Головна Новини Політика Скандали Санкції проти Медведчука вдарять по фінансуванню ОПЗЖ, - Фесенко
commentss НОВИНИ Всі новини

Санкції проти Медведчука вдарять по фінансуванню ОПЗЖ, - Фесенко

Політолог розповів, як санкції проти Віктора Медведчука і його дружини Оксани Марченко позначаться на ОПЗЖ

4 березня 2021, 10:00
Поділіться публікацією:

Санкції проти голови політичної партії "Опозиційна платформа — За життя" (ОПЗЖ) Віктора Медведчука і його дружини, телеведучої Оксани Марченко, вдарять по фінансуванню цієї політичної сили. Однак відчутних наслідків для українців ці санкції не принесуть, а посадок після звинувачень у фінансуванні тероризму згаданих осіб чекати не варто. Таку думку висловив політолог Володимир Фесенко в інтерв'ю Youtube-каналі "А що так можна було?", Передає "Обозреватель".

Санкції проти Медведчука вдарять по фінансуванню ОПЗЖ, - Фесенко

Віктор Медведчук та Оксана Марченко

На думку Фесенка, введення указом президента Володимира Зеленського за рішенням Ради національної безпеки та оборони (РНБО) санкцій стосовно Віктора Медведчука і його дружини направлено, перш за все, на припинення фінансування ОПЗЖ з Росії.

"Санкції передбачають, по суті, блокування фінансових майнових активів. Це не арешт і не відчуження. Ніхто не забирає власність Медведчука. Але якщо це буде діяти нормально, вони не зможуть користуватися, наприклад, банківськими картками. Не зможуть робити грошові перекази з-за кордону. Це важливо", — вважає Фесенко.

Політолог вважає, що головною ланкою у фінансуванні ОПЗЖ з Росії була саме Оксана Марченко. Саме тому її прізвище теж виявилося в списку санкцій.

"Чому санкції ввели проти Марченко? Начебто — просто дружина, вона не депутат і так далі. Але саме на Марченко записані активи Медведчука в Росії. А там цих активів багато. Там і нафтопромисли, і нафтовидобувні підприємства. Вона там співвласниця, але це реальні гроші. Фактично, це спосіб фінансування діяльності Медведчука через його дружину, через яку російські гроші заходили в Україну", — пояснив він.

Однак Фесенко переконаний, що до реальних термінів за "фінансування тероризму" (а саме це було озвучено причиною для накладення санкцій) справа не дійде.

"На превеликий жаль, є проблеми з покаранням — чисто процедурні. Скажу не надто популярну річ. Влітку 2019-го я в приватній бесіді запитав одного нового керівника великої силової структури: коли будуть посадки? Він відповів: а ви що, не знаєте, що у нас відомого політика або представника великого бізнесу посадити практично неможливо?" — розповів політолог.

Торкнувся Фесенко і закриття трьох телеканалів з "пулу Медведчука" — "112 Україна", NewsOne і "ЗІК". Він вважає, що санкції щодо цих телеканалів і їх формального власника Тараса Козака — повністю в правовому полі. Також він зазначив, що закиди про утиски свободи слова в цьому контексті — недоречні.

"Будь-які свободи, в тому числі й свобода слова, свобода висловлювань — не є абсолютними. Вони регулюються законом. У нас є свобода мітингів і демонстрацій, яскравим підтвердженням чого є нещодавні протести через вирок Стерненку. Їх ніхто не забороняє. У нас — дуже різноманітний інформаційний простір, працює багато інших телеканалів, в тому числі й ті, що мають схожу з каналами Медведчука позицію. Але нагадаю, чому були введені санкції щодо цих каналів. Підстава — правова. Річ у тім, що Козак і деякі компанії, через які велося фінансування цих телеканалів, були пов'язані з фінансовими операціями на окупованих територіях", — підкреслив Фесенко.

Нагадаємо, в лютому 2021 року РНБО оголосила про введення санкцій проти одіозного політика, голови політичної партії ОПЗЖ Віктора Медведчука. Тоді "Коментарі" разом з експертами розбиралися, чому Медведчук гідно не відповів на введення санкцій. Зокрема, не було громадських протестів, зриву роботи Верховної Ради або загострення ситуації на Донбасі, якого багато хто очікував.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини