Головна Новини Політика Скандали Відомий журналіст назвав підтримку тютюнової компанії Tedis корупційною схемою за участю Зеленського
commentss НОВИНИ Всі новини

Відомий журналіст назвав підтримку тютюнової компанії Tedis корупційною схемою за участю Зеленського

Головний редактор «Цензор.НЕТ» Юрій Бутусов вважає, що власнику сигаретної компанії Tedis Борису Кауфману вдалося уникнути штрафу АМКУ після зустрічі з президентом Володимиром Зеленським

25 вересня 2020, 17:56
Поділіться публікацією:

Підтримка сигаретної монополії компанії "Tedis Україна" — одна з найбільш очевидних корупційних схем за участю президента Володимира Зеленського. Про це на своїй сторінці в Facebook заявив головний редактор видання "Цензор.НЕТ" Юрій Бутусов.

Відомий журналіст назвав підтримку тютюнової компанії Tedis корупційною схемою за участю Зеленського

Зокрема, журналіст висловив своє бачення того, як розвивалися події протягом останнього року. Йдеться про те, як все починалося з боротьби з тютюновою монополією, а закінчилося рішенням про створення єдиного оператора на тютюновому ринку. Крім того, він вважає, що це сприяє монополізації тютюнового ринку.

Юрій Бутосов пише, що протягом останнього року події розвивалися таким чином:

- У листопаді 2019 року АМКУ наклав штраф на суму 6,5 млрд грн на всіх учасників монополії, в тому числі 3,4 млрд грн — безпосередньо на саму компанію Tedis. На той момент Офіс президента підтримав главу АМКУ Юрія Терентьєва. "Ще б пак, адже "нові обличчя" обіцяли розламати "старі схеми", — прокоментував Бутусов.
- 23 травня в Одесі відбулася зустріч глави СБУ Івана Баканова з власником Tedis Борисом Кауфманом. Бутусов називає це початком зближення нової влади з Tedis.
- 10 червня за позовом АМКУ Господарський суд Києва наклав арешт на рахунки Tedis на суму в 3,4 млрд грн. На думку журналіста, тоді здавалося, що Кауфман був поставлений у безвихідне становище — треба було платити.
- 3 липня на особисту вимогу президента Володимира Зеленського глава АМКУ Юрій Терентьєв був звільнений з посади. А новим керівником АМКУ була призначена подруга сім'ї президента Ольга Піщанська — юрист з Кривого Рогу, яку в парламенті ніхто не знав. Главред "Цензор.НЕТ" заявляє, що її зажадав призначити особисто Володимир Зеленський.
- 5 липня відбулася особиста зустріч президента Зеленського з Кауфманом в Одесі в ресторані "Риба". Ніякого штрафу Tedis в бюджет платити не став. Про що Зеленський говорив з Кауфманом, його пресслужба не повідомила.
- 13 липня суд першої інстанції скасував рішення про накладення арешту на рахунки Tedis. "Антимонопольний комітет чомусь не оскаржив це рішення відразу після прийняття", — коментує журналіст.
- 19 серпня. Апеляційну скаргу на це незаконне рішення АМКУ подав через п'ять тижнів. "Якийсь вражаючу завзятість подруга сім'ї президента Піщанська проявила, аби не забрати в бюджет мільярди Кауфмана. Очевидно, що це неможливо без спеціальної команди самого президента", — пише Бутусов.
- Вересень 2020-го. "Минуло 10 місяців з моменту накладення штрафу АМКУ. Міжнародна компанія "Імперіал Тобакко" заплатила штраф в 460 млн грн, а ось Tedis вдається не платити ні копійки досі", — написав Юрій Бутусов.

Журналіст також звертає увагу на те, що "Слуга народу" не ліквідувала сигаретну монополію. На його думку, все сталося навпаки — цей бізнес передали під особистий контроль Зеленського. Бутусов заявляє, що в справі Tedis АМКУ грає на стороні монополіста, а Кауфман має повну підтримку МВС, СБУ та Офісу генпрокурора і вирішує з новим президентом питання так само, як вирішував їх зі старими президентами.

"Судячи з такої потужної підтримки самого президента, Кауфману платити 3,4 млрд не доведеться, а якщо й доведеться, то явно не в державний бюджет", — резюмував Юрій Бутусов.

Раніше "Коментарі" писали, що тютюнову компанію "Теддіс-Україна" визнали монополістом на тютюновому ринку України і АМКУ оштрафував виробника сигарет на 6,5 млрд грн. Правда, і без цього скандалу, у компанії в Україні досить неоднозначна історія.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини