Головна Новини Політика Скандали.Політика «Московська» церква, схоже, таки лишиться без двох столичних храмів
commentss НОВИНИ Всі новини

«Московська» церква, схоже, таки лишиться без двох столичних храмів

Спливає строк угоди про оренду Трапезного та Успенського храмів у Верхній Лаврі

27 грудня 2022, 22:10
Поділіться публікацією:

В Української православної церкви Московського патріархату закінчується строк оренди двох храмів Києво-Печерської лаври: Успенського собору й Трапезної церкви, підтвердив в ефірі Телемарафону міністр культури та інформаційної політики (МКІП) України Олександр Ткаченко, пишуть "Коментарі".

«Московська» церква, схоже, таки лишиться без двох столичних храмів

Лавра

З 1 січня представники УПЦ МП втратять право проводити богослужіння на території Верхньої Лаври в Успенському та Трапезному соборах. У цьому зв'язку намісник Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври митрополит Павло Лебідь звернувся до Президента України Володимира Зеленського з проханням не забирати ці храми. 

Очільник МКІП на закиди одного зі священників відповів, що станом на неділю йому ніхто не телефонував, "якісь дзвіночки почалися в понеділок".

"Я не зобов'язаний, власне, спілкуватися з намісником. Дійсно спливає строк угоди про оренду Трапезного та Успенського храмів у верхній лаврі. До нас звернувся директор заповідника щодо інформування із цього питання. Ми на виконання Указу Президента про перевірку стану справ використання майна лаври будемо рекомендувати – наказати ми не можемо, але будемо рекомендувати таку угоду не продовжувати" – заявив міністр.

Ткаченко розповів, що є урядова міжвідомча комісія, яка опікується вивченням питання використання майна лаври.

"З огляду на те, що на Верхній Лаврі договір закінчується, – до того моменту, поки перевірку не буде завершено, таке використання унеможливлюється. Стосовно іншого майна – є відповідні угоди, які діють, їх поки буде продовжено до завершення такої перевірки", – продовжив він.

Відповідаючи на запитання, що буде з майном нижньої лаври, високопосадовець зауважив, що договір про використання УПЦ МП цих об'єктів є безстроковим, його підписали у 2013 році. "Але з огляду на те, що є тепер Указ і міжвідомча комісія, нам доведеться перевірити правомірність використання церквою майна, чи не було там якихось порушень і з огляду на це виносити відповідні рішення", – додав Ткаченко.

Як писали "Коментарі", Синод Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) просить Президента України розблокувати діяльність підсанкційних єпархій, а також вимагає публічних вибачень від "Кварталу 95" та "1+1" за жарти про релігію.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини