Головна Новини Політика Скандали Шарій «на гачку» в СБУ: хто може бути наступним
commentss НОВИНИ Всі новини

Шарій «на гачку» в СБУ: хто може бути наступним

Експерти розповіли, чи може «справа Шарія» посилити або послабити позицію Зеленського

16 лютого 2021, 18:00
Поділіться публікацією:

СБУ заявила, що оголосила про підозру Анатолію Шарію — за двома статтями Кримінального кодексу України. Він підозрюється в протиправній діяльності на шкоду національній безпеці України в інформаційній сфері. "Коментарі" оперативно розпитали експертів про те, посилить чи послабить Зеленського і Ко "справа Шарія", як може ситуація розвиватися далі та хто може бути наступним.

Шарій «на гачку» в СБУ: хто може бути наступним

Анатолій Шарій. Фото з відкритих джерел

"В цілому, то, що зараз відбувається, це прояв сили з боку Зеленського"

Директор Департаменту внутрішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД), доктор політичних наук Ігор Петренко вважає дії СБУ очікуваними. Вони, за його словами, логічно лягають в канву останніх рішень влади — запровадження указом президента в життя рішень РНБО про санкції проти Козака і трьох каналів.

"Шарію оголошено підозру за двома статтями КК України. Ч. 1 ст. 111 (Державна зрада) і ч. 1 ст. 161 (мова про розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті, приниження національної честі та гідності і т.д.). Держзраду, як мені здається, складно буде якось доводити. Це більш характерно для держчиновників, які займають визначений посади, що приносять присягу. Блогер і журналіст — це зовсім інше. Швидше акценти робитимуть на другій справі. Й доведення хоч однієї з них до логічного завершення визначить — успіх це чи невдача Зеленського", — вважає Ігор Петренко.

Він зазначає, що частина суспільства не задоволена тим, що взялися за Шарія. Частина, навпаки, радіє.

"Всіх задовольнити не вийде, як Зеленський раніше намагався. Очевидно, що президент йде тією траєкторією, яку обрав з початку лютого, коли ввів у дію рішення РНБО. А саме — захист національних інтересів і максимальна протидія російській пропаганді в Україні. У будь-якому випадку — останнє слово за судом. Але це буде досить довга епопея", — говорить експерт.

Він не виключає, що засідання РНБО, намічене на 19 лютого, дасть відповіді на те, кого ще можуть підвести під категорію "агенти російського впливу".

"Це можуть бути якісь топові блогери. Не виключено — і що хтось із нардепів від ОПЗЖ, — прогнозує Ігор Петренко. — В цілому, то, що зараз відбувається, це прояв сили з боку Зеленського. До чого призведе — побачимо згодом, коли зможемо оцінити повноту картини".

"Влада "поранена" рейтингами, зростаючим рівнем недовіри до її дій"

Політичний аналітик Сергій Лозовський так характеризує ситуацію: "Це можна порівняти з рядком з пісні Висоцького — "я, як поранений звір, наостанок чудив". Влада "поранена" рейтингами, зростаючим рівнем недовіри до її дій. Тому взялася за репресивні заходи. Інших вона, схоже, просто не знає. Починають "чудити". Закрили три канали, тепер схопилися за Шарія".

На думку Сергія Лозовського, підозри, які висловлені на адресу Шарія, будуть використовуватися з метою закриття його YouTube-каналу, який використовуватиметься для гострої критики на адресу української влади.

"При цьому рейтинг президента від подібних дій вище не стане. Зате буде великий скандал в Європі, — прогнозує аналітик. — За ті роки, що Шарій там знаходиться, він, думаю, навчився поводитися з європейськими судами. На відміну від тих, хто дме у вуха нашому президенту. Ну що сказати? Дорогу на ешафот кожен прокладає сам".

Сергій Лозовський впевнений, що 19 лютого після засідання РНБО ми почуємо продовження історії.

"Зеленський отримав нову іграшку у вигляді РНБО. Його рішення — це позасудовий спосіб розправи з кимось. Якщо Кримінальний кодекс чітко передбачає статтю, визначає порушення і ступінь відповідальності, то тут санкції — без будь-якої статті. Безрозмірні. Можна як Козака — позбавити розчерком пера можливості розпоряджатися своїм засобами... Передбачити подальші дії Зеленського неможливо. Як казав Мюллер, неможливо зрозуміти логіку непрофесіоналів, дилетантів. У нашому випадку все обтяжене інфантильністю та істероїдним характером Зеленського", — підсумовує аналітик.

Нагадаємо, СБУ викликає Шарія на допит: підозра дійшла до адресата.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини