Головна Новини Політика рада Захист інвесторів житлової нерухомості: сильні та слабкі сторони законопроекту
commentss НОВИНИ Всі новини

Захист інвесторів житлової нерухомості: сильні та слабкі сторони законопроекту

Згідно з документом, споруджуваному об'єкту буде присвоєно тимчасовий статус об'єкта незавершеного будівництва

8 вересня 2021, 13:38
Поділіться публікацією:

Верховна Рада в першому читанні прийняла за основу законопроект № 5091 "Про забезпечення прав на об'єкти нерухомого майна, які будуть побудовані в майбутньому".

Захист інвесторів житлової нерухомості: сильні та слабкі сторони законопроекту

Захист інвесторів житлової нерухомості: сильні та слабкі сторони законопроекту - фото з відкритих джерел

Президент Асоціації фахівців з нерухомості (ріелторів) України Юрій Піта оцінив для видання "Коментарі" сильні і слабкі сторони проекту закону, а також розповів, яких ще важливих документів в даній галузі нам не вистачає.

"Згідно з ідеєю розробників, цей Законопроект спрямований на захист інвесторів-покупців на первинному ринку і має підвищити довіру громадян до забудовників. З одного боку, відтепер інвестор на первинному ринку отримує повноцінні" права "покупця. Але поки немає конкретики, як буде вирішуватися питання оподаткування недобудованих об'єктів", — говорить експерт.

Згідно з документом, споруджуваному об'єкту буде присвоєно тимчасовий статус об'єкта незавершеного будівництва. Поки не зрозуміло, як в такому випадку, за якою податковою базою, будуть проходити квартири, що продаються.

"Окремо варто сказати про передбачені "гарантійні площі "в недобудованому об'єкті, реалізація яких стане можливою тільки після введення об'єкта в експлуатацію. Поки не зрозуміло, який же% житла забудовник не зможе продати до введення в експлуатацію. Але в будь-якому випадку девелоперам доведеться трохи інакше формувати свої бізнес-плани, з огляду на необхідність наявності гарантійних квартир", — продовжує Юрій Піта.

Але головний момент, на думку фахівця, це, звичайно ж, оподаткування. Очікується, що розмір відрахувань буде прописаний в окремому нормативному законі. Адже зміни до податкового кодексу або бюджету здійснюються тільки окремими законопроектами.

"Поки зарано говорити про те, чи виросте податкове навантаження на забудовників, але ризик такий є. Згадаймо горезвісний законопроект 5600, в якому пропонується стягувати ПДВ із продажу житла. Плюс може з'явитися податок на прибуток за деривативами (деривативні угоди складають близько 30% від загального кількості). Тобто, питання оподаткування стане найбільш важливим для ефективності прийнятого закону ", — резюмує Юрій Піта.

До слова, серед основних особливостей Законопроекту №5091 варто назвати такі:

— Кошти на покупку майбутнього об'єкта нерухомості (квартири, паркомісця та ін.) залучаються за договорами купівлі-продажу;

— На майбутній об'єкт нерухомості в Держреєстрі майнових прав на нерухоме майно реєструються спеціальні майнові права;

— Продаж майбутніх об'єктів нерухомості забудовник / девелопер може здійснювати тільки після реєстрації спеціальних майнових прав;

— Впровадження гарантованої частини будівництва — частина об'єкта, яку забудовник не може продати до завершення будівництва;

— Забудовник / девелопер зобов'язаний узгоджувати зміни в проектній документації з покупцем, якщо такі зміни впливають на інтереси покупця;

— Законом встановлюються обов'язкові вимоги розкриття інформації про забудовника і майбутній багатоквартирний будинок;

— Всі договори між забудовником і покупцем повинні бути нотаріально посвідчені.

Також законопроект запроваджує низку нових термінів, серед яких, мабуть, головним варто вважати "девелопер будівництва" (раніше такого поняття в законодавчій площині просто не існувало).

Девелопер будівництва — юридична особа або ФОП (ФОП), яка на основі договору із замовником будівництва забезпечує організацію будівництва і фінансування будівництва об'єкта.

Спеціальне майнове право — вид майнових прав на об'єкт незавершеного будівництва або майбутньої нерухомості, що дозволяє володіти і розпоряджатися ним. Спец. майнове право виникає після отримання права на здійснення будівельних робіт і закінчується після прийняття в експлуатацію завершеного об'єкта.

Об'єкт незавершеного будівництва — об'єкт нерухомого майна, який буде побудований в майбутньому, на який отримано право на виконання будівельних робіт і який не прийнятий в експлуатацію.

Подільний об'єкт — в складі такого об'єкта є майбутні об'єкти нерухомості (квартири, паркомісця та ін.).

Неподільний об'єкт — в складі такого об'єкта немає майбутніх об'єктів нерухомості.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, як зміняться ціни на житло восени.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини