Збрехав у декларації — до в'язниці: нардеп розповів, у чому мінуси нового закону

Депутат Ярослав Железняк вважає, що деякі правки, внесені в останній момент, «понівечили» логіку документа

У четвер, 3 червня, нардепами був підтриманий проєкт закону №4651, який повертає кримінальну відповідальність за внесення неправдивих даних при декларуванні. Парламентському кореспонденту порталу "Коментарі" Марії Гергелюк вдалося дізнатися, чому деякі депутати незадоволені змістом такого важливого документа.

На думку народного депутата від політсили "Голос" Ярослава Залізняка, підтриманий Радою законопроєкт був дещо змінений практично перед самим голосуванням. Окремі внесені правки політик називає дуже дивними і спотворюючими логіку.

"Наприклад, ми цим законом приймаємо те, що якщо ви збрехали в декларації, не вказавши яхту або будиночок в Італії, вас за це повинні посадити до в'язниці. Останні правки не скасовують такого покарання, однак якщо не подати декларації взагалі, то вам буде лише штраф і "ай-ай-ай", — говорить нардеп.

На його думку, подібні ситуації не можна порівнювати, як і встановлювати за неподання декларації настільки сміховинне покарання.

Інша норма, яка не сподобалася нардепу від "Голосу" стосується родичів чиновників, котрі заповнюють декларації.

"Припустимо, у вас є дружина або чоловік, чиє майно ви також повинні внести в декларацію, — пояснює Железняк. — Однак якщо ви не хочете цього робити, навіть якщо у вас на руках всі дані, то ви можете просто сказати, що ваша дружина (чоловік) відмовилися надавати потрібну інформацію. І це теж проблема".

Таким чином депутат натякає на багато випадків, коли чиновники записували дорогу техніку або нерухомість на найближчих родичів, "очищаючи" таким чином власну декларацію.

В цілому Ярослав Железняк вважає, що законопроєкт №4651 дійшов до нардепів у досить "спотвореному" вигляді. При цьому політик наголошує, що не проголосувати за нього було не можна, адже він хоча б частково повертає кримінальну відповідальність за брехню в деклараціях.

І це дійсно так. Відзначимо, що якщо чиновники "збрешуть" в деклараціях на суму від 1,1 до 4,5 млн грн, вони можуть отримати штраф у розмірі 51-68 тисяч грн. Також за таке порушення передбачається покарання у вигляді громадських робіт (150-240 годин) і обмеження волі до двох років.

Якщо не задекларувати суму, що перевищує 4,5 млн грн, вам світить штраф побільше (68-85 тисяч грн) і все ті ж громадські роботи. Також є обмеження свободи (до двох років) або ж її позбавлення (теж до двох років).

А ось за те, що ви "забудете" подати декларацію в строк, вас змусять або сплатити штраф від 42,5 до 51 тисяч грн, або відбути 150-240 годин громадських робіт.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, що в Україні нарешті почалася реальна робота над документом, який визначає поняття "олігарх". У чому суть законопроєкту, можете дізнатися в нашому матеріалі.

Також на порталі ми повідомляли, як оцінює проєкт "антиолігархічного" закону глава ВР Дмитро Разумков.