займався абсолютно мирним проектом, "пішов у тінь", хоч і не відразу. Якийсь час він з'являвся у ЗМІ, намагаючись актуалізувати "Велике будівництво" як проект для відновлення, наприклад, житла, але потім зник. Як пише той же Юрій Ніколов, Олександр Кубраков зумів позбутися Голика, який стежив, щоб міністр покірно підписував потрібні папери, і тільки.

Втім, не лише війна стала причиною такого відходу в тінь, а й журналістські розслідування "Схем" та "Української правди", які довели, що мільярдні суми на відновлення доріг у Дніпропетровській області отримала одна компанія – ТОВ "Будінвест Інжиніринг". 50% цієї фірми належали фітнес-тренеру з Дніпра Яні Хланте, якій приписували більш ніж дружні стосунки із головою Дніпропетровської ОВДА Валентином Резніченком.

При цьому журналісти встановили, що у спільних поїздках закордон губернатора та його подругу супроводжував друг Валентина Резніченко Юрій Голик.

Втім, журналістів випередили у Бюро економічної безпеки України, які ще у 2020-му році зареєстрували кримінальне провадження № 3202010011000004. У його рамках ТОВ "Будінвест Інжиніринг" фігурує як одна з фірм, які виграли тендери у Дніпропетровській області на 32 млрд грн., з яких 15 млрд грн – це нібито завдані збитки держбюджету. Втім, останній судовий документ у справі датується червнем 2022 року і що відбувається із його фігурантами зараз невідомо.

Як би не було, Валентин Резніченко втратив свою посаду губернатора, а "Будінвест Інжиніринг" отримав з держскарбниці лише за 2021 рік 5 млрд 170 млн грн. До речі, воно виграє тендери досі після зміни голови обласної влади фірма отримала ще 371 млн грн.

Не дивно, що Юрій Голик вважав за краще зникнути з інформаційного простору саме як куратор проекту "Великого будівництва", і з'явився як волонтер, який допомагає ЗСУ снайперськими гвинтівками. А вже навесні 2023 року він став себе позиціонувати як куратор виробництва українських дронів.

Судячи з його соцмереж, Голик займається бізнесом як співвласник агентства Creative States. Судячи з сайту компанії, йдеться про діяльність у сфері коворкінгу, тобто надання послуг бізнесу.

Юрій Голик бере реванш – причому тут Андрій Єрмак

Ймовірно, медіа-активність Юрія Голика була помічена його опонентами і нардеп Олександр Дубинський, який нині підозрюється в держзраді, запропонував СБУ зайнятися можливим громадянством екс-куратора "Великого будівництва".

Паралельно з цим анонімний Телеграм-канал "Темний лицар", вплив на який приписують Дубинському, регулярно критикував Голика, стверджуючи, що той підконтрольний заступнику ОПУ Кирилу Тимошенко. Після того, як останній був звільнений, Юрій Голик нібито перейшов у табір до переможця Андрія Єрмака. У жовтні 2023 року Bihus.Info показали, як Юрій Голик регулярно їздить до ОПУ, спокійно проїжджаючи через блокпост охорони. Сам він заявив, що винаймає житло в тому районі. При цьому Голик проходить у справі того самого "Будінвест Інжиніринг".

Слід зазначити, що Юрій Голик ніяк не прокоментував звільнення Олександра Кубракова, мабуть, не бажаючи привертати увагу.

Роль міністра фінансів у долі Юрія Голика

Як підкреслює той самий журналіст Юрій Ніколов, він не здивується, якщо одне з двох міністерств, створених замість відомства Олександра Кубракова, очолить саме Юрій Голик. Найімовірніше це буде якесь "дорожнє міністерство", в якому екс-куратор "Великого будівництва" явний фахівець.

Втім, журналіст-розслідувач іронізує, адже на шляху Юрія Голика до міністерства те саме кримінальне провадження та мільярдні розкрадання у Дніпропетровській області.

Водночас, за даними "Дзеркала тижня", з кримінальною справою, в рамках якої Юрія Голика встигли двічі відвідати НАБУ та САП, все не так просто.

По-перше, Бюро, яке стало підконтрольним Офісу президента, цілком може закрити кримінальне провадження, яке спочатку розслідували в Національній поліції Дніпропетровської області, а потім віддали НАБУ.

По-друге, довести, що збитки для держави були важко без позиції Державної аудиторської служби, що підпорядковується Міністерству фінансів України.

При цьому Юрій Голик у серпні 2023 року вихвалявся спільним фото з міністром фінансів України Сергієм Марченком, і хоча той "компромат", помічений ЗМІ, він видалив, на його сторінці у Facebook можна побачити низку інших фотографій із головою Мінфіну у спортивній формі. Зауважимо, що Голик є співзасновником аматорської команди з тріатлону KIT Triathlon Team, а міністр фінансів Марченко до війни особисто брав участь у аматорських змаганнях з тріатлону та є його активним шанувальником. Словом, можливостей для неформального спілкування під час спорту у "справі Голика-Резніченка" у них достатньо.

І по-третє, до справи може бути причетний первісний куратор "Великого будівництва", згаданий раніше екс-заступник голови ОПУ Кирило Тимошенко. Останній, хоч і втратив довіру та близькість до президента Володимира Зеленського, все ж таки був великим членом його команди, і звинувачення в корупції, які міг би підтвердити той самий Юрій Голик, явно небажані.

Зауважимо, що позицію Юрія Ніколова про можливу причетність до відставки Олександра Кубракова третіх осіб активно критикують, щоправда, не згадуючи самого Юрія Голика.

Так, журналіст-розслідувач, нині боєць ЗСУ Володимир Бойко нагадує, що два роки тому і Юрій Ніколов, і Віталій Шабунін звинувачували Олександра Кубракова у корупції, а тепер його активно захищають.

Чи є початком інформаційної кампанії з "відбілювання" репутації Юрія Голика напередодні його можливого призначення міністром, чи особистою позицією авторів, які критикують Юрія Ніколова та Віталія Шабуніна – "Коментарі" стверджувати не беруться.

Але з моменту скандалу навколо "Великої забудови" за участю навіть екс-міністрів не минуло ще й 4 років, і участь у цьому Юрія Голика можуть швидко згадати. Але й залишати поза увагою посаду головного розпорядника 17 млрд грн. виділених у 2024 році на ремонт автошляхів в Україні теж ніхто не стане. Хоча куратору "освоєння" 100 млрд грн у 2020-му році сума, що пропонується нині, може не зацікавити Юрія Голика. Хоча у разі ухвалення програми відновлення України ця сума зросте в рази.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ермак

8 червня 2024, 11:47

И Юрий Голик, и Кубраков должны быть АРЕСТОВАНЫ в срочном порядке, осуждены на сроки от 10 до 15 лет с ПОЛНОЙ КОНФИСКАЦИЕЙ наворованного.


Новини