Головна Новини Політика рада Які українські лікарні отримають кисневі станції — нардеп
commentss НОВИНИ Всі новини

Які українські лікарні отримають кисневі станції — нардеп

Верховна Рада готується до боротьби за пацієнтів у третю хвилю коронавірусу

15 липня 2021, 13:31
Поділіться публікацією:

У четвер, 15 липня, народні депутати підтримали проєкт закону під номером 5460, який стосується придбання і установки станцій, котрі виробляють кисень для медичних цілей. Про те, на кого розрахований цей документ, кореспондентка порталу "Коментарі" Марія Рада дізнавалася у народної депутатки від фракції "Голос" Інни Совсун.

Які українські лікарні отримають кисневі станції — нардеп

Верховна Рада виділила 300 млн гривень на закупівлю кисневих станцій. Фото ілюстративне

Як пояснила політик, зараз уряди по всьому світу готуються до анонсованої ВООЗ чергової, третьої хвилі коронавірусу. За словами Совсун, зараз навіть у більш розвинених, ніж Україна, державах демонструється значне зростання захворювання (наприклад, у Нідерландах за останні кілька тижнів кількість ковідних пацієнтів збільшилася в сім разів).

"В Україні обидві дози вакцини отримало лише 2,7% від всього населення. Кількість хворих при цьому зростає навіть в тих країнах, де вакцинація йде більш швидкими темпами, аніж у нас, — каже Інна Совсун. — Тому покладатися тільки на щеплення не слід, це нас не захистить в цей момент. Потрібно зробити так, щоб ми були готові до чергового вірогідного спалаху хвороби".

Які українські лікарні отримають кисневі станції — нардеп - фото 2Нардеп від "Голосу" Інна Совсун. Фото з відкритих джерел

Для цього, як пояснює депутат, в парламенті підтримали законопроєкт щодо встановлення в лікарнях спеціальних кисневих станцій. Все тому, що на цьому етапі кожен четвертий українське медичний заклад забезпечений киснем тільки на 10% від загальної потреби.

"Ідея цього законопроекту проста — залежність лікарень від балонів з киснем повинна бути подолана, — вважає політик. — Потрібні станції, які самостійно виготовляють кисень. Це в прямому сенсі "виготовлення з повітря".

За словами Совсун, лікарі не повинні бути залежні від поставок кисневих балонів. Перед ними, впевнена нардеп, не повинна стояти дилема: кого із пацієнтів підключити до кисню, а хто — ще може почекати.

"На жаль, раніше уряд не надто багато уваги приділяв питанню кисневого забезпечення. Так, закуповувалися концентратори, але слід зауважити, що вони ефективні або для пацієнтів з легкою формою захворювання, або для тих, хто вже пішов на поправку. Тим, хто переносить ковід у важкій формі, необхідний більш потужний потік кисню, який і здатні забезпечити кисневі станції".

Інна Совсун вважає, що найкращим виходом із ситуації зараз буде дозволити державі масово закупити станції, а після віддати їх "на місця", де вже і будуть займатися їх установкою.

"Чіткої цифри щодо кількості лікарень, які отримають таке обладнання, немає. Все залежить від розміру закладу: десь можна обійтися маленькою станцією, десь доведеться ставити велику, — пояснює представниця "Голосу". — Щоб забезпечити повну потребу українських лікарень в кисні, із бюджету необхідно виділити мінімум 800 млн гривень. Ми поки проголосували за 300 млн, що стане першим кроком для вирішення проблеми".

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, чому українців можуть зобов'язати отримувати щеплення від коронавірусу. Подробиці — в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися про те, чому хворим на ковід не варто контактувати з тваринами.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини