Головна Новини Політика рада Железняк: «Купуй українське» - це один з інструментів імпортозаміщення
commentss НОВИНИ Всі новини

Железняк: «Купуй українське» - це один з інструментів імпортозаміщення

Ідея "купуй українське" - це римейки 1998, 2002, 2012 років лише без ідеї з поверненням коштів у вигляді кешбеку. Про це у Телеграмі написав нардеп Ярослав Железняк. Правда, додає політик, у ті роки пропонували «український Ланос»

27 лютого 2024, 11:47
Поділіться публікацією:

За словами Железняка, "Купуй українське" — це один з інструментів імпортозаміщення.

Железняк: «Купуй українське» - це один з інструментів імпортозаміщення

Ярослав Железняк

"Для малої відкритої економіки така собі історія, а зараз, коли все стиснулося, тим більше. Наш пріоритет — це не імпортозаміщення, а розвиток експорту"
, — підкреслив нардеп.

Но його думку, ідея з локалізацією в тому числі через преференції в держзакупівлях, крутиться з 2012 року. В теорії, каже нардеп, це є гарна ідея, проте на практиці — добре працює на корупцію, і проти цієї ідеї будуть партнери.

"Як яскравий приклад "локалізації" згадайте закупівлю турецьких електроавтобусів Енергоатомом за 700+ тис дол. штука. Коли "локалізували" лише перефарбувавши його. Далі, інструменти, про які говорив Прем'єр — держзакупівлі за програмою шкільний автобус, компенсація частини вартості вітчизняної с.г техніки, є-відновлення, є-робота, 5-7-9 — це вже ваші програми, які були запущені в 2021-2023 рр. Що тут нового?"
— запитує Железняк.

За його словами, виглядає так, що взяли і просто красиво перепакували в обгортку "Зроблено в Україні", для чого три дні тому зареєстрували черговий товарний знак. З нового, каже нардеп, буде якийсь Фонд підтримки, під який очевидно донори дадуть якийсь невеликий грант або позику, щоб можна було додатково кредитувати/грантувати внутрішнього виробника.

"Але у нас вже є фонд розвитку підприємництва. І чесно кажучи, нового тут також нічого немає. Коротше, єдине у мене логічне пояснення всьому цьому — що є грантові кошти, які чомусь донор тільки на таке (і нічого інше) готовий дати… і ми взагалі ніяк не переконаємо його змінити свою думку. Але щось підказує, що це не так"
, — підсумував нардеп.

Нагадаємо, "Коментарі" повідомляли, що президент Володимир Зеленський повідомив, що в Україні планують заохотити громадян підтримувати вітчизняного виробника. Очікується, що при купівлі українських товарі та послуг, громадяни отримуватимуть кешбек на спеціальний картковий рахунок.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини