Головна Новини Політика Скандали.Політика Санкції проти соратника Медведчука: кому вигідне блокування каналів
commentss НОВИНИ Всі новини

Санкції проти соратника Медведчука: кому вигідне блокування каналів

Експерти прокоментували рішення Зеленського про санкції проти соратника Медведчука Тараса Козака на п'ять років

3 лютого 2021, 11:44
Поділіться публікацією:

Президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про санкції проти соратника Медведчука — Тараса Козака на 5 років, а також щодо його телеканалів (Телеканали Zik, NewsOne і "112 Україна"). "Коментарі" разом з експертами розібралися, про що говорить це рішення, чому з'явилося саме зараз, наскільки законно і які можуть бути наслідки.

Санкції проти соратника Медведчука: кому вигідне блокування каналів

Санкції проти каналів Козака. Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Цілком може виявитися залаштунковою грою з метою влаштувати піар партії ОПЗЖ"

Політичний експерт, консультант з політичного і антикризового PR Тетяна Лупова вважає дуже дивним рішення Зеленського без суду закрити телеканали Медведчука, тим самим розпочавши війну не тільки з ОПЗЖ, а й з честю своєї власної фракції.

"По-перше, в самій фракції "Слуги народу" в ВРУ досить симпатиків Медведчука, сьогодні ми їх всіх побачимо (частково вже побачили). По-друге, у нас ще залишилися люди, які банально знають закон і розуміють, що здійснюючи подібні дії, потрібно все-таки його дотримуватися. Інакше рішення про блокування трьох телеканалів буде скасовано судом, — пояснює Тетяна Лупова. — А ось якщо ці телеканали відновлять своє мовлення всупереч заявам президента, то це буде вже не просто черговий пшик, а різке падіння рейтингу і фактично покаже всім слабкість президента, на рішення якого всім начхати, тому що вони не відповідають букві закону".

Експерт не виключає і таку комбінацію: те, що президенту порадили як рішення проблем з особистим рейтингом, цілком може виявитися залаштунковою грою з метою влаштувати піар партії ОПЗЖ, Медведчуку і телеканалам.

"Чи бере участь в цьому президент свідомо чи хтось використовував його слабкості та завищені очікування від своєї посади — ми побачимо найближчим часом. Є також варіант, що таким чином намагаються зробити переділ сфер впливу і просто змінити власника телеканалів і самої партії, — зазначає Тетяна Лупова. — Тоді знову ж питання в тому, хто грає президентом і наскільки ця сила потенційно в стані перемагати в таких іграх. У будь-якому випадку, ми дуже скоро отримаємо відповіді, в залежності від того, як будуть розвиватися події. Але головне, щоб всі ці ігри не привели до загострення на фронті".

"Буде атака тих сил, які потрапили під санкції"

Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала впевнений, що буде багато розмов, чому санкції проти Козака (читай — Медведчука) ввели саме зараз.

"Звучать думки, що це дасть можливість вибудувати конструктивну співпрацю з новою адміністрацією США. Або ж — що вся справа в рейтингах ... Як показують останні соціологічні дослідження, "Слуга народу" його втрачає, а ось ОПЗЖ вже на першому місці. Частково можуть бути вірні й ті, й інші причини, — каже Віталій Бала. — Але, як мені здається, є ще й внутрішні, пов'язані з ситуацію в ОПЗЖ. Група Бойко-Льовочкіна могла почати з допомогою Офісу президента грати на ослаблення групи Медведчук-Рабиновича. Адже при блокуванні названих каналів лідируючі позиції будуть у "Інтера", який, як на мене, хоч і веде проросійську риторику, але все ж таки — не антиукраїнську, як "кнопки" Медведчука".

Експерт прогнозує, що буде атака тих сил, які потрапили під санкції. У тому числі в юридичному аспекті.

"Не дивлячись на те, що я опонент Зеленського, я підтримую це рішення. Можливо, воно стане каталізатором прийняття закону про антиукраїнську діяльність, де були б розділ про сепаратизм і т.д., в тому числі в інформаційній сфері. Щоб унеможливити не тільки роботу каналів, які ведуть антиукраїнську політику, але навіть їх реєстрацію (якщо там є люди, які просувають антиукраїнські погляди). Саме для того, щоб мати правові підстави на такі дії, потрібен відповідний закон", — зазначає Віталій Бала.

Нагадаємо, Зеленський публічно прокоментував блокування каналів 112, NewsOne і Zik.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини