Головна Новини Політика Скандали.Політика Порошенко й офшори: блискуче викриття або спроба дискредитації п'ятого президента
commentss НОВИНИ Всі новини

Порошенко й офшори: блискуче викриття або спроба дискредитації п'ятого президента

Розслідувачі заявляють, що ще на початку 2010-х років Порошенко отримав контроль над щонайменше 6 офшорними компаніями, які використовував для фінансування угод, в тому числі багатомільйонних покупок творів мистецтва

5 травня 2021, 13:43 comments1309
Поділіться публікацією:

Журналісти Центру дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP) заявили, що колишній президент України, лідер партії "Європейська Солідарність" Петро Порошенко через підконтрольні йому офшорні компанії купував твори мистецтва. У команді екс-президента це заперечують, передає hromadske.

Порошенко й офшори: блискуче викриття або спроба дискредитації п'ятого президента

Порошенко та офшори. Колаж "Коментарі"/Д.Романюк

Експерти проаналізували для порталу "Коментарі" цей скандал і його можливі наслідки.

Очевидно, що все робиться з публічним акцентом, щоб дискредитувати п'ятого президента

Аналітик, кандидат політичних наук Олеся Яхно зазначає, що вже з'явився коментар прес-служби "Європейської солідарності", де було сказано, що інформація, поширена OCCRP, не відповідає дійсності. І що Порошенко не має до вказаних в розслідуванні офшорів ніякого стосунку. А картини Сальвадора Далі й Іллі Рєпіна, зазначені в розслідуванні, нібито придбані законно і легально ввезені в Україну.

"Юристи Порошенка заявили, що готові дати ЗМІ переконливі відповіді на всі питання, порушені у розслідуванні OCCRP, яке вони назвали фейковим. Також підкреслювалося, що юристи п'ятого президента вивчають публікацію "на предмет юридичного захисту свого клієнта і вибору належної юрисдикції для позову щодо нового фейку". Так що, думаю, щодо юридичної відповіді — все зрозуміло", — підкреслює Олеся Яхно.

Що стосується самої подачі матеріалу, в тому числі політичних аспектів, все виглядає, на думку аналітика, непереконливо.

"Після епопей із картинами, наслідком ДБР, увірванням в музей Гончара, обшуками — все це набуло бутафорського характеру, — вважає Олеся Яхно. — Якщо вже дійшло один раз до історії з юридичним провадженням, коли Порошенко показав всі документи, включаючи декларації, сплачені податки, і т.д., то повторно таке не спрацює в політичній площині. Очевидно, що все робиться з публічним акцентом, щоб дискредитувати п'ятого президента. Але, на мій погляд, це не працює. Якщо є офшори, є докази — пред'явіть їх. Тоді почнеться розслідування. Не журналістське, до якого часто є питання, а реальне, з відповідним провадженням. А коли намагаються сюди прив'язати політику, додаючи картину, кошик і ще щось — явно проглядається політична мета, додати негативу іміджу. Але, підкреслюю, після історії з ДБР, яка нічим не завершилася, ця технологія може спрацювати навіть не в мінус, а в плюс самому Порошенку".

Досить "своєчасними" й невипадковими такі заяви виглядають в контексті анонсованої "деолігархізації"

Адвокат, експерт із питань правоохоронної та судової діяльності, кандидат юридичних наук Мирослава Чорноусько передбачає, що інформація, яка з'явилася в ЗМІ щодо "офшорів" Порошенка, об'єктивно може розцінюватися як чергову спробу дискредитації п'ятого президента України.

"Час від часу публікується чимало новин сумнівного походження, які іноді стають інформаційним приводом для роботи правоохоронних органів. Як з юридичної, так і з політичної точки зору можна припускати кілька можливих сценаріїв розвитку подій ", — вважає експерт.

На її думку, цілком ймовірно, що відповідна публікація могла стати цілеспрямованим інформаційним "вкиданням" на тлі стрімкого падіння політичного рейтингу влади і ускладнення внутрішньополітичної ситуації в Україні. Це повинно відвернути увагу громадян від реальних проблем і трохи знизити градус напруги навколо тотальної суспільної недовіри до влади.

"У такому разі, цілком можна очікувати, що подібні "розслідування" матимуть наслідком чергові спроби відкриття нових кримінальних проваджень щодо Порошенка з метою його "знешкодження" в політичному сенсі, — прогнозує Мирослава Чорноусько. — Тим часом з огляду на досить посередній попередній досвід правоохоронних органів в подібних справах, навряд чи можна говорити про настання реальних серйозних наслідків. Адже, як ми пам'ятаємо, професійна позиція сторони захисту Порошенка не залишала шансів на вдалий хід кримінальних проваджень щодо нього. В тому числі з огляду на досить очевидні процесуальні порушення з боку правоохоронних органів".

Тому, вважає адвокат, в цьому випадку справа навряд чи справа дійде далі гучних заяв у ЗМІ або звинувачень з боку опонентів.

"Крім того, досить "своєчасними" й невипадковими такі заяви виглядають в контексті анонсованої" деолігархізації". Можливо, влада спробує підготувати додатковий ґрунт для поширення норм нового закону на п'ятого президента, — міркує Мирослава Чорноусько. — Поки найбільш ймовірний варіант — звернення адвокатів Порошенка в суд з метою захисту його честі, гідності та ділової репутації. Вимогу про спростування поширеної недостовірної інформації, з високою ймовірністю, буде задоволено. В такому випадку, особи, які розповсюдили відповідну інформацію, повинні будуть або довести її правдивість, надавши достатні докази, або — опублікувати її спростування".

Раніше портал "Коментарі" писав про скандал із вибухами в Чехії.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини