Головна Новини Політика Скандали.Політика Колишній голова ОДА та його спільники отримали підозру в зловживанні
commentss НОВИНИ Всі новини

Колишній голова ОДА та його спільники отримали підозру в зловживанні

Зловживання на ремонті доріг Дніпропетровщини: повідомлено про підозру ексголові Дніпропетровської ОДА Валентину Резніченку

17 вересня 2024, 08:32
Поділіться публікацією:

За процесуального керівництва прокурора САП детективи НАБУ повідомили про підозру 5 особам, які причетні до можливих зловживань під час ремонту доріг у Дніпропетровській області, внаслідок чого завдано збитків територіальній громаді на суму понад 286 млн грн. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на інформацію пресслужби САП.

Колишній голова ОДА та його спільники отримали підозру в зловживанні

Валентин Резніченко. Фото з відкритих джерел

Наразі про підозру повідомлено:

голові Дніпропетровської ОДА;

заступнику голови Дніпропетровської ОДА;

керівнику Департаменту Дніпропетровської ОДА;

начальнику відділу дорожнього господарства Дніпропетровської ОДА;

керівнику суб’єкта господарської діяльності (посади зазначені на час вчинення злочину).

Дії підозрюваних кваліфіковані за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Розслідуванням встановлено, що у 2022 році вказані особи з метою отримання можливості першочергового фінансування робіт, які мали виконуватися пов'язаною з ними юридичною особою, а також для уникнення необхідності розробки проєктної документації, проведення її експертизи та здійснення технічного нагляду забезпечили обстеження доріг, складання дефектних актів, збільшення фінансування з місцевого бюджету та укладання договорів на виконання робіт з експлуатаційного утримання автомобільних доріг замість їх капітального ремонту.

Зауважимо, що така заміна видів робіт мала забезпечити першочергове надання фінансування, натомість витрати на поточний та капітальний ремонти доріг, відповідно до законодавства, чинного в умовах воєнного стану, були можливі лише в останню чергу.

Крім того, з’ясувалося, що особи безпідставно збільшили витрати на таке обслуговування до 1,5 млрд грн. У подальшому саме на цю суму й були укладені договори на виконання відповідних робіт із компанією, пов’язаною з на той час чинним головою Дніпропетровської ОДА.

Висновками проведених експертиз підтверджено, що компанія-підрядник завищила вартість матеріалів на суму понад 286 млн грн.

Зазначається, що частина цих коштів перерахована на рахунки інших компаній, пов’язаних із топпосадовцем та його заступником.

Наразі триває вивчення фактів щодо можливої легалізації незаконно одержаних коштів, встановлюється причетність до злочину інших осіб.

16 вересня 2024 року слідчі судді ВАКС застосували запобіжні заходи до колишнього голови Дніпропетровської ОДА та ексдиректора Департаменту цієї ОДА.

Так, суд застосував до колишнього голови ОДА запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 30 млн грн з покладенням відповідних процесуальних обов’язків, а саме:

- прибувати на першу вимогу до детектива, прокурора або суду;

- не відлучатись із Дніпропетровської області без дозволу детектива, прокурора або суду;

- повідомляти детектива, прокурора або суд про зміну свого місця проживання;

- утримуватися від спілкування з іншими підозрюваними та свідками у справі;

- носити електронний засіб контролю.

До колишнього директора департаменту Дніпропетровської ОДА суд також застосував запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 15 млн грн.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини