Головна Новини Політика Скандали.Політика Натяки на відхід Єрмака: хто намагається підсидіти главу Офісу Зеленського
commentss НОВИНИ Всі новини

Натяки на відхід Єрмака: хто намагається підсидіти главу Офісу Зеленського

Експерти прокоментували міркування про можливу зміну Єрмака на посаді ОП

9 березня 2021, 20:01
Поділіться публікацією:

В Україні тривають міркування на тему — чи залишиться Андрій Єрмак на посаді глави Офісу президента, який займає більше року. Висловлюються прогнози, хто може прийти йому на зміну. Експерти розповіли виданню "Коментарі", чи втримається Єрмак в доступній для огляду перспективі.

Натяки на відхід Єрмака: хто намагається підсидіти главу Офісу Зеленського

Фото: ОП

"Всі розмови про заміну Єрмака розпускають третьорозрядні чиновники"

"Те, хто очолює патронажну службу президента (а саме такою є Офіс президента) залежить тільки від одного фактора: особистої довіри гаранта. Принаймні, саме так це працює при Володимирові Зеленському", — підкреслює політолог, експерт Українського інституту політики (УІП) Данило Богатирьов.

На його думку, на сьогоднішній день, немає у владі людини, якій Зеленський довіряв би більше, ніж Андрію Єрмаку.

"Є ще брати Шефір, але вони теж уже при посадах в ОП, — зазначає Данило Богатирьов. — Вищевикладене означає, що найближчим часом заміни Єрмака на кого би то не було іншого на чолі Офісу президента не передбачається".

Експерт УІП вважає, що всі розмови про заміну Єрмака розпускають третьорозрядні чиновники, охочі піднятися до вищого рівня, а також — політичні опоненти.

"На сьогоднішній день, у мене немає підстав думати, що будь-хто з перерахованих деякими ЗМІ осіб (серед кандидатів називають заступників голови ОП Кирила Тимошенка і Андрія Смирнова, а також чинного главу Служби зовнішньої розвідки України Валерія Кондратюка — прим. ред.) за своїм масштабом і впливом на внутрішню політику здатні зрівнятися з Єрмаком", — резюмує Данило Богатирьов.

"Поки схоже на те, що глава ОП міцно тримається на своїх позиціях"

Політтехнолог Борис Тизенгаузен зізнався, що поки не бачить передумов для зміни Єрмака.

"Все більш-менш скандальні речі, які намагалися з ним пов'язати, відійшли на другий план. Та ж історія з "вагнеровцями", зрив операції із затриманням яких намагалися приписати Єрмаку. Зараз, наскільки відомо, він по цій темі — поза підозрою. Критики з боку Зеленського в сторону Єрмака не було. Ніхто не форсує його зміну. Поки схоже на те, що глава ОП міцно тримається на своїх позиціях", — зазначає політтехнолог.

Він нагадує, що найчастіше кадрові перестановки "у верхах" пов'язані з тим, щоб принести "сакральну жертву". Прибрати фігуру, яка максимально зібрала на собі негатив. І тим самим дати народу "випустити пар", а рейтингу партії влади і президента — стабілізуватися.

"Але Єрмак зараз — точно не та фігура, прибравши яку, можна отримати зазначені вище дивіденди. І явно — не чиновник із найбільш негативним рейтингом, — підкреслює Борис Тизенгаузен. — Зрозуміло, що вистачає бажаючих "збити" Єрмака. Номінально глава ОП виконує чисто канцелярські функції, а по факту — забезпечує хитку рівновагу міу олігархами, фільтрує людей, які потрапляють до президента. Він наділений серйозними повноваженнями, у нього багато важелів впливу. І спроби когось із заступників або радників грати проти нього легко прораховуються і швидко купируються. Тому навряд чи ті ж заступники Єрмака, прізвища яких фігурують як його можливі наступники — Смирнов, Тимошенко — ризикнули б інтригувати проти шефа. Смирнов — є не публічною особистістю. Мотивація, щоб така людина змінила Єрмака, повинна бути серйозною. У Тимошенка — інші функції. Вони не стільки замінюють один одного з Єрмаком, скільки доповнюють. У Тимошенка є "Велике будівництво", на яке Єрмак, зосереджений на зовнішній політиці, на вирішенні конфлікту на Донбасі, не претендує, наскільки я розумію".

На думку політтехнолога, внести розбрат і хитання всередині Офісу президента можуть намагатися й опоненти чинної влади.

"В українському інформаційному полі все досить легко прораховується, — запевняє Борис Тизенгаузен. — Тим більше, маючи такий функціонал як у глави ОП. Тому, думаю, Єрмак розуміє — хто і чому робить ті чи інші натяки щодо його ймовірної зміни. І робить відповідні дії".

Раніше повідомлялося, які шанси Авакова зайняти крісло прем'єра.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини