Головна Новини Політика Скандали Куди йдуть гроші з COVID-фонду і чого чекати далі: думка експертів
commentss НОВИНИ Всі новини

Куди йдуть гроші з COVID-фонду і чого чекати далі: думка експертів

На думку експертів, керівництво країни обрало дороги замість здоров'я українців

28 жовтня 2020, 10:47
Поділіться публікацією:

З'являється все більше дивних даних щодо перенаправлення на дороги коштів фонду по боротьбі з коронавірусом в Україні. Глава Офісу президента (ОП) Андрій Єрмак і зовсім назвав комунікаційним промахом те, що вказаний спецфонд сформувався як COVID-фонд. Тим часом розгорається новий скандал: гроші для онкохворих також передали на дороги. Те, що відбувається — це промахи влади, навмисні дії або ж інформаційні атаки проти Зе-команди? "Коментарі" дізналися у експертів, хто і яку може понести відповідальність за це рішення.

Куди йдуть гроші з COVID-фонду і чого чекати далі: думка експертів

"Рішення направити гроші фонду на президентську програму буде виглядати все більш спірним"

Політтехнолог, експерт Українського центру суспільного розвитку Юрій Подорожний нагадує, що COVID-фонд влада створила з початком пандемії. І завдання було в тому, щоб матеріально забезпечити вирішення по боротьбі з невідомим вірусом. Фонд наповнювався як з державного бюджету, так і за кошти кредитів.

"Власне, на боротьбу з коронавірусом фонд, в який планувалося залити 97 млрд, а за фактом наповнили на 65 млрд гривень, витратив незначну суму, — зазначає експерт. — Уряд не вирішив масу проблем необхідних тою чи іншою мірою суспільству. Так і не вирішені з моменту створення коронавірусного фонду проблеми з нестачею медичного обладнання. Навіть елементарне забезпечення медиків, які перебувають в перших рядах боротьби з вірусом, не завжди було (є) на належному рівні. Та й суспільство в цілому не отримало належного захисту. Держава забула про те, що постраждав бізнес, постраждали місцеві бюджети. Механізми компенсації навіть не розглядалися як можливі ".

Юрій Подорожний акцентує, що гроші COVID-фонду в основному держава витратила на інфраструктурні проекти. А на сферу охорони здоров'я, згідно з даними Мінфіну, пішло поки лише 5,8 млрд грн.

"Рішення направити гроші фонду на президентську програму будівництва доріг буде виглядати все більш спірним на тлі все більшої кількості хворих і померлих від коронавірусу, — упевнений експерт. — І ці смерті все частіше відбуваються від того, що держава не здатна надати елементарну медичну допомогу своїм громадянам. Особливо на тлі стогонів і жалю з екранів телевізора чи міністра охорони здоров'я, чи то депутата Одеської обласної ради Степанова ... А глава Офісу президента Андрій Єрмак навіть сама назва фонду "антикоронавірусний" називає комунікаційним провалом ".

Але швидше за провалом слід називати використання фонду, вважає Юрій Подорожний. Адже влада обіцяла своїм виборцям адекватну боротьбу з вірусом. І де вона?

"Фактично з ОП звучать слова від тому, що порятунок потопаючих — це справа рук самих потопаючих. Українці повинні розуміти, що держава вмиває руки — і допомоги чекати не варто. Можливо, не всім, — вважає експерт. — Так невже сьогодні, коли під загрозою тисячі життів щодня, дороги важливіше? "

"За це ніхто не понесе покарання, тому що немає складу злочину"

Те, що відбувається навколо доріг і COVID-фонду — це законний процес, передбачений нашою системою поділу влади на законодавчу і виконавчу. Так вважає експерт з питань транспорту і дорожньої сфери Владислав Притоманова.

"Нагадаю, що фонд боротьби з COVID був створений ВРУ Законом 553-IX від 13.04.2020. А порядок використання грошей цього фонду встановлює Кабінет міністрів України. Саме КМУ своєю постановою від 1 липня (№ 539) визначає порядок використання грошей COVID-фонду для будівництва доріг — і виділяє в розпорядження Укравтодору 35 млрд гривень, — зазначає експерт. — Ініціатор цієї постанови — Укравтодор і Мінінфраструктури ".

А 21 жовтня все той же КМУ з ініціативи "Міжвідомчої комісії з питань державних інвестиційних проектів" приймає розпорядження про передачу коштів з програми 2301130 "Реалізація державного інвестиційного проекту" Удосконалення молекулярно-генетичної діагностики онкологічних захворювань в Україні" в сумі 104 752 тис. грн (видатки розвитку). В тому числі — 61,5 млн грн на ремонт доріг загального користування у Львівській області.

"Все це — не промахи і не інформаційна атака. Це — навмисні дії, які пройшли всі 9 кіл пекла нашої бюджетної бюрократії, — вважає Владислав Притоманова. — За це ніхто не понесе покарання, тому що немає складу злочину. Гроші витрачалися, згідно з установленим порядком, законів та розпоряджень КМУ".

На думку експерта, Кабмін витрачає гроші COVID-фонду і онкохворих на дороги, тому, що ... не знає, на що їх ще можна витратити.

"МОЗ, швидше за все, не знайшов реципієнта для грошей за своєю програмою. А на що витратити 35 млрд, КМУ просто не додумався. Плюс — схеми розпилу на будівництві доріг давно працюють і не привертають уваги. Подібних схем в рамках боротьби з COVID ще немає — і їх легко перевірити, — підкреслює Владислав Притоманова. — Пам'ятайте, що і Офіс президента, і Верховна Рада, і Кабмін — це українські бізнесмени і їх керівники. З проблемами суспільства, а тим більше глобальної епідемії, вони ніколи не працювали. А слухати вчених — складно і незрозуміло ".

"Таке враження, що для керівництва країни удосконалення діагностики онкохворих байдуже"

Коли починалася пандемія, наша влада не уявляли, наскільки великі можуть бути потреби в грошах для боротьби з коронавірусів і наслідками. Тому COVID-фонд створили таким великим. Так вважає експерт Українського інституту політики (УІП), магістр державного управління Володимир Воля.

"Вони орієнтувалися на картинку, яка була тоді в Китаї, США, частині європейських країн, — пояснює експерт. — А ось коли з COVID-фонду почали перерозподіляти гроші на дороги, можна говорити, що мова йшла про реалізацію проектів подвійного призначення. Не тільки заради економіки (будівництво доріг і т.д.), а й щоб конвертувати ці "досягнення" в бонуси в день виборів. Виходить, що спершу влада не розуміла до кінця, як буде розвиватися ситуація з коронавірусом. А коли вирішили, що все більш-менш нормалізувалося, пішло використання коштів в ручному режимі, в тому числі — на реалізацію проектів, пов'язаних з виборами".

На думку Володимир Волі, ситуація з перерозподілом коштів, які спочатку планувалося на удосконалення діагностики для онкохворих, виглядає ще більш непривабливо.

"Таке враження, що для керівництва країни удосконалення діагностики онкохворих не важливо. І вони порахували, що з цієї статті можна перекинути гроші на дорогу. Або не змогли реалізувати дану програму, або не захотіли. Але виглядає це, м'яко кажучи, не коректно, — зазначає експерт. — Втім, за все це ручне управління ресурсами навряд чи хтось понесе відповідальність".

Раніше "Коментарі" розповідали, куди витрачаються гроші українців з даного фонду.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини