Головна Новини Політика рада Запуск електронної трудової книжки: ризик витоку особистих даних або необхідний Україні закон
commentss НОВИНИ Всі новини

Запуск електронної трудової книжки: ризик витоку особистих даних або необхідний Україні закон

Експерти розповіли, наскільки актуальне для України "прощання" з паперовими трудовими книжками

3 вересня 2020, 11:26 comments1545
Поділіться публікацією:

Верховна Рада прийняла за основу законопроект, який дозволить запустити повноцінну роботу електронних трудових книжок. Експерти спеціально для "Коментарів" оцінили позитив і ризики такого рішення.

Запуск електронної трудової книжки: ризик витоку особистих даних або необхідний Україні закон

"Штамп "трудової книжки" житиме ще кілька поколінь"

Аналітик, кандидат економічних наук Володимир Коваль упевнений: "Все, що виключає папір в архівах — добре. Але питання ціни. На скільки це актуально, коли дефіцит бюджету — 300 млрд грн?"

За словами експерта, коли знайомишся з будь-яким законопроектом і читаєш економічне обґрунтування — починаєш вірити в силу розуму. Але потім включаєш мізки, і починаються питання.

"Наприклад, в службі зайнятості формують паперові папки. Але дозвольте, вся інфа в електронному вигляді. Але — "так годиться", — зазначає Володимир Коваль. — Трудові книжки, звичайно, архаїзм. Але — як без них? Фактично, це єдине свідоцтво, що ви жили, і не дарма їли свій хліб... Думаю, штамп "трудової книжки" житиме ще кілька поколінь. Втім, колись і зарплату на картку сприймали в штики. Тож — руйнуємо "радянські штампи" разом".

"Необхідності в такому інституті як трудова книжка — немає"

Економічний і політичний експерт Борис Кушнірук нагадує, що ще з початку нульових, після схвалення пенсійного законодавства, основним для нарахування пенсій були внески до Пенсійного фонду.

"Решта — вже не так важливо, — підкреслює експерт. — Якщо раніше трудова книжка була підставою, щоб відповідні органи могли проконтролювати, де людина працювала (виходячи з цього нараховувався стаж і пенсія), то тепер це все такого значення не має. Тому я взагалі не розумію, навіщо потрібні трудові книжки — і паперові, й електронні".

Борис Кушнірук зазначає, що за часів СРСР трудові книжки були якоюсь мірою складовими "обліко морале" радянської людини. Туди, зокрема, вносились певні записи про трудові успіхи.

"Зараз в цьому немає потреби. А при прийнятті на роботу дивляться в резюме, в рекомендації. Або ж відповідні відділи уточнюють один в одного потрібну інформацію. Якщо йдеться про висококваліфікованого спеціаліста, може бути та  зідзвонювання керівників безпосередньо. Загалом, необхідності в такому інституті як трудова книжка я не бачу, — говорить експерт. — На жаль, поки просто не вистачає мізків відмовитися від цього раритету, який не відповідає сучасним реаліям, сучасному життю суспільства".

"Подібний проект — виняткове відмивання грошей"

На думку заступника директора Українського центру соціальної аналітики (УЦСА) Валерія Песецького, людей, які перейдуть на електронну форму трудових книжок, можна точно "привітати" з тим, що їх персональні дані будуть у відкритому доступі для будь-яких уркаганів. Як нині реєстри нерухомості.

"Тож чого буде за підсумком більше — користі чи шкоди від цієї новації — велике питання, — говорить експерт. — Я взагалі вкрай насторожено ставлюся до державних електронних сервісів. Вони ніби як повинні полегшити життя їх користувачам, зробити його більш зручним і комфортним, але практика показує, що найчастіше це не так. І подібні проекти — просто відмивання грошей на створення продукту і його підтримки приватними кампаніями".

Валерій Песецький не розуміє потреби в трудових книжках, якщо нині під великим питанням існування власне Пенсійного фонду.

"Уже озвучуються публічно ідеї, що державне пенсійне забезпечення потрібно скасувати — і повністю перейти до практики приватних пенсійних фондів, — нагадує заступник директора УЦСА. — Адже реально державний ПФ давно банкрут. І живе лише завдяки дотаціям з держбюджету, яких з кожним роком потрібно все більше, щоб підтримувати його платоспроможність".

Експерт вважає, що за ті п'ять років, які позначені як перехідний період від трудових книжок в паперовому вигляді до трудових електронних, їх функціонал може звестися до нуля.

"Адже для приватних ПФ ні стаж, ні професія ніякої ролі не грають за визначенням. Що вклав — то отримав назад, — зазначає Валерій Песецький. — Розмір пенсії та термін її виплат визначається виключно обсягом переведених грошей. Тому в обставинах, коли держава повинна скасовувати централізоване пенсійне забезпечення, але не знає, коли це зробити, подібний проект — виняткове відмивання грошей".

Нагадаємо, оголошені ТОП-10 нових державних послуг онлайн, які запустять в Україні в жовтні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини