Головна Новини Політика Скандали Три опозиційні фракції хочуть офіційно включити справу «вагнерівців» у ТСК Верховної Ради
commentss НОВИНИ Всі новини

Три опозиційні фракції хочуть офіційно включити справу «вагнерівців» у ТСК Верховної Ради

Відповідний проєкт постанови "ЄС", "Голос" і "Батьківщина" зареєстрували сьогодні в парламенті

15 липня 2021, 19:27
Поділіться публікацією:

Сьогодні, 15 липня, депутати з трьох фракцій ("Європейська солідарність" ("ЄС"), "Батьківщина" і "Голос") зареєстрували проєкт постанови, згідно з яким парламентарі пропонують внести розслідування зриву спецоперації із затримання бойовиків з російської ПВК "Вагнер" (раніше воювали на Донбасі) до предмета відання парламентської тимчасової слідчої комісії (ТСК).

Три опозиційні фракції хочуть офіційно включити справу «вагнерівців» у ТСК Верховної Ради

Опозиція хочет включити справу "вагнерівців" у ТСК Ради. Фото з відкритих джерел

Також представники названих фракцій пропонують віддати посаду заступника голови цієї тимчасової слідчої комісії нардепу від "Голосу" Роману Костенку, ввести до складу ТСК народних обранців від "ЄС" Володимира Ар'єва і від "Батьківщини" Сергія Євтушка.

Така зміна кадрового складу ТСК, відповідно до твердження авторів постанови, "забезпечить проведення повної і об'єктивної перевірки оприлюднених в ЗМІ фактів щодо можливих протиправних дій посадових осіб, які могли призвести до зриву операції з арешту "вагнерівців" і відповідно допомогли уникнути їм кримінальної відповідальності щодо злочинів проти України та українців".

Нагадаємо, що члени ПВК "Вагнер" повинні були летіти з Мінська в країни Африки, де вони б несли військову службу, а літак з бойовиками планувалося примусово або хитрістю посадити на території України для арешту російських найманців.

"Наслідками прийняття постанови є виявлення і попередження загроз національним інтересам і безпеці України", — зазначили автори постанови.

В "Європейській солідарності" зазначили, що її депутати вимагають викликати Володимира Зеленського на засідання парламентської тимчасової слідчої комісії з розслідування можливих фактів державної зради і отримати пояснення у справі "вагнерівців". П'ятий президент України, лідер "ЄС" Петро Порошенко закликав Верховну Раду офіційно додати "вагнергейт" до порядку денного тимчасової слідчої комісії.

"Ми не беремо участі у фейковий комісії, яка була створена двома політичними силами — "Слугою народу" і ОПЗЖ. Вони мають у своєму розпорядженні правоохоронні органи. Зараз позиція правоохоронних органів була висловлена — ані СБУ, ані Офіс Генерального прокурора "вагнерівцями"ьзайматися не будуть, тому що їм це не потрібно", — передають слова Петра Порошенка у пресслужбі його партії.

Ми висунули пропозицію — або створіть окрему слідчу комісію, або додайте до предмета відання наявної слідчої комісії справу "вагнерівців". Це потрібно для того, щоб захистити українських воїнів, захистити українських розвідників, які будуть давати свідчення, в тому числі і цілком таємні — від переслідування чинною владою, в якій точно рило в пушку у справі "вагнерівців".

Петро Порошенко повідомив, що він погоджується прийти на засідання ТСК і закликав чинного президента України зробити те ж саме. Він висловив упевненість, що хтось із оточення глави держави міг "здати операцію", яка дозволила б залучити 33 російських найманців, Володимира Путіна і Росію "до міжнародної відповідальності за військову агресію проти України".

Нагадаємо, що минулого літа в Мінську правоохоронцями були затримані 33 членів ПВК "Вагнер", з них 9 були громадянами України. В українських ЗМІ писали, що білоруські спецслужбовці могли дізнатися про спецоперацію від українських колег після того, як про неї було повідомлено оточенню президента України. Через два тижні після затримання Білорусь повернула "вагнерівців" у Росію.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини