Головна Новини Політика Скандали.Політика Плівки Новікова-Джуліані: як "донос на Трампа" відіб'ється на відносинах України і США
commentss НОВИНИ Всі новини

Плівки Новікова-Джуліані: як "донос на Трампа" відіб'ється на відносинах України і США

Експерти спрогнозували, як буде розвиватися ситуація

11 лютого 2021, 16:35
Поділіться публікацією:

Колишній радник президента Зеленського, Ігор Новіков, надав американському виданню TIME стенограму телефонної розмови між представниками Офісу президента (ОП) і адвокатом колишнього президента США Дональда Трампа — Руді Джуліані, який поклав початок "кампанії залякування" українців з боку колишньої американської адміністрації (спроби підштовхнути Україну відкрити справу стосовно сина Джо Байдена). Розмова Джуліані з Новіковим, а також керівником ОП Андрієм Єрмаком, відбувся 22 липня 2019 року (через три дні відбувся знаменитий телефонна розмова Трампа і Зеленського), але лише 3 лютого поточного року Новіков відправив стенограму дзвінка TIME. Експерти розповіли "Коментарям", до чого можуть призвести такі дії офіційний Київ і як вони можуть відбитися на Трампі з Джуліані.

Плівки Новікова-Джуліані: як "донос на Трампа" відіб'ється на відносинах України і США

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Зеленський і його оточення демонструють Байдену, що підтримують саме його"

Політолог Максим Джигун вважає дивним, що плівки з'явилися тільки зараз, через півтора року після розмови.

"Розшифровка Білим домом телефонної розмови між Зеленським і Трампом свого часу сильно вдарила по україно-американських відносинах. Відкинуло Київ назад в стосунках з офіційним Вашингтоном. Дивує, як зараз спокійно до цього ставиться ОП і Новіков. Навіть не перебуваючи в статусі офіційно радника, він фактично втручається в зовнішньополітичну діяльність таким своїм кроком. Більш того — те, що "Тайму" дав коментар і Єрмак, дозволяє припустити, що Новіков діяв за погодженням з ОП, — підкреслює Максим Джигун. — Зрозуміло, що ситуація спрямована на те, щоб при зміні влади в США поліпшити українсько-американські відносини, витягнути їх із тієї кризи, в якій вони опинилися при Трампові".

Політолог вважає, що більш доречним було б пред'явити ці матеріали раніше. Наприклад, тоді ж, коли адміністрація Трампа — розшифровку телефонної розмови. Це виглядало б більш нейтрально, ніж зараз, коли почався новий процес щодо імпічменту Трампа.

"Виглядає так, ніби ОП намагається якось вигородити себе і посприяти тому, щоб тепер вже експрезидент США виявився в ще більш складному становищі. Це досить серйозний крок із боку офіційного Києва, який однозначно вплине на розгляд ситуації з Трампом. Чи стане додатковим аргументом на користь імпічменту. Тим більше коли у демократів є більшість в Сенаті та Конгресі. Оприлюднивши ці плівки саме зараз, Зеленський і його оточення демонструють Байдену, що підтримують саме його", — зазначає Максим Джигун.

Він дивується, що нова українська влада, не дивлячись на попередній сумний досвід попередників, не зрозуміла, наскільки ризиковано висловлювати підтримку однієї з партій США. Втрачаючи тим самим двопартійну підтримку.

"Україна дуже хоче загладити свою провину перед США"

На думку колишнього працівника СБУ та консультанта Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки Івана Ступака, факт передачі колишнім радником президента Зеленського, Ігорем Новіковим, американському виданню TIME стенограми телефонної розмови між представниками Офісу президента і Руді Джуліані (адвокатом тепер уже колишнього президента США Дональда Трампа) слід розшифровувати наступним чином: "Україна дуже хоче загладити свою провину перед США. Ми готові всіляко допомагати США в кримінальному переслідуванні Дональда Трампа і його найближчого оточення".

Іван Ступак нагадує, що свого часу Ігор Новіков допомагав готувати перший візит Зеленського в США — на Генасамблею ООН, був членом офіційної делегації.

"А в ОП він був одним із тих, хто відповідав за україно-американські відносини. Тому впевнений, що нинішня передача стенограми була узгоджена і схвалена особисто Володимиром Зеленським, — підкреслює ексспівробітник СБУ. — Володимир Олександрович неймовірно хоче налагодити якісні відносини з новою адміністрацією президента США. Тому передає в їх розпорядження всі, що є у нього, документальні матеріали. На додаток до всього Ігор Новіков заявив також, що готовий допомогти федеральному розслідуванню справи Джуліані, а також окремим зусиллям із позбавлення Джуліані ліцензії на заняття юридичною практикою".

Іван Ступак вважає, що передані дані послужать додатковими, але не ключовими доказами в кримінальному переслідуванні Джуліані та Трампа. Адже американська феміда, нагадує він, дуже стримано ставиться до доказів отриманих із зовні США.

"Адміністрації всіх президентів США в усі часи любили дуже запобігливих керівників іноземних держав. Таким вчинком Володимир Олександрович, безсумнівно, заслужить похвалу особисто від Джо Байдена. Похвалу він отримає, а повага та авторитет, безсумнівно, ні. Між запобіганням і лояльністю дуже тонка грань, і Володимир Зеленський впевнено її подолав", — резюмує Іван Ступак.

Раніше повідомлялося, на чому ґрунтується зовнішня політика Байдена і що зміниться для України.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини