Головна Новини Політика рада Зброя в Україні: які ризики несе новий законопроєкт
commentss НОВИНИ Всі новини

Зброя в Україні: які ризики несе новий законопроєкт

Експерти порівняли законодавство про зброю в Україні з таким в інших країнах

16 лютого 2021, 14:10 comments2022
Поділіться публікацією:

Верховна Рада найближчим часом може розглянути законопроєкт №4335 "Про обіг громадянської вогнепальної зброї та боєприпасів до неї" (про зброю). Чому його потрібно (не потрібно) приймати? Які ризики несе цей проєкт? В яких країнах подібне дозволено — і чому це може спрацювати (не спрацювати) в Україні? "Коментарі" розібралися в ситуації разом з експертами.

Зброя в Україні: які ризики несе новий законопроєкт

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"На руках у нашого населення знаходиться вже чимало легальної мисливської зброї"

Генерал-лейтенант, колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ Ігор Романенко зазначає: "Прийняття закону про зброю — з посиленням контролю і новими обмеженнями щодо легальної зброї, вимагає від нас, перш за все, Євросоюз. Від країн-членів, а також від кандидатів і партнерів потрібно імплементувати європейські директиви, які вводять електронний реєстр зброї і його власників, обмежують місткість магазинів".

Також, за словами Ігоря Романенка, за прийняття закону про зброю виступає МВС, бажаючи істотно посилити контроль за обігом зброї в країні.

"На руках у нашого населення знаходиться вже чимало легальної мисливської зброї. За деякими підрахунками, понад 1,5 млн стволів. Її не потрібно легалізувати, бо вона перебуває на обліку в дозвільній системі, придбана власниками законним шляхом. А от щодо нелегальної зброї... На жаль, ні в одному із законопроєктів немає навіть згадки про цю проблему, не кажучи вже про пропозиції та заходи щодо її вирішення. Так само з холодною зброєю, яку законопроєкти залишили без уваги", — зазначає генерал.

За його словами, проблема самозахисту не має прямого відношення до закону про обіг зброї, або інших товарів з обмеженнями споживання. Це — зовсім про інше. Адже зброю можна застосовувати не тільки для самозахисту; а самозахиститися можна не тільки з вогнепальною зброєю.

"Тим часом, як зараз, так і після прийняття закону, спроби захистити не життя, а саме майно від злодія із застосуванням зброї — призведе до кримінальної справи на власника зброї. І — з великою ймовірністю — до тюремного ув'язнення. Логіка Кримінального Кодексу така: калічити або вбивати співвітчизника за завдану їм матеріальну шкоду ви не маєте права. Обмежено це дозволяється тільки для запобігання безпосередньої загрози життю і здоров'ю. Та й то — без перевищення меж необхідної оборони", — пояснює Ігор Романенко.

Він підкреслює, що застосування зброї для самозахисту в проєкті 4335 прописано, визначено і регламентовано. Можливо, не ідеально, але — це є.

"До цього ми не мали законної можливості купувати та використовувати зброю саме з метою захисту. Купували як мисливську. Хоча серед власників зброї мисливців не так вже й багато, — зазначає генерал. — У проєкті 4335 носіння і самозахист винесені за рамки закону. У величезної кількості європейських країн володіння і носіння зброї — це абсолютно різні ліцензії. Володіти можна без питань, а ось носити з собою готовим до застосування — тільки в разі реально обґрунтованої потреби або загрози. На це дозвіл надається окремо".

Зі зброєю ж можна не тільки самооборонятися. З нею полюють, тренуються, змагаються, захищають Батьківщину. Для всього цього щоденне носіння зарядженого пістолета містом не потрібно.

"З іншого боку, величезна кількість людей зараз купує зброю, з метою саме захисту свого будинку. І не ходить містом із зарядженою "помпою" або АКМ під пахвою", — зазначає Ігор Романенко.

Він звертає увагу, що в законі розрізняють носіння і транспортування зброї. При транспортуванні зброя розряджена, знаходиться в чохлі або кейсі. У такому стані його можна возити туди, куди вам потрібно.

"До речі, в Німеччині, наприклад, якщо ви транспортуєте вашу законну зброю, поліцейський має право поцікавитися, з якою метою і куди саме. І може навіть попросити підтвердити ваші слова", — ділиться генерал.

Запропонований у нас законопроєкт покликаний посилити контроль за тим, щоб легальна зброя потрапляла в руки тільки законослухняних і відповідальних громадян.

"За пиятику за кермом, за домашнє насильство, за злісну непокору поліції, за хуліганство — дозвіл на зброю дійсно будуть скасовувати. А також, наприклад, за носіння георгіївської стрічки. Більшість перерахованих статей адмінкодексу не несуть проблем для нормальних власників зброї", — каже Ігор Романенко.

Він нагадує, що авторами законопроєкту є 43 народних депутати України. А текст документа понад 1 рік обговорювався на комітеті, й узгоджувався не тільки з МВС, а ще з безліччю інших інстанцій, в тому числі європейських.

"У ньому є значні поліпшення: введення електронного реєстру; спрощення процедури придбання, реєстрації та перереєстрації зброї; продовження дозволу раз в 5 років, легалізація релоадінга (процес спорядження патронів для вогнепальної нарізної зброї або набоїв для дробовика шляхом складання окремих компонентів — гільзи, капсуля, пороху і кулі — а не покупки повністю зібраних заводських боєприпасів — ред.); можливість володіти та практикуватися з власною короткоствольною вогнепальною зброєю; використання зброї для самозахисту та багато іншого", — зазначає генерал.

На його думку, зараз українцям в збройовому питанні дозволено значно більше, ніж, наприклад, громадянам Великобританії.

"Більш того, за ці 30 років українцям дозволялося все більше і більше. І майже нічого, що було дозволено, не заборонялося. Бо є люди, які цьому щиро сприяють, — вважає Ігор Романенко. — А ось закон — це вже набагато серйозніше. Один раз його приймуть — в тому вигляді, до якого доведуть депутати. І більше розглядати багато років не будуть. А для будь-яких поправок, навіть просто виправлення механічних помилок, потрібні будуть голоси 226 народних депутатів. А перед тим — проєкт, узгодження, комітети — все те, що відбувається зараз. Коротко кажучи: щось виправити в законі після його підписання буде вже дуже важко! Крім того, депутати можуть внести в закон за будь-яке порушення зі зброєю — кримінальну відповідальність. Навіть за прострочений дозвіл. Навіть за чарку горілки, випиту після полювання, коли зброя вже давно в чохлі в багажнику. Навіть за підкинутий в машину або в кишеню патрончик армійського зразка. І всього іншого теж. Загроза, що примарно нависає над законослухняними власниками зброї при розгляді таких проєктів, — цілком реальна. На кін поставлено чимало. Але, так чи інакше, ситуація зі зброєю в країні вимагає рішення — переведення її в законодавче поле!"

"Україна не готова до подібних кроків"

Політичний експерт Денис Гороховський, коментуючи "закон про зброю", висловив думку, що на сьогодні Україна не готова до подібних кроків.

"Ця норма, в першу чергу, допоможе озброїтися не рядовим громадянам, а легалізувати власний арсенал напівкримінальним воєнізованим формуванням, які себе позиціонують як праворадикали. На цей момент з легальної зброї вони собі можуть дозволити лише травматичну, яку отримують як нібито співробітники ЗМІ. При цьому, ця група не соромиться використовувати подібну зброю під час сутичок на акціях або ж в інших конфліктних ситуаціях", — підкреслює Денис Гороховський.

Він упевнений, що якщо Верховна Рада дозволить вільне володіння короткоствольною зброєю, то, в першу чергу, вона озброїть саме цю групу населення.

Нагадаємо, Байден має намір посилити закони про зброю в США.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини