Головна Новини Політика Скандали.Політика КСУ напоготові: чи чекати нових резонансних рішень
commentss НОВИНИ Всі новини

КСУ напоготові: чи чекати нових резонансних рішень

Експерти розповіли, чим може зайнятися Конституційний суд України, який відновить розгляд справ після майже місячної перерви

2 грудня 2020, 16:52
Поділіться публікацією:

Конституційний суд України, який неабияк пошарпав нерви Зеленському і Ко, з 8 грудня планує відновити розгляд справ після майже місячної перерви в засіданнях. "Коментарі" дізналися в експертів, чи чекати від КСУ нових резонансних рішень і як цьому може противитися чинна влада.

КСУ напоготові: чи чекати нових резонансних рішень

Фото з відкритих джерел

"Конфлікти можуть бути відкладені в сторону аж до формування нового складу КСУ або доформування наявного"

Не факт, що засідання КСУ відбудеться в намічений термін, вважає директор Українського інституту політики Руслан Бортник.

"Ми пам'ятаємо, що засідання КСУ останнім часом блокувалися. Четверо з 15 чинних суддів відмовлялися брати участь в засіданнях. Тобто, реально працювало 11 суддів, тоді як необхідний кворум — 12", — зазначає керівник УІП.

Саме тому, підкреслює Руслан Бортник, є сумніви в тому, що заплановане засідання КСУ може стати реальністю.

"Якщо воно і відбудеться — там не буде гострих питань, у підготовці до розгляду яких звинувачували КСУ. Мається на увазі земельна реформа, закон про мову, — уточнює експерт. — Швидше за все, будуть розглядатися менш гострі питання".

Руслан Бортник акцентує: в разі, якщо КСУ все ж збереться наступного тижня і почне розгляд тих чи інших питань, це не означає завершення конституційної кризи.

"Можливо, варто говорити про знаходження ситуативного балансу всередині КСУ, що дозволить не блокувати роботу цього органу щодо неконфліктних питань, — говорить директор УІП. — Конфлікти можуть бути відкладені в сторону аж до формування нового складу КСУ або доформування наявного".

"Тепер ми будемо спостерігати постійну гру на нервах Банкової"

Оскільки останнім часом практично кожне рішення КСУ — резонансне, то тепер ми будемо спостерігати постійну гру на нервах Банкової. Так вважає політолог Володимир Цибулько.

"Суд буде дистанціюватися від режиму ручного управління, — попереджає він. — Адже до рішення з приводу електронного декларування КСУ мав репутацію такого, який надасть правове виправдання будь-яким рішенням влади. Тепер же це буде знущання, якщо тільки Банкова не запропонує новий контракт".

Володимир Цибулько підкреслює, що в Конституційному суді були і є люди з сервільним типом мислення — вони вміють продаватися, люблять продаватися, і готові при першій можливості назвати нову ціну.

Як повідомлялося, наслідком скандального рішення КСУ щодо е-декларування стало те, що ВАКС скасував свій перший обвинувальний вирок.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини