Головна Новини Політика Скандали.Політика Боротьба з олігархами за допомогою заборони каналів: хто на черзі у Зеленського
commentss НОВИНИ Всі новини

Боротьба з олігархами за допомогою заборони каналів: хто на черзі у Зеленського

Експерти розповіли, з чим пов'язане рішення українського президента про блокування низки телеканалів

3 лютого 2021, 16:45 comments1820
Поділіться публікацією:

Президент Зеленський, який раніше обіцяв не блокувати канали, назвав блокування каналів 112, NewsOne і Zik боротьбою за правду. А ще він нещодавно в інтерв'ю запевняв, що нівелювати вплив олігархів можна, якщо відібрати у них медіаресурси. Чи можна розглядати блокування трьох каналів в цьому ракурсі? Хто може бути наступним — і чому? "Коментарі" дізналися відповіді в експертів.

Боротьба з олігархами за допомогою заборони каналів: хто на черзі у Зеленського

Рішення Зеленського про блокування низки каналів. Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Президент не згадав, чи згодні олігархи віддати канали"

Політичний консультант, технолог, фахівець з GR Андрій Бодров нагадує, що в інтерв'ю Зеленського програмі "Axios" (HBO) звучав анонс того, що ми спостерігаємо зараз в Україні.

"Тоді Зеленський заявив: "Якщо відібрати в олігархів доступ до тв-каналів і можливість впливати на депутатів", то їх вплив можна повністю нівелювати. Приблизно так бачить президент деолігархізацію політики в Україні. Ось тільки, є одна заковика, — зазначає експерт. — Президент не згадав, чи згодні олігархи віддати канали. І якщо згодні, то кому? А також не згадав, чи у всіх потрібно відбирати канали або лише у тих, хто не "за правду".

У зв'язку з цим експерт задається низкою питань: "Яка каса тепер буде платити "кормові" в конвертах рядовим нардепам і хто заплатить за наступну виборчу кампанію в Раду, якщо олігархи перестануть це робити? Чи у всіх олігархів потрібно відібрати ТБ і міньйонів, або тільки у неправильних і неправдивих? Якщо не у всіх, то чи повірять "правильні" олігархи, що вони в безпеці на майбутнє? Чи будуть вони боятися стати неправильними або вважатимуть за краще домовитися з "колегами" і знову зіграти самостійну гру? Хто приведе в підпорядкування сотні депутатів, якщо поки й своя фракція іноді "балується"? Чи впевнений президент, що ресурси, підконтрольні йому зараз, перевищують сумарні ресурси олігархів? Чи готовий президент влаштувати сутичку цих ресурсів з олігархічними прямо зараз, коли країну і так штормить?"

На думку Андрія Бодрова, поки на всі ці питання відповідей немає, немає сенсу і говорити про успішну боротьбу з деолігархізацією політики.

"І найголовніше — в інтерв'ю тоді звучала обіцянка проводити деолігархізацію через зміну нормативної бази, — нагадує експерт. — За зміни в якій повинні будуть проголосувати саме ті депутати, що залишаться без "кормових" конвертів і фінансування своєї політдіяльності. Або обійдемося указами?"

"Америка почала боротися з російським впливом"

Експерт аналітичного центру Democracy House Анатолій Октисюк сумнівається, що найближчим часом якесь медіа чекає доля каналів Медведчука.

"Потрібно розуміти, що канали Медведчука (а не Козака, за яким вони числяться) — особлива тема. Жоден пул каналів так не дратував і особисто Зеленського, і наших західних партнерів. Ці канали вибудовували позицію зовнішнього управління в Україні, створювали негативний імідж західним реформам, західній підтримці. Причому критика була як предметна, так і безпредметна, — підкреслює експерт. — Не дивно, що Захід підтримав таке рішення. Думаю, підуть і далі — вдарять по YouTube-каналам. Причому не тільки медведчуківським, але і шаріївським. Почнуть щемить кремлівських пропагандистів. І явних, і не зовсім... Америка почала боротися з російським впливом. Адже росіяни, по суті, використовують західні платформи для руйнування західних правил гри. Зараз працює багато гравців, щоб заблокувати російських і проросійських пропагандистів. Байден досить агресивно сприймає всі ці гібридні приколи".

Анатолій Октисюк не вважає, що українська влада піде на загострення з іншими олігархами та їхніми медіа-платформами.

"Ще недавно міг би попереживати Коломойський з "плюсами", де останнім часом нерідко "покусували" Зеленського і його оточення. Але, наскільки я розумію, Коломойський і Офіс президента знайшли точки дотику в ситуації з Дубинським, якого таки випхали з фракції. І якийсь подразник пропав. Хоч не факт, що спроби вибити у Коломойського 1+1 не буде через якийсь час. Наприклад, напередодні чергової (або позачергової) виборчої кампанії. Тим більше, що серед акціонерів там є і Медведчук", — зазначає аналітик.

Коментуючи можливість закриття телеканалу НАШ, де також йдуть проросійські меседжі та досить жорстко проходиться по владі, експерт підкреслив, що Мураєв буде цьому тільки радий.

"Наскільки я знаю, вони самі хочуть, щоб їх закрили. Мураєв навіть намагається продати канал, тому що той нерентабельний. Якщо його "санкційно" закриють, у Мураєва з'явиться привід кричати про "репресії". Але поки цього робити, як мені здається, не будуть. Якби хотіли — включили б НАШ ще раніше в той список санкцій, де виявилися канали Медведчука", — вважає Анатолій Октисюк.

Нагадаємо, в соцмережах на рішення про блокування каналів реагують бурхливо і створюють фотожаби.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

селянин

3 лютого 2021, 18:33

ЗЕ веде боротьбу з олігархатом, а сам тим часом зі своїми зеленими в турборежимі прийняли закон про продаж землі.... Тепер чекаємо ЗЕМЕЛЬНИХ ОЛІГАРХІВ. Спочатку треба навести порядок із земельними паями... Зараз неможливо отримати 2 га для ведення особистого господарства, - немає вільної землі, проходять массові відчудження земель, ( той самий ЕМФІТЕВЗІС), Після смерті самотньої людини її пай переходе в громаду села, а на практиці в родину голів сільрад, секретарів і.т.д. Є випадки коли стара людина підписує договір аренди, а їй під шумок дають підписати ЗАПОВІТ., А потім після смерті, родина нічого не може вдіяти, "ЗАПОВІТ".!!! Хіба це справедливо, коли голова сільради, жінка (дружина), а в її чоловіка і сина фермерський бізнес процвітає.?............

sex

3 лютого 2021, 17:54

Зaкpытый клyб CEKC 3накомcтв в твоем городе: бeз денeг и oбязательcтв, вcе aнoнимно и кoнфиденциальнo (а то мнoгиe в oтношeнияx), peгистpация бecплатнaя ----- http://srt.vg/vpoiske


Новини