Глава РНБО різко висловився про блокування каналів, порівнявши їх із фашистськими виданнями

Секретар РНБО Данілов пояснив, чому мова не йде про наступ на свободу слова

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов згадав у контексті блокування низки каналів, яких пов’язують із політиком Віктором Медведчуком, часи Другої світової війни. Чи можлива була би робота у Великобританії і США під час цієї війни філій фашистських газет і радіостанцій? Їх закриття також було би розцінено, як напад на "свободу слова"? Такі питання поставив Данілов на своїй сторінці у Facebook.

Така реакція Данілова з’явилася у відповідь на стурбованість низки міжнародних і національних організацій, які підіймають питання свободи слова і прав журналістів. Реакції у РНБО назвали очікуваними, але закликали детально вивчити проблему.

"Як сказано у заяві International и European Federation of Journalists, "заборони повинні застосовуватися лише у дуже виняткових обставинах". У зв’язку з цим хочемо поінформувати IFJ та EFJ, що Україна вже сім років живе в таких надзвичайних умовах, назва яким – війна", - йдеться у повідомленні.

Саме телебачення Данілов вважає одним із інструментів гібридної зброї РФ в боротьбі проти України. За даними РНБО, фінансування цих телеканалів фактично здійснює країна-агресор через афілійованих з нею політиків.

Як заявив глава РНБО, на Україну напали, і тому єдиний правильний намір – це діяти задля збереження держави і незалежності.

Нагадаємо, український лідер Володимир Зеленський, який раніше обіцяв не забороняти канали, назвав блокування каналів 112, NewsOne і Zik боротьбою за правду. А ще він нещодавно в інтерв'ю запевняв, що нівелювати вплив олігархів можна, якщо відібрати у них медіаресурси. Експерти розповіли, які істинні мотиви гаранта щодо блокування низки телеканалів.