Головна Новини Політика Скандали.Політика Частина України в обмін на російську вакцину: словацький прем'єр оскандалився в прямому ефірі (ВІДЕО)
commentss НОВИНИ Всі новини

Частина України в обмін на російську вакцину: словацький прем'єр оскандалився в прямому ефірі (ВІДЕО)

Незважаючи на жартівливий тон заяви, українські дипломати сповнені обурення

3 березня 2021, 18:45
Поділіться публікацією:

Словацький прем'єр-міністр Ігор Матович знаходиться на межі міжнародного скандалу. Причина — в його заяві на одному з радіо-ефірів зі згадуванням Закарпаття. Відеозапис розмови з журналістом уже розійшлася багатьма ЗМІ і Telegram-каналами.

Частина України в обмін на російську вакцину: словацький прем'єр оскандалився в прямому ефірі (ВІДЕО)

Фото: Прес-служба уряду Словаччини

Як відомо, Словаччина — одна із небагатьох європейських країн, які вирішили закуповувати вакцину від коронавірусу в Російській Федерації. Перша партія "Спутник V" розміром у 2 мільйони доз повинна бути доставлена найближчим часом, адже повідомлення щодо договору про покупку в пресі з'явилися ще 1 березня.

Під час програми однієї зі словацьких радіостанцій ведучий поставив питання прем'єр-міністру Ігорю Матовичу стосовно того, що ж уряд країни пообіцяв російській стороні в обмін на таку "щедрість" із вакциною.

"Закарпатську Україну", — тут же прилетіло у відповідь.

Незважаючи на відмінності мов, слова Матовича навіть не потребують перекладу на українську або російську. Політик відразу ж зробив спробу виправдатися, мовляв, всього лише пожартував. Також Матович додав, що будь-які угоди з Росією не зобов'язані передбачати якийсь борг за Словаччиною, адже закупівля вакцини виконана законно і за всіма економічними нормам.

Проте заява словацького прем'єра вже розбурхала українське суспільство. У різних джерелах з’являються заяви про розпалювання міжнародного скандалу. Не залишаються осторонь і високопоставлені чиновники.

Так, головний український дипломат, глава МЗС Дмитро Кулеба не оцінив жарт свого іноземного колеги, відразу запропонувавши обміняти на російську вакцину "кілька регіонів Словаччини". Також міністр підкреслив, що йому дійсно шкода розуміти — подібні висловлювання вмить псують чудові дружні і ділові стосунки між країнами.

Цікаво, що закупівля "Спутник V" викликала вельми негативну реакцію і багатьох словацьких політиків. Представники відразу двох партій оголосили про реальність свого виходу з ситуації, що парламентської коаліції. А це — пряма загроза дострокових виборів.

У Мережі вже почали жартувати про те, що Ігор Матович здатний давати уроки по швидкому розвалу уряду.

UPD. Міністерство зовнішніх справ України оперативно відреагувало на подібну заяву Матовича.

"Незалежно від мотивів, жанру чи контексту, заяви глави словацького уряду, які напряму зачіпають територіальну цілісність України, є категорично неприйнятними і такими, що негативно впливають на дружню і добросусідську атмосферу українсько-словацьких відносин. Особливо образливими для українського народу звучать такі "жарти" в нинішніх умовах російської агресії та окупації Росією Автономної Республіки Крим і міста Севастополь, а також частини українського Донбасу", — йдеться у офіційній заяві відомства. 

Від політика вимагають офіційних вибачень.

Втім, не всі українські сусіди-країни відрізняються подібним антиукраїнським гумором. Раніше "Коментарі" розповідали, що в уряді Литви бачать прямий зв'язок з російською вакциною від коронавируса і війною на Донбасі.

Також на порталі знайдеться інформація про те, чому відомий український доктор Євген Комаровський критикує препарат "Спутник V".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Иван

4 березня 2021, 13:14

Я думал, что только у нас дураки, благодаря деньгам и связям, добираются до вершин власти. Ан нет.

щирий добродій

3 березня 2021, 21:23

матович хоче переглянути кордони Словаччини на користь України...???

щирий добродій

3 березня 2021, 21:22

матович хоче переглянути кордони Словаччини на користь Ураїни....???


Новини