Головна Новини Політика Скандали Справа екссудді Чауса набирає обертів: що відомо
commentss НОВИНИ Всі новини

Справа екссудді Чауса набирає обертів: що відомо

В Україні та Молдові історія побіжного українського судді Миколи Чауса обростає новими подробицями

30 травня 2021, 08:07 comments2317
Поділіться публікацією:

Верховний суд Молдови передав справу про екстрадицію екссудді Миколи Чауса на розгляд до Конституційного суду країни, а в Україні клопотання по справі Чауса надійдуть зразу в кілька судів. Про це заявив адвокат Чауса Ростислав Кравець.

Справа екссудді Чауса набирає обертів: що відомо

Викрадення Миколи Чауса. Колаж "Слідство.Інфо"

Ростислав Кравець вважає, що екссуддю Миколу Чауса незаконно затримали й утримують українські спецслужби. Юрист повідомив, що 28 травня клопотання про звільнення Чауса надійдуть в низку українських судів.

Кравець впевнений, що Чауса утримують в Україні. Він зазначив статтю 206 Кримінально-процесуального кодексу (КПК) України, за якою готує клопотання. Згідно з цією статтею КПК, кожен суддя, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться заарештований, має право зобов'язати будь-який держорган або службову особу забезпечити дотримання прав затриманого.

"І так ми будемо подавати до тих пір, поки не залишиться жодного державного органу, в якому можуть незаконно утримувати нашого клієнта", — заявив Кравець.

Затримання Чауса адвокат пов'язує з президентом України Володимиром Зеленським. При цьому деякі експерти впевнені, що викрадення українського екссудді в Молдові могли організувати, щоб підставити Зеленського.

Розслідувати викрадення Чауса доручила особисто президент Молдови Майя Санду. Вона заявила про неприпустимість подібних інцидентів у своїй країні. Правоохоронці Молдови стверджують, що Чауса вивезли в Україну в багажнику автомобіля, що належить українському посольству в Кишиневі. Після викрадення Чауса в Молдові українському міністру закордонних справ Дмитру Кулебі довелося переконувати свого молдавського колегу, що Україна не має до цього відношення.

27 травня Микола Чаус зробив чергову заяву. Екссуддя, який 19 травня анонсував своє швидке повернення в Україну, повідомив, що йому пропонують "замовкнути" або "якось домовитися".

Після цього в молдавських ЗМІ з'явилося коротке інтерв'ю Чауса. У ньому він заявив, що відеозвернення своє записував без суфлера, пообіцяв передати "глобальний привіт" ворогам трохи пізніше й відмовився називати країну свого перебування. В справжності цього інтерв'ю сумнівається не тільки дружина Чауса, але і його адвокат.

"Цікава стаття Миколи Чауса вийшла в Молдові. Цікаво, як вони з ним зв'язалися або він з ними? І чи був це він?" — зазначив адвокат Чауса Кравець.

Також стало відомо, що у квітні 2021 року Інтерпол зняв з міжнародного розшуку Чауса. Незважаючи на це процедура екстрадиції Чауса триває, заявили в Національному антикорупційному бюро України (НАБУ).

Нагадаємо, у 2016 році НАБУ порушило проти Чауса кримінальну справу. Українського суддю спіймали на хабарі в 150 тис. дол., але затримати не могли через суддівський імунітет. Цього ж року Верховна Рада позбавила його недоторканності судді. У 2017 році екссуддю затримали в Кишиневі. У Молдові Чаус просив політичного притулку. В разі відмови йому загрожувала екстрадиція.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Людмила

30 травня 2021, 14:29

"В Україні та Молдові історія побіжного українського судді Миколи Чауса обростає новими подробицями" - це як розуміти? "Побіжний" - це який? Додавайте тлумачний словник до своїх статей.

сергий

30 травня 2021, 13:39

что то Кравец дофига много говорит

Yevgeny

30 травня 2021, 08:25

Ворюга!

Оксана

30 травня 2021, 08:17

Адвокат Кравець використовує ситуацію з суддею Чаусом в своїх інтересах, пов"язаних зі справою про втручання в роботу державних органів (Окружний адмінсуд м. Києва). Погрози Зеленському напряму вказують на супротив і небажання ліквідації цього суду. І "Чаусгейт" буде черговим пшиком ні про що.


Новини