Головна Новини Політика рада Зміни до Податкового кодексу і закон про олігархів: чи підтримають нардепи резонансні законопроєкти
commentss НОВИНИ Всі новини

Зміни до Податкового кодексу і закон про олігархів: чи підтримають нардепи резонансні законопроєкти

В "Слузі народу" зазначили, що зволікання з прийняттям законопроекту 5600 "буде коштувати нам відповідних сум до бюджету"

17 вересня 2021, 13:39
Поділіться публікацією:

В "Слузі народу" очікують, що резонансні законопроекти 5600 (про внесення змін до Податкового кодексу України) і № 5599 (про деолігархізації) винесуть на розгляд у ВР на наступному тижні.

Зміни до Податкового кодексу і закон про олігархів: чи підтримають нардепи резонансні законопроєкти

Верховна Рада України - фото з відкритих джерел

Які шанси на те, що їх підтримають? Хто виграє, а хто програє від їх нього прийняття? На ці питання виданню "Коментарі" відповідали експерти.

Ні в тому, ні в іншому законопроєкті немає ані боротьби з олігархами, ані відновлення рентної справедливості

На думку економічного експерта Олександра Гаврутенка, якщо перший законопроєкт знайшов кодову назву "ресурсний", то другий можна сміливо назвати "іміджевим". І це означає, що обидва вони життєво важливі для влади.

"Тому навряд чи варто очікувати, що якийсь із них провалять, або заговорять, заспамлять або вихолостять поправками. Думаю, депутатам дана команда захищати ці законопроєкти. І їх прийняття робити основною політичною темою на найближчий час, розкручуючи імідж Зе-команди, як перших в історії країни реальних борців з олігархами і зі зловживаннями великого бізнесу в питаннях користування надрами", — зазначає Олександр Гаврутенко.

Але по факту, підкреслює експерт, ні в тому, ні в іншому законопроєкті немає ані боротьби з олігархами, ані відновлення рентної справедливості.

Олександр Гаврутенко не виключає, що "деолігархічний" закон у результаті може стати найбільшим іміджевим провалом, коли виявиться, що через два роки, до моменту початку нових президентських виборів, він так і залишиться мертвонародженим — і під критерії олігархів, позначені в ньому, ніхто не потрапить. Тим самим будуть обілені й легітимізовані реальні, а не "підзаконні" олігархи.

"А що стосується податків, то тут економічні закони сильніше популістських мотивів, — запевняє експерт. — І будь-які дії з ускладнення життя бізнесу рано чи пізно стають навантаженням для споживача, коли всі нові податки переносяться на ціни кінцевої продукції та на тарифи для населення".

Якщо не стримати апетити, справа може закінчитися і новим податковим майданом

Аналітик "Центру розумних рішень" В'ячеслав Черкашин вважає, що швидкість, з якою профільний комітет розглядає проект 5600 до другого читання, говорить про те, що наміри у влади найсерйозніші. І що "напалмовий" для відновлення економіки законопроект (закладене там зростання податків у 2022 році складе понад 30 млрд грн) буде прийнятий.

"Цьому сприяє і уряд, який, представляючи проект бюджету-2022, вдався до відвертого шантажу і маніпуляцій через прив'язку окремих видатків бюджету (будівництво та ремонт спортивних об'єктів, розвиток транспортної інфраструктури) до проекту 5600. Логіка чиновників: якщо не приймете 5600 — діти залишаться без спортивних майданчиків, а літнім людям не буде на чому буде їздити в поліклініку, — пояснює аналітик. — При цьому про пряме порушення статті 4 Податкового кодексу, що забороняє вносити зміни в елементи податків і зборів пізніше, ніж за шість місяців до початку нового бюджетного періоду, ніхто і не згадує. Яскравий приклад верховенства Закону в нашій державі".

На думку В'ячеслава Черкашина, підготовка проєкту 5600 до другого читання, в тому числі через його надзвичайний обсяг (11 тис правок) і потрійний турборежим їхнього розгляду, рясніє грубими порушеннями регламенту ВР України (зокрема ст. 116).

"Дійшли до того, що розглядаються кілька свіжих отруйних для малого і мікробізнесу правок. Наприклад, викидання зі спрощеної системи оподаткування оптової торгівлі, продажу технічно складних побутових товарів і послуг інтернету або спроба змусити платників єдиного податку 1-3 групи платити ще й податок на майно. Вважаю, якщо не стримати апетити, справа може закінчитися і новим податковим майданом. Хоча, справедливості заради, варто зазначити, що деякі неадекватні ініціативи уряду не знайшли підтримки у депутатів (обмеження прав на відшкодування ПДВ, заборона на виїзд за кордон директорів компаній-боржників бюджету)", — підкреслює експерт.

На його думку, проєкт 5600 ще не отримав остаточного оформлення, але вже зараз можна визначити потерпілих (і це не олігархи).

"Основний удар припаде на власників мікроділянок землі / земельних паїв та аграрний сектор в цілому, промислові підприємства, а також на ті великі компанії, у яких є збитки, — прогнозує В'ячеслав Черкашин. — Оцінюючи ситуацію в цілому, можна сказати, що прийняття 5600, внесення жорсткого проекту бюджету-2022 і старт нульового декларування укупі зі внесенням законопроекту про непрямі методи контролю доходів громадян, свідчить про бажання влади піднімати податки і посилювати адміністративний тиск. У тому числі і через запуск бюро економічної безпеки та надання нових повноважень контролюючим органам. Економіка і громадяни будуть реагувати відповідно — з наслідків нинішньої кризи ми будемо вибиратися роками, а потік українських трудових мігрантів в Польщу та інші країни стане тільки посилюватися ".

Раніше "Коментарі" писали, що нардеп розповів, що не так із проєктом Держбюджету на 2022 рік.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини