Головна Новини Політика рада Зелений принтер знову ввімкнувся: про що говорять рішення Ради – що відомо про нового омбудсмена
commentss НОВИНИ Всі новини

Зелений принтер знову ввімкнувся: про що говорять рішення Ради – що відомо про нового омбудсмена

Верховна Рада України під час засідання підтримала низку важливих технічних євроінтеграційних законопроектів, на які від України очікують європейські партнери

1 липня 2022, 17:52
Поділіться публікацією:

У п'ятницю, 1 липня, Верховна Рада підтримала низку законопроектів, а також обрала нового омбудсмена України. Місце звільненої Людмили Денісової зайняв член депутатської групи "За майбутнє", голова Комітету ВР з прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій Дмитро Лубенець. Експерти спеціально для видання "Коментарі" оцінили ухвалені рішення.

Зелений принтер знову ввімкнувся: про що говорять рішення Ради – що відомо про нового омбудсмена

Верховная Рада Укрїни. Фото: сайт Верховної Ради

Таким швидким перебігом дій Зеленський ставить Європу перед фактом необхідності прискореного ухвалення України до ЄС

Експерт Українського інституту політики Владислав Дзівідзінський розмірковує так:

"З огляду на кількість законопроектів, ухвалених в один день парламентом (близько 20 плюс різного роду ратифікації), можна сказати, що "зелений принтер знову включився". Величезна кількість законів, які зачіпають нормальний порядок роботи у великій кількості сегментів — це прецедент. І це змінює правила у низці сфер. Зокрема, в економічних, соціальних, юридичних, правових, комунальних, міжнародних аспектах".

На думку експерта, ВР як найвищий законодавчий орган у нинішніх непростих умовах демонструє ефективну роботу. Запитання лиш до її якості.

"З позитиву є загальна концепція змін в Україні – у бік європейської спільноти. Усі гілки влади орієнтуються на президента. І готові принаймні в юридичній площині робити швидкі кроки в рамках євроінтеграції. Швидше за все, таким швидким перебігом дій Зеленський ставить Європу перед фактом необхідності прискореного ухвалення України до ЄС. Впевнений, що президент має намір зробити максимум, щоб виконати всі умови Євросоюзу для вступу – ще до завершення своєї першої каденції. Навіть в умовах воєнного часу", – наголошує Владислав Дзівідзінський.

У результаті, продовжує він, ЄС або доведеться прийняти Україну, підтверджуючи неодноразово сказані слова про демократичні цінності, єдність і таке інше. Про високу ціну, яку сплачує наша країна за своє євроінтеграційне прагнення. Або не прийняти, чим колосально послабити свої позиції як союзу. Так створюється певна "вилка", зручна для України та незручна для Європи, вважає експерт.

"Але складно і нам. Через масу правових колізій важко було виконувати умови для євроінтеграції до війни. А в нинішній ситуації – тим паче. Суди, правоохоронна система, реформування яких один із найважливіших пунктів, обмежені в своїй діяльності. Переналаштовувати законодавство в умовах воєнного часу загрожує певним хаосом. І до цього треба бути готовими", – застерігає експерт.

Що стосується призначення Дмитра Лубенця на посаду омбудсмена – то це цікаве певною мірою маркерне рішення, вважає Владислав Дзівідзінський.

"Нагадаю, що Лубенець – уродженець міста Волноваха на Донеччині (окупована на даний момент територія). А саме Донбас особливо страждає від війни, причому ще з 2014 року. До того ж новий омбудсмен є правозахисником, має профільну освіту (юридичну, а ще — історичну). А у 2019 році до Верховної Ради 9-го скликання потрапив як безпартійний самовисуванець із Донецької області. Безумовно, важливо, що в нього, на відміну від тієї ж таки Денісової, буде повне порозуміння з усіма гілками влади. Що дуже важливо за умов воєнного часу. З іншого боку – пост омбудсмена має бути незалежним від влади. Чого в цьому випадку ми сказати не можемо, – наголошує експерт. – Таким чином, ще один державний інститут стає підконтрольним Офісу президента. Це певний авторитаризм. Який допустимо за умов війни, але не в нормальному правовому режимі".

Як би там не було, очікуємо на активізацію роботи омбудсмена з одночасною синхронізацією його дій з парламентом, урядом та ОП, зазначає Владислав Дзівідзінський. Наголошуючи, що якщо це все приведе до покращення ситуації із захистом прав звичайних українців, активізації відповідних судових процесів у міжнародних інституціях щодо воєнних дій і не лише – таке призначення за нинішніх умов можна лише вітати.

В Україні цілий місяць повноцінно ніхто не здійснював контроль за дотриманням прав та свобод людини та громадянина в Україні

Адвокат, керуючий партнер у Юридичній фірмі Patriot.Legal Денис Бондар вважає сьогоднішнє призначення нового омбудсмена позитивною новиною. Але закликає не забувати, що цілий місяць, а саме з 31 травня до сьогодні, українці жили в країні під час воєнного стану, де фактично був відсутній омбудсмен. Що є брутальним порушенням законодавства України.

"Виходить, цілий місяць повноцінно ніхто не здійснював контроль за дотриманням прав та свобод людини та громадянина в Україні, – зазначає експерт. — Це обурливо!".

Коментуючи масове ухвалення низки законопроектів, Денис Бондар нагадав, що у їх зміст депутати всіх скликань любили і люблять "засовувати" певні бомби сповільненої дії. Або правки, які можуть дати преференції певним людям або цілим бізнес-групам, а також суперечити чинній Конституції України.

"Як це було раніше, коли продовжили термін перебування під вартою будь-якої особи без рішення суду з 72 години до 216, хоча в Конституції України чітко прописано, що цей термін не може бути більшим за 72 години. В умовах воєнного стану, публічного обговорення цих законопроектів не було, отже описані вище ризики можливі, – вважає експерт. – Також варто згадати, що коли "слуги" у 2019 році прийшли до влади, їх запущений восени шалений принтер законопроектів призвів до того, що частина з них опинилися з нормами, які у подальшому Конституційний суд визнав такими, що не відповідають Основному закону".

За словами Дениса Бондаря, якщо відштовхуватися виключно від назв законопроектів, які були прийняті сьогодні, то частину з них можна оцінювати як позитивні та наближуючі наше законодавство до європейського, що є позитивним сигналом.

"Хочеться вірити, що хоча б під тиском Євросоюзу наші депутати подаватимуть і голосуватимуть за законопроекти, які зможуть реально наблизити нашу країну до ЄС якнайшвидше. Але для цього потрібно використовувати європейські "лекали законів", які вже давно написані та застосовуються на практиці", – резюмує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Путіна відреагували на обстріл Одеської області та смерть українців.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини