Головна Новини Політика Скандали.Політика Що відбувається в партії «Голос»: ймовірність розколу і наслідки
commentss НОВИНИ Всі новини

Що відбувається в партії «Голос»: ймовірність розколу і наслідки

Експерти розповіли, чому партія «Голос» втрачає рейтинг

23 березня 2021, 11:49
Поділіться публікацією:

У соцмережах і медіа все голосніше говорять про розкол в партії "Голос". Там, правда, це спростовують, так само як виключення члена однойменної парламентської фракції Ярослава Юрчишина (чи то за те, що брав участь в акції біля Офісу президента 20 березня, де були здійснені акти вандалізму, чи то за голосування в Раді врозріз із думкою партії). "Коментарі" з'ясували в експертів, чи є розкол в "Голосі" і що буде з фракцією (партією) далі.

Що відбувається в партії «Голос»: ймовірність розколу і наслідки

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Проблеми загострилися після безславного відходу лідера Святослава Вакарчука і провалу Сергія Притули на виборах мера Києва"

Політтехнолог Олег Постернак вважає, що партія "Голос" стала жертвою інтриг і свого низького рейтингу.

"Проблеми загострилися після безславного відходу лідера Святослава Вакарчука і провалу Сергія Притули на виборах мера Києва. Місцеві вибори ще утримували крихку показову єдність, але вже тоді намітилися серйозні протиріччя щодо стратегії партії в регіонах. У фракції нині можна виділити три групи: умовно Пінчука, до якої належить Кіра Рудик і Ярослав Железняк, група колишнього оточення Уляни Супрун, зав'язана під західні структури і група "Української Галицької партії", до речі, йшла на місцеві вибори окремо від материнського проекту "Голос". Група Пінчука щосили дрейфує в бік співпраці з Офісом президента, в той час, як дві інші групи підтримують акції зі звільнення Стерненка", — пояснює політтехнолог.

Тому, підкреслює він, коріння розколу "Голоси" не політико-ідеологічні, а кон'юнктурні, кланові.

"І це випробування, на жаль, партія не подолала, ставши заручником політичних розрахунків і інтриг, — зазначає Олег Постернак. — Однак, не слід списувати партію з рахунків української політики. Принаймні, з двох причин. На місцях у "Голоси" є своє представництво в органах самоврядування (фракції в Київській міській раді, Львівській міськраді і облраді, Рівненській міськраді, Черкаській міськраді). Крім цього, партія об'єднує досить перспективних управлінців, журналістів і політиків, ерудованих і професійних у своєму плані (Ю. Кліменко, С. Рахманін, П. Кухта, Р. Лозінський, С. Бобровська та ін.). Партії "Голос" важливо задуматися про ребрендинг і припинити кооптувати випадкових медійних осіб для утримання електорального впливу. Історія з Притулою тому явне підтвердження. Ставку потрібно робити на польову роботу, роботу з місцевими депутатами, яскраві та важливі ініціативи й не бояться чіткої і зрозумілої позиції".

"Частина представників "Голосу" явно намагається зберегти хороші відносини з Банковою"

Директор Департаменту внутрішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД), доктор політичних наук Ігор Петренко підкреслює, що це не перший випадок сварок усередині "Голосу".

"Все почалося з виключення Притули, — вважає експерт. — Начебто, готувався своєрідний переворот. Група на чолі з Притулою і деякими іншими депутатами інтригувала проти Кіри Рудик за нібито слабку позицію партії щодо низки питань. Вона вчасно це припинила, пішла на випередження. Притула покинув ряди (з тієї інформації, що я володію — на наполегливе прохання), відбулися зміни в керівництві фракції, нею зараз керує Железняк. Ну, а нинішні заяви Юрчишина про його нібито виключення (що не підтверджує прес-служба партії) — нові підтвердження, що в "Голосі" є глибокі внутрішні суперечності".

За словами Ігоря Петренка, частина депутатів розуміє, що потрібно бути активними, помітними, потрібно напрацьовувати особистий рейтинг. Тому що при нинішньому партійному — це може бути перша і остання каденція "Голосу" в парламенті.

"Частина представників "Голосу" явно намагається зберегти хороші відносини з Банкової. З чим згодні не всі в партії. Не просто так кажуть про можливу широку коаліцію. Але таку ідею не сприймає інша, більш радикальна, частина фракції, — пояснює експерт. — Хтось грає в довгу, розуміючи, що за нинішньої ситуації їм переобратися буде важко. Потрібні свої "фішки". Одні, як той же Юрчишин, свої "фішки" ставлять в ракурсі підтримки Стерненка, голосування не в руслі загальної партійної лінії. Інші намагаються зміцнювати монолітність своєї політсили. Гра триває, але для "Голосу" ситуація, звичайно, не найкраща".

Раніше повідомлялося, наскільки ймовірно об'єднання Тимошенко і Зеленського в коаліцію.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини