Головна Новини Політика Скандали.Політика Скандальний хабар для «слуги народу» Юрченка: які перспективи справи
commentss НОВИНИ Всі новини

Скандальний хабар для «слуги народу» Юрченка: які перспективи справи

Експерти відзначають, що потрібно пам'ятати про політичну складову скандалу через "справу Юрченка"

16 вересня 2020, 12:12 comments1234
Поділіться публікацією:

Черговий корупційний скандал в рядах фракції "Слуга народу" викликав бурхливу реакцію українців. Так, НАБУ опублікувало відео з доказами хабарництва нардепа від СН Олександра Юрченко. Його помічник був затриманий, отримуючи призначену парламентарію частину хабаря за законопроект, пов'язаний з побутовими відходами. "Коментарі" розібралися з експертами, які ймовірні перспективи цієї справи, і чим можна вважати скандальний епізод — випадковістю чи закономірністю.

Скандальний хабар для «слуги народу» Юрченка: які перспективи справи

"В рамках конфлікту в публічну площину потрапила і конфронтація ГПУ і НАБУ"

Політичний експерт Денис Гороховський вважає, що в першу чергу потрібно пам'ятати про політичну складову цього скандалу, яка є ключовою.

"Про це свідчить низка чинників: починаючи від того, що скандал був винесений в публічну площину за місяць до виборів — і закінчуючи тим, що деякі матеріали, пов'язані з розслідуванням раніше профільних органів, публікує Гео Лерос, який нещодавно залишив лави фракції "СН". Також в рамках конфлікту в публічну площину потрапила і конфронтація ГПУ і НАБУ", — зазначає політексперт.

Також Денис Гороховський нагадує, що нинішній статус директора НАБУ неоднозначний — через те, що він був незаконно призначений попереднім президентом і зараз бореться з новою владою в спробах зберегти крісло. А тому, констатує експерт, політична складова з розслідування відносно депутата президентської фракції виглядає ще більш значущою.

Денис Гороховський зазначає правильну реакцію як підозрюваного, так і політичної сили, яку він представляє. Вихід з фракції на період розслідування — це, на думку експерта, єдине правильне рішення, яке можливе в подібній ситуації.

"Що стосується підсумків розслідування, то, по-перше, навряд чи вони будуть до місцевих виборів. А по-друге, сама справа навряд чи форсуватиметься тим же НАБУ після цих самих виборів", — прогнозує Денис Гороховський.

"Є система помічників, в крайньому разі, все звалюють саме на них"

Закономірністю вважає політичний аналітик Сергій Лозовський черговий корупційний скандал в парламенті в цілому і фракції СН — зокрема.

"Нічим це для винуватця не закінчиться. Як раніше справи нардепів Мосейчука, Розенблата та інших. Є система помічників, в крайньому разі, все звалюють саме на них", — пояснює аналітик.

За словами Сергія Лозовського, в основі всієї подібної "діяльності" нардепів — відсутність закону про лобіювання. Адже, по суті, багато хто в українському парламенті займається саме лобіюванням, як в тих же Штатах.

"В Україні одні закони цілеспрямовано пишуть, щоб їх неможливо було виконувати — і за це карати. А інші саме для того і не пишуться, щоб можна було отримувати за це "відкати". Тому така чехарда й відбувається, — упевнений аналітик. — Що стосується "виходу" Юрченка з фракції СН, то тут "слуги" користуються старим ментівським трюком, коли заднім числом звільняють винного, щоб зберегти чистоту рядів".

"Справа Юрченка закінчиться рівно нічим"

Політичний експерт Олександр Савченко також вважає, що "справа Юрченка" закінчиться рівно нічим. І підкреслює, що подібне відбувається протягом усієї незалежності України.

Олександр Савченко пояснює: "Те, що сталося з Юрченком — приклад незаконного на сьогоднішній момент лобізму певних бізнес-інтересів. У Верховній Раді не перший рік ходить ідея проголосувати закон про лобізм. Приклади таких процедур існують в світі. Якраз, щоб уникнути тієї історії, що сталася з Юрченком. Але наші депутати на це не йдуть. І, як мені здається, не підуть на створення такої прозорої процедури як лобізм".

Причина, за словами експерта, до банальності проста: за прозорої процедури закону про лобізм, його матеріальні вигоди отримує держава — у вигляді податків. А в процедурі а-ля Юрченка гроші отримують групи депутатів.

Тому-то, підкреслює Олександр Савченко, в стінах ВР раз у раз спливають дивні законопроекти, так чи інакше пов'язані з лобізмом інтересів великого бізнесу (закон про ринок землі, про вільні ціни на енергоносії і т.д.).

Нагадаємо, "слуга народу" осоромилася в прямому ефірі через слова про дітей Донбасу. З'явилося відео.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини